Brīdinājums!

Apstiprinu, ka esmu vismaz 18 gadus vecs!

Piecas dīvainas feministu idejas

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

Sestdien visā pasaulē notiek brīvprātīgi organizēti sieviešu solidaritātes gājieni «Sister March», kas aicina pasauli pievērst uzmanību sieviešu tiesībām. Nudien, daudzviet pasaulē vēl aizvien sievietes ir neapskaužamā situācijā. Polijā sievietes ir spiestas cīnīties par tiesībām veikt abortu, pat tad, ja grūtniecība apdraud viņu dzīvību un veselību. Krievijā likumdevējā norit diskusijas par to, ka ir vardarbība ģimenē, kas nebūtu jāsoda. Saūda Arābijā sievietes cīnās par savām tiesībām vadīt automašīnu. Ganā meitenes neiet uz skolu, jo viņām ir mēnešreizes un nav pieejami higiēnas produkti. Bangladešā norit cīņa par to, ka ir jāizbeidz nepilngadīgo meiteņu piespiedu laulības utt.

 
Foto: Reuters/ScanPix

Bez tamponiem

Pirms diviem gadiem Londonas maratonā skrēja kāda feministu aktīviste vārdā Kirana Gandija, un darīja to bez sieviešu higiēnas tamponiem. Loģiski, ka, sasniedzot finišu, viņas sporta bikses bija izmirkušas asinīs. Viņas mērķis ar šādu rīcību bija nelikt sievietēm justies vainīgām par to, ka šāds dabisks process notiek, un neslēpt to.

Savukārt Spānijā kāda feministu performanču grupa «Sangre Menstrual» devās ielās baltās biksēs un šortos, kas aptraipīti ar sarkanām menstruāciju asinīm. Tas bija «Menstruāciju eksponēšanas manifests».

«Ja sieviete slēpj savu ikmēneša asiņošanu, kas ir absolūti dabisks process, tad viņa pakļaujas patriarhāta sistēmai,» teikts šajā manifestā.

Protams, process ir dabisks, taču jautājums varbūt ir jāuzdod šāds - cik higiēniska ir šāda rīcība?

 
Foto: Ekrānuzņēmums

«Femen» aktīvistes protestē ar krucifiksu ānusā

2014. gadā trīs kareivīgi noskaņotas feministu grupas «Femen» aktīvistes Vatikāna Svētā Pētera laukumā organizēja savdabīgu protesta akciju pret reliģiju un pāvestu kā politisku figūru. Viņas puskailas eksponējās ar koka krucifiksu, un ar šo priekšmetu imitēja anālo seksu. «Turi to iekšā,» vēstīja viens no uzrakstiem uz sievietes ķermeņa.

Protams, mēs dzīvojam sekulārā Eiropā, un reliģijai nav jāiejaucas politiskajos procesos, taču šoreiz, iespējams, meitenes mazliet pāršāvušas pār strīpu.

 
Foto: @madonna

Padušu apmatojuma krāsošana

Skaidrs, ka sievietes krāso matus, lai būtu mūžam mainīgas un daiļas, taču viena no pēdējo gadu tendencēm ir arī padušu apmatojuma krāsošana un eksponēšana sociālajos tīklos. «Instagram» savu padušu apmatojumu labprāt eksponējušas arī dziedātājas Madonna un Mailija Sairusa.

 
Foto: ingridberthonmoine.com

Menstruāciju asinis kā lūpukrāsa

Mākslā nav robežu un pieļaujams ir teju viss, taču dažas mākslas izpausmes tomēr par dīvainām var nosaukt. Piemēram, Lielbritānijā dzīvojošās feministu mākslinieces Ingridas Bertones Moines fotogrāfiju sēriju ar sievietēm, kuras savas lūpas nokrāsojušas ar menstruālajām asinīm.

 
Foto: Ekrānuzņēmums

Sievietes nokārtojas kā vīrieši, stāvus un sacenšas, kurai tālāk

Šis ir diezgan dīvains gadījums, kas ar video fiksēts Brazīlijā. Kailas sievietes čurā stāvus, kā vīrieši, turklāt sacenšas, kura tālāk aizčurās.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu