Kāpēc mēs mīlam Latviju?

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Uz Valsts svētku nots apjautājāmies 360TV domnīcu raidījumu vadītājiem Gustavam Terzenam, Tomam Grēviņam, Jānim Palkavniekam, Martai Grigalei un Laurai Jēkabsonei, kāpēc viņi mīl Latviju un ko labu valstij ir devuši. Protams, uzzināsim arī kā, TV sejas plāno pavadīt šo dienu!

 
Jānis Palkavnieks
Jānis Palkavnieks Foto: Publicitātes foto

Jānis Palkavnieks

Televīzijas 360TV «Tehnoloģiju un ideju domnīcas» vadītājs Jānis Palkavnieks

Kāpēc es mīlu Latviju?

Sajūtas. Tās man ir svarīgākas par kādiem tehniskiem parametriem. Mīlestība pret Latviju ir sajūta, kad pēc ilgākas prombūtnes gribas atgriezties. Lai kur es atrastos – pie zili valdzinošā okeāna vai metropolē Ņujorkā, man gribas atpakaļ uz Latviju. Tā es to saprotu un sajūtu.

Lai gan vispār ir arī viena tehniska lieta – mums ir četri gadalaiki.

Ko esmu darījis tās labā vai vēlētos izdarīt?

Šeit atbilde būs ļoti tehniska – visu savu darba mūžu esmu strādājis oficiālu darbu, godīgi maksājot nodokļus. To esmu darījis ne tādēļ, ka nemaksāt būtu neētiski vai man būtu bijis bail, ka pieķers. Nē, to esmu darījis tādēļ, ka gribu būt godīgs pret valsti. Lai arī zinu, ka ir dažādas nepilnības pašvaldībās un valsts sistēmā, tomēr tas nekļūs par iemeslu, lai izvairītos no nodokļu maksāšanas. Līdzībās runājot - tādēļ vien, ka viens čalītis uztaisīja klopi skolas ballītē, nepaziņos taču, ka nekad vairs netiks rīkoti klases vakari.

Tāpat manā izpratnē ir

svarīgi būt godīgam pret valsti, ārpus Latvijas ko stāstos par to.

Stāstīt godīgi, kā šeit ir, nekrītot ne kritikas, ne slavināšanas grāvī. Draugiem, paziņām un svešiniekiem ārpus Latvijas stāstīt par korupcijas problēmām, bet vienlaikus arī minēt, ka šeit ir laba vide biznesam, te mīt radoši cilvēki un šī ir visu iespēju zeme.

Kā atzīmēju mājās šos svētkus?

Šajos svētkos mums nav izveidojušās izceļamas un pieminamas tradīcijas, tos atzīmējam tāpat kā jebkuru mums svarīgu dzimšanas dienu. Valsts svētkos tā būs īpaša maltīte, došanās ārpus mājas kopā ar citiem cilvēkiem, lai skatītos salūtu un dzirdētu svētku uzrunas. Un noteikti sapucēsimies, jo tie ir svētki.

To man draudzene ir iemācījusi – svētkos vienmēr ir jāsapucējas, pat ja tos atzīmējam tikai divatā paši savās mājās.
 
Gustavs Terzens
Gustavs Terzens Foto: Publicitātes foto

Gustavs Terzens

Televīzijas 360TV «Sporta domnīcas» vadītājs Gustavs Terzens

Kāpēc es mīlu Latviju?

Cilvēks piedzimst divreiz. Un šī doma nepieder man..

Vienreiz viņš piedzimst savai mātei un otreiz valstij...

Es nekur neesmu aizlaidies, kaut ir bijis grūti. Mani bērni un ģimene ir šeit. Mūkot no valsts, nevar valsti stiprināt. Palikt šeit nozīmē valsti mīlēt un otrādi. Tas ir tas pats, kad partiju var kritizēt tad, ja esi balsojis. Valsti var kritizēt, ja esi uz vietas. Ir daudz kritikas, bet vēl vairāk ir mīlestības, jo latvieši mainās, latvieši turpinās un mums ir sava valsts. Tas ir lieli! Tas ir ekskluzīvi!

Ko esmu darījis tās labā vai vēlētos izdarīt?

Sataisīju bērnu un nodokļus maksāju godprātīgi.

Nereti mēdzu Viņu jaunatklāt sev un citiem.

Kā atzīmēju mājās šos svētkus?

Lāčplēša dienā ar bērniem ejam aizdegt svecītes un liekam Latvijas karodziņu lentītes pie mēteļu atlokiem. Tanciņus un karavīrus gan neejam skatīties...

 
Laura Jēkabniece
Laura Jēkabniece Foto: Publicitātes foto

Laura Jēkabniece

Kāpēc es mīlu Latviju?

Latvija ir manas mājas un vieta, kas mani ir veidojusi par to, kas es esmu.

Ir pierādīts, ka cilvēka atmiņa uzglabājās katrā šūnā pat vairākās paaudzēs, kas izskaidro latvisko fenomenu mūsu mentalitātē.

Es mīlu Latviju, jo mīlu latviešus.

Vai jums, piemēram, nekad nav bijis tā, ka kaut kur ārzemēs pūlī ieraugi cilvēku un 100% zini, ka tas ir latvietis, un ir arī! Un nav nekāda izskaidrojuma, tā vienkārši ir!

Ko esmu darījusi tās labā vai vēlētos izdarīt?

Burtiski - dziedājusi! Esmu daudz vairāk cilvēkiem izdziedājusi, nekā vārdos stāstījusi par to, kas ir Latvija un, ticiet vai ne, tas ir bijis ļoti efektīgi. Mūsu pašu latviešu tautasdziesmā ir kāds neizskaidrojams kods, kas apbur ikvienu klausītāju, lai arī kurā pasaules malā viņš dzīvotu.

Man kā komponistei ļoti aizkustinoši liekas tas, ka nereti ārzemju mākslinieki izpilda latviešu mūziku un, kas pats galvenais, - latviešu valodā.

Valoda ir mūsu tautas lielais dārgums, un es gribētu, lai mums izdodas to saglabāt vēl ilgi jo ilgi.

Kā atzīmēju mājās šos svētkus?

Es šos svētkus katru gadu atzīmēju, neesot mājās, proti, šajā laikā mums ar «Latvian Voices» ir ļoti daudz koncertu Latvijā un patiesībā mēs šo svētku sajūtu dabūjam piedzīvot vairākkārt, kas šajā gadījumā ir viena no skaistākajām dziedātājas profesijas pusēm. Atceros gan vienu gadu, kad bijām 18. novembrī Vācijā. Bija jāveic garš pārbrauciens ar autobusu līdz lidostai, un mēs visu ceļu dziedājām latviešu dziesmas, un tad, kad lidmašīna nosēdās 18. novembra vakarā Rīgas lidostā, mēs nebaidījāmies sveikt atgriešanos dzimtenē ar dziesmu «Labvakar, Latvija» visiem reisa pasažieriem.

 
Marta Grigale
Marta Grigale Foto: Publicitātes foto

Marta Grigale

Televīzijas 360TV «Kino domnīca» vadītāja Marta Grigale

Kāpēc es mīlu Latviju?

Visspēcīgāk savu patriotismu apzinājos, kad mācījos Londonā. Sapratu, ka Latvija ir vienīgā vieta, kur jūtos labi, kur varu būt pa īstam piederīga. Visiem, ko sastapu, stāstīju, ka esmu latviete, cik Latvijā ir forši!

Es mīlu Latvijas dabu, gadalaikus, latviešu valodu, teātri, mūziku, ēdienu, kultūru kā tādu.

Un galvenais - sajūtu, ka esmu šeit svarīga.

Ko esmu darījusi tās labā vai vēlētos izdarīt?

Vienmēr atcerēšos, kā ar draudzeni četras stundas stāvējām rindā pie Latvijas vēstniecības Lielbritānijā, lai piedalītos vēlēšanās. Pat neapsvērām domu atmest balsošanai ar roku rindas dēļ! Pēc universitātes beigšanas biju nolēmusi kādu laiku vēl padzīvot Londonā. Tomēr sirds ļoti sauca mājās, un esmu laimīga, ka tai paklausīju. Atgriezties - tas ir drosmīgs lēmums, un man ir liels prieks gan par sevi, gan par katru, kurš to pieņem. Nenožēloju ne brīdi! Nākotnē noteikti gribētu dāvāt valstij vēl pāris mazu latviešu, kurus ar vīru audzināsim kā patriotus. Vēl daudz jāpaveic arī profesionālā ziņā.

Kā atzīmēju mājās šos svētkus?

Manuprāt, valsts svētkiem jābūt arī ģimenes svētkiem. 18. novembrī ir svarīgi būt kopā ar ģimeni, kopā paēst pusdienas un radīt sev svētku sajūtu!

Tā nav vienkārši brīva diena - mums ir ko svinēt un par ko būt pateicīgiem!
 
Toms Grēviņš
Toms Grēviņš Foto: Publicitātes foto

Toms Grēviņš

Televīzijas 360TV «Mūzikas domnīcas» vadītājs Toms Grēviņš

Kāpēc es mīlu Latviju?

Es nedomāju, ka ir korekti teikt «es mīlu savu valsti», tas ir izteikti pārprasts tiešs tulkojums no angļu valodas, kas ir pārprasts un folklorizējies dažādu reklāmas kampaņu dēļ. Man ir stipra kopības sajūta ar daudziem cilvēkiem, kas šeit dzīvo un strādā, es izjūtu zināmu atbildību pret šīs valsts sabiedrību, un man ir svarīgi turpināt cīnīties par ideāliem, kas ir bijuši svarīgi maniem senčiem. Tāpēc nemeklēju laimi citur un strādāju šeit -

jo esmu daļa no lielāka plāna un nav nepareizi uzskatīt, ka šis plāns ir Latvija.

Ko esmu darījis tās labā vai vēlētos izdarīt?

Vairāk nekā piecpadsmit gadus šīs valsts iedzīvotājiem tulkoju dažādus procesus, kas norisinās Rietumu sabiedrībā un popkultūrā. To arī turpināšu darīt.

Kā atzīmēju mājās šos svētkus?

Kopā ar ģimeni joprojām meklējam savas 18. novembra tradīcijas, pagaidām tās galvenokārt saistās ar mūsdienu Latvijas garšas eksperimentiem virtuvē.

Mēs esam jauna ģimene, un nedomāju, ka mums ir ļoti uz šo jāiespringst - galvenais, ka esam kopā un dzīvojam brīvā Latvijā!
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu