Par labāko gada teātra izrādi atzīst ''Mirušās dvēseles" (97)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Par 2009./2010. gada sezonas labāko dramatiskā teātra izrādi "Spēlmaņu nakts" žūrija atzinusi Nikolaja Gogoļa "Mirušo dvēseļu" iestudējumu Kirila Serebreņņikova režijā Latvijas Nacionālajā teātrī, bet par labākajiem aktieriem apbalvoti - Daiga Kažociņa (NT) un Kaspars Znotiņš (JRT).

Kaspars Znotiņš balvu saņēma par rakstnieka Imanta Ziedoņa lomu Jaunā Rīgas teātra izrādē "Ziedonis un Visums" (režisors ir Alvis Hermanis), bet par gada aktrisi atzītā Daiga Kažociņa balvu izpelnījās par Nacionālajā teātrī atveidotās Katrīnas lomu Deivida Oberna lugā "Pierādījums" (režisors ir Valters Sīlis).

Gada aktieris - Kaspars Znotiņš
Gada aktieris - Kaspars Znotiņš Foto: publicitātes
Gada aktrise - Daiga Kažociņa
Gada aktrise - Daiga Kažociņa Foto: publicitātes

Gada režisora “Spēlmaņu nakts” balvu saņēma Viesturs Meikšāns, kurš Valmieras Drāmas teātrī iestudējis izrādi "Plūdi un saulgrieži Straumēnu skaņās" pēc Edvarta Virzas poēmas "Straumēni" motīviem.

Pa labāko latviešu autora iestudējumu žūrija atzina Alvja Hermaņa izrādi "Ziedonis un Visums”, Jaunais Rīgas teātris, bet par labāko izrādi bērniem vai jauniešiem atzīta teātra "Skatuve" iestudējums "Miskastes bērns", ko veidojis režisors Ivars Lūsis.

Par gada labāko jauno skatuves mākslinieci atzīta aktrise Madara Saldovere, lomā Una izrādē Devida Harovera "Melnais strazds", Latvijas Nacionālajā teātrī.

Gada labākā jaunā skatuves māksliniece Madara Saldovere
Gada labākā jaunā skatuves māksliniece Madara Saldovere Foto: publicitātes

Gada spilgtāko debiju teātrī saņēma režisors Mārcis Lācis par debiju režijā "Novakars.Kopsavilkums" Latvijas Nacionālajā teātrī.

"Spēlmaņu nakts" balvu kā gada scenogrāfs saņēma Reinis Suhanovs par Grigorija Gorina "Tils Pūcesspieģelis" iestudējumu Dailes teātrī.

"Spēlmaņu nakts" balvu kā gada kostīmu mākslinieks saņēma Kirils Serebreņņikovs, Nikolaja Gogoļa "Mirušās dvēseles" iestudējumā Latvijas Nacionālajā teātrī.

"Spēlmaņu nakts" balvu par labāko muzikālo partitūru dramatiskajā izrādē saņēma Jēkabs Nīmanis par mūziku "Plūdi un saulgrieži Straumēnu skaņās" pēc Edvarda Virzas poēmas "Straumēni" motīviem iestudējumā Valmieras drāmas teātrī.

Izrāde  „Plūdi un saulgrieži Straumēnu skaņās”
Izrāde „Plūdi un saulgrieži Straumēnu skaņās” Foto: publicitātes

Nominācijā "Gada aktrise otrā plāna lomā" par uzvarētāju atzīta Inga Siliņa lomā Žaneta izrādē "Vīns un nezāles" (režisors Viesturs Meikšāns). Par labāko aktieri otrā plāna lomā atzīts Kaspars Gods lomā Harijs Hanana izrādē "Hanana" (režisors Dž. Dž. Džilindžers).

JRT aktrise Guna Zariņa
JRT aktrise Guna Zariņa Foto: publicitātes

Par gada baleta mākslinieci atzīta Jūlija Gurviča par princeses Auroras lomu Pētera Čaikovska baletā "Apburtā princese" Latvijas Nacionālajā operā.

Par gada kustību mākslinieku atzīts Alberts Kivlenieks Latvijas Nacionālā teātra izrādē "Vadonis". Tās režisors ir Edmunds Freibergs.

"Spēlmaņu nakts" balvu par mūža ieguldījumu teātra mākslā saņem aktieris, režisors, teātra vēsturnieks, rakstnieks Kārlis Pamše.

"Spēlmaņu nakts" balva ir metālkalēja Jura Gagaiņa veidotā balva - skatuves nagla. Ir sens ticējums: ja aktieris uz skatuves atrod naudu, tas nozīmē jaunu lomu - jaunu sākumu, jaunu iespēju sevi pierādīt, kas aktierim ir vissvarīgākais.

Citas specbalvas

Žūrijas specbalva tika pasniegta teātrim "Dirty Deal Teatro" par konsekventiem savdabīgas un novatoriskas teātra valodas meklējumiem.

"Ģimenes aptieku" balvu "Sudraba piesta 2010" sezonas labākai izrādei, kura veltīta ģimenes problēmu atspoguļojumam, saņēma Viestura Meikšāna izrāde "Vīns un nezāles" Valmieras teātrī.

Skatītāju balsojumā uzvarēja Guna Zariņa, Kaspars Znotiņš un “Ziedonis un Visums”

"Spēlmaņu nakts" ģenerālsponsors "Nordea banka" organizēja skatītāju balsojumu, kurā tika noskaidroti uzvarētāji trijās nominācijās - gada aktrise, gada aktieris un gada izrāde.

Skatītāju balsojumā

par gada aktrisi ar 3769 balsīm ir atzīta Guna Zariņa, par gada aktieri ar 7152 balsīm atzīts Kaspars Znotiņš, bet par gada izrādi ar 6364 balsīm ir atzīta izrāde "Ziedonis un Visums".

"Spēlmaņu nakts" žūrija

Teātra balvas "Spēlmaņu nakts" 2009./2010. gada sezonas jauniestudējumu skates vērtēšanas pirmā posma ekspertu komisijas sastāvā bija mākslas zinātniece Ingrīda Burāne, teātra zinātniece Anda Burtniece, televīzijas režisore, producente Daina Dumpe, teātra zinātniece Inga Fridrihsone, teātra kritiķe Mārīte Gulbe, teātra kritiķe Ilze Kļaviņa, mūzikas žurnālists, komponists Edgars Raginskis, baleta māksliniece, horeogrāfe Sarma Rozenberga, Latvijas Kultūras akadēmijas rektors, profesors Jānis Siliņš. Eksperti, noskatoties 84 izrādes, izvirzīja balvu kandidātus 15 nominācijās.

Tālāk viņu iesākto darbu turpināja vērtēšanas otrās kārtas žūrija, kura no izvirzītajiem nominantiem izvēlējās "Spēlmaņu nakts" balvu laureātus. Žūrijas sastāvā bija Latvijas Kultūras akadēmijas profesore Valda Čakare, televīzijas režisore, teātra kritiķe Linda Ģībiete, kinorežisors, Latvijas Kultūras akadēmijas profesors Pēteris Krilovs, teātra kritiķe Henrieta Verhoustinska un aktieris un dramaturgs Ēriks Vilsons.

Šogad "Spēlmaņu nakts" svinīgās ceremonijas Dailes teātrī scenāriju un režiju veidoja Gundars un Jurate Silakaktiņi, scenogrāfiju - Vents Vīnbergs, horeogrāfiju - Inga Raudinga, mūzikas režisors bija Juris Vaivods.

Ceremoniju vadīja aktieris Jānis Skutelis.

Komentāri (97)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu