Vācu izstādē Luteru atzīst par pirmo sociālo tīklu zvaigzni

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pirmdien Gūtenberga muzejā Maincā atklāta izstāde, kurā Mārtiņš Luters atzīts par pirmo sociālo mediju zvaigzni.

Izstādē «On The Eighth Day God Created The Cloud» («Astotajā dienā Dievs radīja mākoni») mēģināts pierādīt, ka Luters un viņa pretinieki izmantojuši tolaik pieejamās tehnoloģijas tādā pašā veidā, kādā tiek pielietoti viedtālruņi.

Apmeklētājiem ar attēlu palīdzību tiek parādīts, kā reformācijas laikā tika dibināti sociālie un zinātniskie tīkli un kā Luters izplatīja savas idejas visā pasaulē.

Vācijas luterāņu baznīca gatavojas 2017.gadā atzīmēt 500.gadskārtu, kopš Luters pie Vitenbergas pils baznīcas durvīm pienagloja savas 95 tēzes pret indulgenču tirdzniecību. Ar to aizsākās protestantu reformācija.

Lutera idejas palīdzēja izplatīt Johana Gūtenberga izgudrotā grāmatu iespiešanas metode, izmantojot maināmas metāla literas. Vispirms ar tās palīdzību iespieda Bībeli, bet vēlāk arī pamfletus.

Nav zināms precīzs datums, kad Luters pienagloja tēzes pie baznīcas durvīm. Daži vēsturnieki uzskata, ka tas noticis 1515.gadā, bet citi nosauc vēlākus gadus.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu