Deju ansamblis «Daiļrade» pieceļ kājās Lietuvu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latviešu deju ansamblis «Daiļrade» svētdienas vakarā, 6. martā, Lietuvas deju šovā «Kadagys» izcīnīja godam pelnīto 1. vietu ar emocionālo uzvedumu, deju «Aiz Daugavas vara dārzs». Pēc dejas visi šova klātienes skatītāji, žūrija un deju kolektīvi no Lietuvas un Polijas apbrīnā cēlās kājās un veltīja aplausus!

Papildināts, 18. rindkopa

«Daiļrade» ir viens no vadošajiem A grupas latviešu deju ansambļiem un vienīgais, kas pārstāv Latviju Lietuvas deju šovā «Kadagys».

Kārtējo reizi mūsu dejotāji deju šovā parāda savu meistarību un lika saprast, ka tautiskās dejas var nodejot mūsdienīgi, pārsteidzot ar dažāda veida elementiem, kuri veicina dejas attīstību un paceļ to jaunā kvalitātē, un, pats galvenais, nezaudēt dejas saturu jeb vēstījumu skatītājiem.

Izbraukšana

6. marts, nedaudz pāri pulksten 10. Gaidot autobusu pie Rīgas Kongresu nama, vēl dzestrs, bet vaigus jau silda siltie saules stari. Tieši no šīs vietas deju ansamblis «Daiļrade» gatavojas izbraukt uz deju šovu «Kadagys» Kauņā, un kopā dejotājiem arī TVNET. Kolektīva dejotāja un prezidente Raita Celma atklāj: «Šodien pārsteigsim šova žūriju un skatītājus ar savu «kroņa» numuru, deju «Aiz Daugavas vara dārzs», kuru Latvijā tautas dejas cienītāji jau vairāk ir redzējuši, taču Lietuvā šī deja piedzīvos savu pirmizrādi. Mēs ļoti ceram, ka tas neatstās vienaldzīgu nevienu.»

TVNET dodas līdzi, lai vairāk iepazītu gan deju kolektīvu, gan pašu šovu, esot klātienē.

«Lietuvā tautas deju tradīcijas nav tik populāras kā Latvijā, un šova producenti vēlas parādīt, kā tautas dejas var tikt attīstītas. Viņi mūs pamanīja deju šova «Dejo ar zvaigzni» pusfināla atklāšanā, un tad viņiem radās unikāla, līdz šim pasaule nebijusi ideja - tautas deju šovs «Kadagys». Pēc aptuveni pusgada viņi ar mums sazinājās un uzaicināja kļūt par dalībniekiem, apdomājāmies un piekritām,» tā dejotāja.

«Daiļrades» dejotāji ir patiešām saliedēti. Smaidīgi, draudzīgi un komunikabli. Kopumā deju ansamblī dejo vairāk nekā 60 cilvēku, bet šodien šovā piedalās vien 15 pāru. Kā stāsta dejotāji, nekādas atlases konkrētajai dejai šovā nenotiek, dejo tie dejotāji, kuri labi pārzina konkrēto deju. Šogad kolektīvs gatavojas arī savam 25. sezonas jubilejas koncertam 28.martā Dailes teātrī, kas nozīmē, ka gatavošanās abiem pasākumiem ir ļoti nopietna.

Ģenerālmēģinājums

Šovs sākas pulksten 19:30. Organizatori pēdējā brīdī izlēmuši, ka Latvijas deju ansamblis «Daiļrade» uzstāsies pēdējie, kaut sākumā tika plānots, ka dejos otrie. Šis notikumu pavērsiens nav no tiem labākajiem, jo balsošana notiek uzreiz, tiklīdz šovs sācies. Turklāt latviešu kolektīvs balsis var iegūt, vien atbalstītājiem balsojot internetā (telefonbalsojums tiek pieņemts, vien zvanot no Lietuvā reģistrētiem numuriem). Tomēr «Daiļrades» dejotāji nemet plinti krūmos un cīnās līdz pēdējam.

Latviešu dejotāji ir pārliecināti par sevi un gatavi nodejot sarežģīto deju, tomēr jūtams uztraukums. Arī «Daiļrades» vadītāja Iveta Pētersone-Lazdāne mēģinājuma laikā pievērš uzmanību katram sīkumam un niansei.

«Esmu perfekcioniste. Visam jābūt nevainojami. Arī dejai. Manuprāt, tā ir viena no «Daiļrades» panākumu atslēgām,» tā vadītāja.

Deju kolektīva priekšnesums ir sarežģīts, jo tiek veikti lēcieni, sinhroni griezieni virs galvas, pa grīdu. Izmantoti papildu elementi (soli), no kā dejotāji dejas laikā izveido piramīdu, un citi deju elementi, kas priekšnesumu padara acīm baudāmu.

«Daiļrades» dejas «Aiz Daugavas vara dārzs» horeogrāfs ir Agris Daņiļevičs. Viņš ar komandu sadarbojas, kopš Iveta Pētersone-Lazdāne pārņēma ansambļa vadības grožus pirms četriem gadiem.

Daņiļevičs ar «Daiļradi» labprāt sadarbojas, jo ansamblis spēj izpildīt viņa horeogrāfiju. «Nekad man nav bijis kauns par «Daiļradi». Ar atvērtu sirdi un izrieztu krūti varu citiem teikt, ka sadarbojos ar šo ansambli. Kolektīvs ir lielisks!»

Viņaprāt, «Daiļrade» ir unikāla ne tikai ar savu perfekto izpildījumu, bet jo īpaši ar dejas sapratni. «Viņi deju saprot un grib saprast.»

Deju ansamblim nav mērķa kaut ko šovā izcīnīt. Galvenais ir lielisks sniegums.

«Daiļrades» vadītāja TVNET pauž, ka šova jēga un mērķis attīstīt un piesaistīt jaunatni tautiskajām dejām ir lieliski. Tomēr tas nav viegli.

Neskatoties uz visu sarežģīto un grūtībām, «Daiļrade» godpilni izcīna pirmo vietu. Pēc priekšnesuma skatītāji, šova viesi un citi deju kolektīvi no sajūsmas ceļas kājās.

«Daiļrades» dalībnieki saka lielu paldies visiem atbalstītājiem un faniem par sniegto atbalstu gan klātienē, gan par līdzjušanu un balsošanu no attāluma.

Nākamais būs šova fināla raidījums, kurā tieši skatītāji noteiks to, kurš būs šova uzvarētājs. Dejotāji ļoti cer uz aktīvu tautiešu atbalstu un sola pārupēties par jestru un teatrālu priekšnesumu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu