Ivars Stonins atkal runās slaveno Hamleta monologu (12)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto no personīgā arhīva

27.aprīlī - tieši izcilā angļu dramaturga Viljama Šekspīra 448.dzimšanas dienā - pašlaik Amerikā dzīvojošais bijušais Nacionālā teātra aktieris Ivars Stonins pēc deviņu gadu pārtraukuma atkal kāps uz skatuves un lasīs slaveno Hamleta monologu «Būt vai nebūt?», vēsta portāls «Kas Jauns».

Ivars Stonins Filadelfijas Brīvo latviešu biedrības 120. jubilejas pasākumā uzstāsies, lasot savu slaveno Hamleta monologu «Būt vai nebūt?».

Stonins bija trešais Oļģerta Krodera iestudētā Šekspīra «Hamleta» titulvaronis,

kurš pirmizrādē uz Nacionālā teātra skatuves kāpa 1997.gadā.

Filadelfijas tautieši uz svinīgo pasākumu pulcēsies 27. aprīlī plkst. 20. Vispirms vietējās latvju biedrības priekšsēdis Kārlis Bērziņš pastāstīs par biedrības vēsturi no 1952. līdz 1982. gadam, bet pēc tam tiks atzīmēta Šekspīra dzimšanas diena.

Foto: Foto no personīgā arhīva

Pēc tam uz skatuves pēc deviņu gadu pārtraukuma kāps Ivars Stonins un lasīs slaveno Hamleta monologu. Tas būs vēsturisks notikums ne tikai pašam māksliniekam, bet arī vietējai publikai, jo, kā

izrādās, Filadelfijas latviešu vairākums nemaz nav dzirdējis slaveno Šekspīra tekstu latviešu valodā.

Jāatgādina, ka Ivars Stonins, kurš savulaik tika uzskatīts par vienu no talantīgākajiem latviešu aktieriem, uz ASV devās pirms deviņiem gadiem, un šajā laikā par viņa gaitām svešumā bija maz dzirdēts. Arī nesenajā intervijā žurnālam «Sestdiena» viņš neatklāj, ar ko īsti nodarbojas, vien norāda, ka tas ir ar teātri nesaistīts darbs.

1971.gadā dzimušais Stonins uz Latvijas Nacionālā teātra skatuves spēlēja desmit gadu un šajā laikā paspēja tēlot vairākas joprojām neaizmirstamas lomas, piemēram, Eiženu Finku rokoperā «Sfinksa», Indriķi rokoperā «Indriķa hronika», Kaupēnu rokoperā «Kaupēn, mans mīļais», Hamletu Viljama Šekspīra «Hamletā», Dmitriju Fjodora Dostojevska «Brāļos Karamazovos» un daudzas citas.

Nule Stonins žurnālam «Sestdiena» atzinis, ka aktiermāksla ir viņa vienīgais talants, kurā dvēsele līksmo.

«Domāju, ka tas ir mans vienīgais talants. Es varu darīt dažādus darbus, bet tikai tajā mana dvēsele līksmo - varu dzīvot bez ēšanas un esmu paēdis.»

Kā vienu no iemesliem aizbraukšanai no Latvijas aktieris minēja arī teātru kritiķu attieksmi pret viņu un aroda brāļiem. «Nezinu par citiem aktieriem, bet es tiešām ļoti pārdzīvoju to, ko kritiķi teica, rakstīja. Tas arī ir viens no iemesliem, kāpēc aizbraucu. Es to nevarēju...

Ir lietas, ko es nepiedodu kritiķiem un ko nepiedodu sev, pieļaujot, ka viņi tā varēja domāt,»

atklāts bija Stonins un neslēpa, ka savu lomu toreiz spēlējuši arī dzīves apstākļi.

Komentāri (12)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu