Mācības no «Kannu lauvām»: kā iedvesmot un lauzt stereotipus

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

Reklāmu bieži vaino stereotipu kultivēšanā, taču vairāki šāgada pasaules prestižākā radošuma festivāla «Kannu lauvas» («Cannes Lions») Grand Prix ieguvēji apliecina: panākumu atslēga ir sabiedrības iedvesmošana, motivēšana un aizspriedumu laušana. Šāgada «Kannu lauvās» , ko pēc nozīmes var salīdzināt ar Ziemeļamerikas Kinoakadēmijas balvu «Oskars», tika saņemts rekordliels pieteikumu skaits - vairāk nekā 40 tūkstoši darbu, kurus 18 dažādās kategorijās vērtēja 366 žūrijas locekļi. Lūk, daži spilgti piemēri, kā zīmoli, aktualizējot sabiedrībā būtiskas tēmas un izmantojot inovatīvas tehnoloģijas, īstenoja savus mērķus un motivēja cilvēkus sasniegt vairāk.

 
Žizele
Žizele Foto: Ekrānuzņēmums

Žizele: Es darīšu to, ko es vēlos («Under Armour»)

«Kannu lauvu» digitālās kategorijas Grand Prix ieguvējs, ASV sporta apģērbu zīmols «Under Armour» vēlējās lauzt priekšstatu par sevi kā tikai uz vīriešiem orientētu zīmolu un vienlaikus iedvesmot sievietes panākumiem.

Kā norādīja žūrija, šis darbs ir pelnījis augsto atzinību gan par moderno tehnoloģiju efektīvu izmantošanu, gan par to, ka tas reālā laikā cīnījās ar reāliem sabiedrībā valdošajiem mītiem. Proti, ar aizspriedumiem pret sievietēm sportā un sociālajos medijos bieži pausto nosodījumu pret pazīstamiem vai mazāk pazīstamiem cilvēkiem, lai ko viņi darītu. Tā vietā «Under Armour» lika iedvesmu un panākumus, aicinot neklausīties negatīvajos komentāros, bet doties uz savu nosprausto mērķi.

 
Foto: Publicitātes foto

Darīt kā meitenei («Always», Procter & Gamble)

Domājam, ka laiku pa laikam katrs no mums ir dzirdējis frāzi: «Tu nu gan uzvedies kā meitene.» Parasti tas tiek teikts nievājoši. «Always» ar savu kampaņu «Like a Girl» vēlējās sabiedrībā par to sākt diskusiju un pārvērst apvainojumu kustībā, kas stiprina jaunu meiteņu pašapziņu.

Šī kampaņa, kas ieguva galveno balvu sabiedrisko attiecību kategorijā, apliecina to, ka viens no panākumu stūrakmeņiem ir zīmola spēja sadzirdēt sabiedrībā aktuālas problēmas un piedāvāt tām risinājumu sasaistē ar produktu. Kampaņas videoklips teju acumirklī kļuva par virālo klipu numur viens, kas visā pasaulē skatīts 85 miljonus reižu.

 
Foto: Publicitātes foto

Aizmirstiet par adresēm un GPS, vajag vien trīs vārdus («What3Words»)

Šis risinājums pelnīti ieguva Grand Prix «Kannu lauvu» Inovāciju kategorijā. «What3Words» ir jauna, globāla adrešu sistēma, kas sadala pasauli deviņu kvadrātmetru kvadrātos, katram no tiem piešķirot unikālu trīs vārdu «nosaukumu» jeb trīs vārdu adresi jebkurai vietai uz Zemes (savas atrašanās vietas nosaukuma trīs vārdus vari noskaidrot šeit).

Kāpēc tas ir svarīgi? Jaunattīstības valstīs bieži vien nav ne apdzīvotu vietu, ne ielu nosaukumu, kas savukārt apgrūtina vai pat padara neiespējamu dažādu pakalpojumu sniegšanu, piemēram, pasta, pārtikas, dzeramā ūdens un medikamentu piegādi. «What3Words» šo problēmu atrisina, ikvienam var būt adrese.

Arī attīstītajās valstīs šī inovācija var būt lietderīga, jo ļauj vieglāk orientēties un atrast meklēto.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu