Amerikāņu joku plēsējs Ādams Sandlers neiebilst, ka visi viņu sauc par idiotu (14)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Aktieris, producents, scenārists un dziedātājs (nopietni!) Ādams Sandlers karjeru sāka ar tualetes humora grāvējiem ("Ūdenszellis", "Tētuks", "Mazais Nikijs"), bet pēdējā laikā nereti ir piedalījies arī nopietnāka satura filmās ("Mīlas skurbulī", "Spanglish").

ĢIMENE PIRMAJĀ VIETĀ

Puiša jaunākajā veikumā — filmā "Klikt!", kas no piektdienas skatāma Latvijas kinoteātros, Sandlers attēlo darbaholiķi — ģimenes cilvēku, kas stresainā dzīves posmā (darbs, sieva, bērni!) nejauši iegūst universālu tālvadības pulti. Izmantojot to, viņš spēj tīt uz priekšu un atpakaļ savas dzīves notikumus, tādējādi izvairoties no nepatīkamām konfrontācijām ar sievu un beigu beigās arī no savas dzīves nepatīkamākajiem mirkļiem. Filmas morāle — ģimene nekad nedrīkst palikt otrajā vietā! — nav nekas revolucionārs, taču uz Ādamu personīgi tā atstājusi ļoti lielu iespaidu. "Kad izlasīju filmas scenāriju, es uzreiz izpratu kinolentes jēgu," stāsta Sandlers. "Filmas varonis būtībā īpaši neatšķiras no manis paša — arī es darbā pavadu krietni vien vairāk laika nekā kopā ar ģimeni. Tas, ar ko šobrīd nodarbojos, man ļoti patīk, un esmu laimīgs par to, kādā virzienā ir izveidojusies mana karjera, taču fakts paliek fakts — arvien biežāk esmu tālu prom no saviem mīļajiem. Pēdējos desmit gados viņi biežāk mani ir redzējuši uz kinoekrāna nekā sev blakus, un tas nav pareizi, kaut arī ikdienā mēs par to pat neiedomājamies. Nesen šo filmu noskatījos pilnībā un ar neizsakāmu baudas sajūtu devos uz mājām pie saviem mīļajiem, lai beidzot izdarītu to, kas ir vispareizākais, — būtu ar viņiem kopā! Esmu dzirdējis, ka šādas sajūtas radušās visiem, kas veidoja šo filmu."

Kinolentē "Klikt!" Sandlera varonim ir ļoti paviršas attiecības ar tēvu. Tā kā aktiera īstais tēvs šo pasauli pameta pavisam nesen, Ādamam bijis ļoti grūti iejusties emocionālākajās filmas epizodēs. "Reālajā dzīvē man ar tēvu bija pavisam citādas attiecības nekā filmā," stāsta Sandlers. "Atšķirībā no mana varoņa man personīgi nekad nav šķitis, ka mans tēvs būtu bijis kā skabarga dibenā. Es vēlējos, lai viņš pa manu māju tusē nepārtraukti. Kad viņš devās prom, es nereti pieķēru sevi pie domas — hei, kur ir mans tētis? Es vēlos ar viņu kopā šodien pavadīt laiku! Filmā man bija ļoti grūti iejusties epizodēs, kurās mans varonis uzzina, ka tētis ir miris. Šīs emocijas man joprojām ir aktuālas."

VECIE PAZIŅAS UN PLĀNPRĀTIŅŠ

Kopš Sandlers nodarbojas arī ar filmu producēšanu, viņš allaž aicina strādāt vienus un tos pašus cilvēkus. "Klikt!" režisors un Sandlera studiju biedrs Frenks Korasī uzņēma arī Ādama agrīnos darbus "Kāzu dziedātājs" un "Ūdenszellis". Žurnālists Tims Hērlihijs ir ilggadējs Sandlera scenāriju līdzautors — arī viņu Ādams pazīst kopš augstskolas laikiem. "Kur mēs visi satikāmies? Iespējams, koledžas gaitenī! Korasī bija skolas krutais džeks. Viņš bija lielisks. Viņš lietoja matu želeju, un viņam bija mohikāņa griezums. Meitenes ģība. Viņš bija tas, kurš pievērsa mani pankrokam."

Ar ne mazāku degsmi vecos labos laikus atceras Korasī: "Mēs visi sapazināmies vienā naktī, un kopš tā brīža esam nešķiramā četrotne. Džeks Džiarapato [vairāku Sandlera filmu līdzproducents] bija mans istabas biedrs. Tims Hērlihijs dalīja istabu ar Ādamu. Mums kopā bija jautri. Ādams ar prieku piedalījās daudzās manās tā laika īsfilmās. Es savukārt nereti gāju skatīties viņa komiskos priekšnesumus uz skatuves."

Korasī arīdzan ir vienīgais cilvēks, kurš Sandleru nekad nav saucis par idiotu. "Tas ir apbrīnojami, ka viņš ir vienīgais cilvēks pasaulē, kurš neuzskata mani par plānprātiņu. Taču tas, ka visi pārējie mani par tādu uzskata, mani īpaši nesatrauc. Galu galā es arī nejūtu, ka ar katru gadu kļūtu gudrāks. Man patīk būt idiotam! Mani par idiotu sauc kopš četru gadu vecuma. Mans tēvs mani sauca par idiotu. Mans vectētiņš mani sauca par idiotu. Ļoti bieži, kad vadu automašīnu, es tieku saukts par idiotu. Man tas patīk!"

Idiota ādā Sandlers jūtas visērtāk arī profesionālajā ziņā. "Es uz darbu dodos ar krietni vien lielāku entuziasmu, ja zinu, ka tajā dienā filmēsim smieklīgas epizodes," teic aktieris. "Tajā dienā, kad man filmā bija jāskumst par tēva nāvi, es nevarēju atslābināties. Man riebjas noskaņoties uz depresīvām emocijām. Darbs, protams, paliek darbs, un es esmu laimīgs, kad esam to pabeiguši. Taču, ja man būtu jāizvēlas, es labprātāk katru dienu bezdētu Deividam Haselhofam sejā [epizode no filmas "Klikt!"]."

TUVOJOTIES 40

Filmā "Klikt!" Sandlers ar prieku izspēlē arī tēva lomu, jo pavisam nesen arī pats kļuvis par tēti — aktiera sieva Džekija Titone (abi iepazinās filmas "Tētuks" filmēšanas laukumā un salaulājās 2003. gada 22. jūnijā) šā gada 6. maijā pasaulē laida meitiņu Seidiju Medisoni — mazulīte nosaukta par godu Sandlera tēvam un Džekijas vectētiņam. "Tas, ka man ir sīcis, ir fantastiski," sajūsminās jaunais tētuks. "Es mīlu to knīpu! Katra diena kļūst arvien interesantāka, un es absolūti nejūtos apjucis. Es vēlos sniegt viņai visu labāko, kaut arī joprojām esmu diezgan lempīgs." Bērna autiņu mainīšanu Ādams gan uztic sievai. "Tā nudien nav mana specialitāte," viņš smejas. "Taču šajos brīžos es nereti uzmundrinu sievu ar vārdiem: "Tā turēt!" un "Uz priekšu!" Būt tētim — tas ir lieliskākais, kas ar mani līdz šim ir noticis!"

Ādams uzskata, ka viņam ir ļoti paveicies ar dzīvesbiedri, kas aktieri grūtos brīžos uzmundrina, neapvainojas, ja viņam strauji mainās garastāvoklis, un iesaka pieņemt pareizos lēmumus aktiera karjerā. "Man prieks, ka brīžos, kad neesmu pārliecināts par sevi, sieva spēj manī atgriezt apņēmību. Nupat beidzu filmēšanos režisora un scenārista Maika Baindera lentē "Empty City". Tā vēsta par cilvēku, kas 11. septembra traģēdijā zaudē ģimeni un pēc tam nespēj normāli atgriezties dzīvē. Viņš nevēlas neko zināt par ikdienu un dienu no dienas izliekas, it kā ģimene viņam nekad nebūtu bijusi. Tā ir ļoti smaga filma, un es nemaz nevēlējos tajā piedalīties. Biju pārbijies. Tad scenāriju izlasīja mana sieva un teica: "Beidz ākstīties! Tu to spēj!" Un man patiešām izdevās! Pirms gadiem desmit diez vai es būtu spējis saņemties tik nopietnam projektam."

9. septembrī Sandlers svinēs 40. jubileju, taču viņu šis skaitlis nebiedē. "Man ir lieliska sieva un fantastisks bēbis, tā ka patlaban jūtos mazliet atvieglots, ka man vairs nav jāuztraucas par sevi. 39 gadus es to vien darīju, kā visiem stāstīju, cik lielisks esmu. Tagad pienācis laiks saulītē izcelt manus mīļos.

Komentāri (14)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu