Ādu ģērētavas cehā iemājo "Nomadi Art House"

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Radošā apvienība "Nomadi" nesen pārcēlusies uz bijušo kažokādu fabriku, un paredzams, ka ienesīs jaunu pacēlumu jau tā radošajā Ādmiņu ielā 4. Viņu rīkotos pasākumus apmeklē gan latvieši, gan krievi un pat bijušās ādu ģērētavas ceha darbinieces.

(precizēts)

Šis rudens "Nomadiem" atnācis ar jaunu pacēlumu, jo ir iegūtas savas telpas , kur tagad mājos "Nomadi Art House". Tās atrodas Ādmiņu ielā 4, kurā savulaik atradušies industriāli elektroniskās mūzikas klubi "STURM" un "Electra". Ēkas apkārtni apdzīvo mūziķi, jo šajā teritorijā iekārtotas vairākas mēģinājumu studijas. Tas nav mazsvarīgi, jo tā vietā, lai censtos uzburt radošo garu no jauna, te jau tas mīt.

Krista Burāne
Krista Burāne Foto: TVNET

Radošā apvienība sevi pieskaita pie mākslas klejotājiem, tomēr var just, ka īpašā cieņā šeit ir teātris. "Ja neskaita JRT, esam šogad ārvalstīs visvairāk tūrējusī teātra grupa," palepojas Krista Burāne, kas TVNET viesošanās laikā uzņēmusies arī gida pienākumus.

Ar izrādi "Sāra Keina" būts Čehijā, bet "Vasaras sala" šogad jau divreiz ceļojusi uz Nīderlandi, piedaloties festivālos Bredā un Hāgā un arī uz Dāniju, kurā izrāde pārstāvēja Latviju lielākajā teātra bērniem un jauniešiem festivālā ASSITEJ pasaules kongresā. Pēc tā saņemti arī uzaicinājumi uz Irānu, Austrāliju, Ķīnu, Taivānu un citām zemēm. "Nomadu" pārstāvji to sauc par labu psiholoģisko balstu, jo piesaistīt skatītāju Latvijā ir grūti.

"Latvijas skatītājs ir ļoti konservatīvs, un ir grūti dabūt cilvēkus uz industriālām vietām. Joprojām ir kāds, kuram liekas – ai, kaut kāds maziņš teātris. Diez vai tas ir kaut kas kvalitatīvs."

Teātra mākslinieku darbošanos nevalstiskajā sektorā citreiz apgrūtina tas, ka aktieri ir ieinteresēti valsts darbā, kas sniedz sociālas garantijas un drošību. "Viņiem patīk atnākt un paspēlēt tādās vietās kā mūsējā, jo tajā var darīt ko savādāku, bet viņu vēlēšanās tik un tā ir atgriezties uz lielā teātra skatuves," stāsta Krista Burāne. No vienas puses, tas darbu sarežģī, taču no otras – paver iespēju dažādībai un ļauj izpausties arī citās mākslas formās.

Izrādes apmeklē bijušās ceha darbinieces

Radošo apvienību pārsteidzis, ka izrādes "Viss par mīlestību" apmeklētāji nav klasiskā andergraunda publika: "Bija atnākušas divas kundzes gados, sapucējušās klasiski kā uz Nacionālo vai Dailes teātri. Protams, viņu pamatinterese bija kādreizējā darbavieta (šajās telpās bija kažokādu rūpnīcas ādu ģērētavas un žāvētavas cehs), bet man likās fantastiski, ka ir cilvēki, kurus interesē kultūras ienākšana šādās vietās. Viņas nenobīstas un nāk."

Izrādē izmantots kādas sievietes portrets, kas mantots vēl no iepriekšējiem īrniekiem, industriālās mūzikas klubiem "Electra" un "STURM". Acīmredzot tie fotogrāfiju attiecīgi savai gaumes izjūtai bija padarījuši mazliet sātanisku. Pēc izrādes abas minētās kundzes piegājušas pie režisores un izteikušas atzinīgus vārdus par izrādi, tomēr abām lielu pārdzīvojumu izraisījis minētais portrets, kurā attēlotā sieviete ir kādreizējā ceha priekšniece. Viņa jau divdesmit gadus ir mirusi...

Veidojas latviešu un krievu dialogs

Izrādes "Viss par mīlestību" un "Kāpēc es mīlu krievus" skar latviešu un krievu attiecības. Krista Burāne uzskata, ka viens no kultūras mērķiem ir piedāvāt telpu sarunai. Proti, tas ir instruments, ar kā palīdzību vienuviet satiekas abas puses. "Pēc katras no izrādēm mēs uzreiz runājam ar mūsu skatītāju. Notiek domu apmaiņa, un mēs dzirdam, ko domā krievi un ko latvieši."

Foto: TVNET

Tuvākie pasākumi "Nomadi Art House" telpās paredzēti jau šovakar, 19. un ceturtdien, 20. oktobrī, kad tiks demonstrēta "Kāpēc es mīlu krievus", kā arī 29. oktobrī, kad radošās telpas atklāšanas pasākumā paredzēta pašmāju aktieru-dīdžeju muzikāla sacenšanās. 4.novembrī kultūras centra telpās norisināsies krievu mūziķu apvienības ASTMA (Alekseja Borisova un Olgas Novikas) sadabības projekts ar pašmāju Edgara Rubeņa piedalīšanos, kā arī Kodek un "Street of Sex" uzstāšanās. Koncerti periodiski paredzēti arī turpmāk.

Vēlas dāvināt izrādes bērniem Latvijas reģionos

"Nomadi Art House" ietvaros paredzēta arī "Eksperimentu siltumnīca", kur katru otrdienu norisināsies dažādas skatuves mākslu radošās darbnīcas. Centra pārstāvji ikvienam interesentam, kas vēlas telpas savām izpausmēm, piedāvājot īri vai sadarbību dažādās formās.

Tāpat "Nomadi Art House" sākusi akciju, kas paredz izrāžu dāvināšanu sava novada ģimenēm, bērniem un jauniešiem. Tiek veidots visu pašmāju profesionālo teātru izrāžu bērniem katalogs un tiek meklēti sociāli aktīvi uzņēmēji, kas būtu gatavi iepriecināt ģimenes, bērnus un jauniešus, kuri nedzīvo pilsētās. "Nevis vest bērnus uz Rīgu, bet gan vest izrādes uz Latvijas reģioniem," skaidro Krista Burāne, norādot, ka teātris ir lielisks veids, kā uzlabot dzīves kvalitāti.

Ādmiņu iela 4
Ādmiņu iela 4 Foto: TVNET
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu