Polijas tiesa noraida Polaņska izdošanu ASV

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Krakovas apriņķa tiesa piektdien noraidīja ASV prasību izdot poļu izcelsmes franču kinorežisoru Romānu Polaņski, kurš pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados Savienotajās Valstīs tika apsūdzēts par nepilngadīgas meitenes seksuālu izmantošanu.

Tiesnesis savu lēmumu pamatoja ar vienošanos, kas tolaik tika noslēgta starp ASV prokuratūru un Polaņski.

1977. gadā Polaņskis tika apsūdzēts tolaik 13 gadus vecās Samantas Geimeres pavešanā. Vienojoties ar prokuratūru par vairāku apsūdzības punktu atcelšanu, tostarp par apsūdzības atcelšanu izvarošanā, sazāļošanā un netiklu darbību veikšanā ar mazgadīgo, režisors atzina vainu nelikumīgās seksuālās attiecībās, tomēr pirms sprieduma pasludināšanas viņš aizbēga no ASV uz Franciju, baidoties, ka tiesnesis neievēros noslēgto vienošanos un piespriedīs viņam pilnu sodu.

Aizstāvība Polijas tiesā apgalvoja, ka Polaņskis esot pildījis savu vienošanās daļu un brīvprātīgi izcietis cietumsodu, ko paredzēja vienošanās. Tāpēc, norādīja advokāti, izdošanas prasība esot nelikumīga.

Pagājušā gada oktobrī Polaņskis ieradās Varšavā, lai piedalītos ebreju muzeja atklāšanā, un ASV pieprasīja Polijai viņu aizturēt. Polijas prokurori 81 gadu veco kinorežisoru nopratināja, taču neaizturēja.

Arī šī gada sākumā Polaņskis atradās Polijā, kur uzņēma savu jaunāko filmu par Dreifusa prāvu - politisku skandālu, kas vairāk nekā pirms simt gadiem satricināja Franciju.

Februārī režisors ieradās uz tiesas sēdi Krakovā, kurā tika izskatīta viņa iespējamā izdošana, taču piektdien tiesas zālē viņa nebija.

Viens no Polaņska advokātiem pavēstīja, ka ar savu paziņojumu par tiesas spriedumu Polaņskis varētu nākt klajā piektdienas vakarā.

Prokuratūrai vēl ir tiesības spriedumu pārsūdzēt.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu