Abramoviča Austrālijas pirmiedzīvotājus salīdzina ar «dinozauriem»

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Viena no pasaules izcilākajām māksliniecēm izpelnījusies nosodījumu par «rasistiskiem izteikumiem», kas vērsti pret Austrālijas pirmiedzīvotājiem un atrodami viņas autobiogrāfijā. Performanču mākslinieces Marinas Abramovičas autobiogrāfijas pirmie eksemplāri satur fragmentu, kurā māksliniece Austrālijas pirmiedzīvotājus nosauc par «dinozauriem».

Abramoviča gan taisnojas, ka šie izteikumi esot vienīgi «nekoriģētā novilkumā».

Taču sociālajās vietnēs daudzi pauduši savu sašutumu un mākslinieci pasludinājuši par rasisti.

Grāmatā «Walk Through Walls» («Gājiens caur sienām») Abramoviča cita starpā apraksta savu iepazīšanos ar Austrālijas pirmiedzīvotājiem pagājušā gadsimta 70. gados.

«Nekas rietumu pasaules iedzīvotājus nevarēja sagatavot Austrālijas pirmiedzīvotāju iepazīšanai,» raksta māksliniece.

«Aborigēni ir ne tikai Austrālijas, bet arī pasaules senākā rase. Viņi izskatās kā dinozauri.»

Abramoviča piebilst, ka viņi ir dīvainas un pavisam atšķirīgas būtnes, kuras vajadzētu uzskatīt par dzīviem dārgumiem.

«Es jūtu vislielāko cieņu pret aborigēniem, kuriem esmu parādā visu,» pēc fragmenta izplatīšanās sociālajās vietnēs sevi aizstāvēja Abramoviča. Viņa atzina, ka pieredze ar vietējām aborigēnu ciltīm spēcīgi ietekmējusi gan viņas dzīvi, gan mākslu.

Grāmatas fragments ņemts no mākslinieces dienasgrāmatām, kuras viņa rakstīja laikā, kad pirmo reizi 1979. gadā satika Austrālijas pirmiedzīvotājus.

«Tas neatspoguļo to, cik ļoti es izprotu un cienu aborigēnus, jo to visu es ieguvu laikā, ko pavadīju, iedziļinoties viņu pasaulē,» skaidro Abramoviča.

Tvitera kritiķi, runājot par Abramovičas grāmatas fragmentu, izmantoja tēmturi #theracistispresent (rasists ir klāt), kas ir atsauce uz mākslinieces slaveno 2010. gada performanci «The Artist is Present» («Mākslinieks ir klāt»).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu