«Snaudošā pūķa pasaka» dosies uz Poliju

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto / Leļļu teātris

Latvijas Leļļu teātris ar izrādi «Snaudošā pūķa pasaka» piedalīsies Starptautiskajā Leļļu teātru festivālā «Eurofest 2012», kas no 7. līdz 10. maijam risināsies Polijas pilsētā Slupskā, informē teātra pārstāve Ieviņa Ancena.

Turklāt izrāde, kuru augstu novērtējusi latviešu publika, festivālā tiks spēlēta angļu valodā, tādējādi kļūstot par unikālu precedentu Latvijas teātru vēsturē, kad pilna apjoma izrāde tiek iestudēta svešvalodā, lai rādītu to citu valstu publikai.

Līdz šim tika uzskatīts, ka tikai mūzika, māksla un deja spēj runāt starptautiski saprotamā valodā. Vai tas nozīmē, ka Leļļu teātra aktieri nolēmuši lauzt šo stereotipu?

«Šajā gadījumā tā bija nepieciešamība, jo te svarīgs runātais vārds, lai nezustu izrādes vēstījums, humors un stāsta nianses,» atklāj viens no izrādes aktieriem Anrijs Sirmais.

Izrādes iestudēšana angļu valodā sākusies šā gada janvārī, un, kaut arī tās darbība ir spraiga un balstīta uz zibenīgiem dialogiem, Anrijs adaptācijas procesu nesauc par sarežģītu: «Viss aizgāja pats no sevis. Pamatlietas jau paliek – ideja, stāsts, mizanscēnas. Koncentrēšanās nevis uz vārdu, bet darbību. Galu galā, lugu daudzkārt esam spēlējuši latviski, tāpēc viss notiekošais ir skaidrs, vien vārdi «jāpārliek» angliski. Un uzpucēt valodas zināšanas, kā arī izrunu, bija vērtīgi.»

Lai godam sagatavotos uznācienam festivālā, stāstu par mazo samuraju aktieri treniņa nolūkos angliski spēlējuši jau vairākkārt, uzstājoties to speciālo skolu audzēkņiem, kuriem angļu valodas apguve ir augstā līmenī, tostarp Rīgas starptautiskās skolas auditorijai.

Tajā pašā laikā Anrijs uzsver, ka starptautiskajos festivālos ārzemju publika labprāt skatoties izrādes svešvalodās: «Viņiem patīk izbaudīt oriģinālvalodu, tiesa gan, ar nosacījumu, ka stāsts ir saprotams. Piemēram, brāļu Grimmu «Ērkšķrozīti», ar ko divus gadus esam viesojušies festivālos, nav nepieciešams tulkot, jo visiem ir skaidrs, kas tur notiek, tāpēc var izbaudīt nepazīstamās latviešu valodas burvību,» stāsta Anrijs. Viņš gan smej, ka izrādē «Snaudošā pūķa pasaka» dziesmas tomēr skanēšot latviski, jo angļu versijā tām diemžēl trūkstot nepieciešamās labskaņas. «Tāpēc pirms dziesmām publikai izskaidrojam, kāds būs to saturs.»

Latvijas Leļļu teātris uz starptautiskajiem festivāliem sezonas laikā dodas vairākkārt, un Slupskā kopš 2001. gada viesosies jau trešo reizi: leļļu teātra māksla Polijā ir ļoti populāra, ko pierāda arī daudzie un dažādie festivāli.

Starptautiskais Leļļu teātru festivāls «Eurofest 2012» veido nozīmīgu akcentu Polijas kultūras dzīves ainavā. Tajā piedalās leļļu teātri no Eiropas Savienības valstīm, apmainoties ar pieredzi un veidojot radošu draudzību. Ar katru festivālu pieaug arī mākslinieciskais līmenis. Festivāla galvenais mērķis - satuvināt tautas, parādot savas valsts identitāti ar leļļu starpniecību, tāpēc līdzās izrādēm festivāla laikā būs apskatāmas visdažādākās izstādes, skanēs īpaši koncerti, tiks svinēta leļļu teātra «Tecza» 65. jubileja, notiks īpašs gājiens cauri pilsētai.

Šogad festivālā piedalīsies teātra trupas no astoņām valstīm – Rumānijas, Slovēnijas, Somijas, Zviedrijas, Spānijas, Vācijas, Čehijas un Latvijas, kā arī īpašie viesi no Ukrainas un Ķīnas. Protams, festivālā piedalīsies arī pati Polija.

Jāatgādina, ka oriģinālajā papīra leļļu tehnikā veidotā izrāde «Snaudošā pūķa pasaka» stāsta par mazo japāņu puisēnu - īkstīti, kurš dodas pasaulē, lai kļūtu liels. Izrādās, kļūstot par cirka zvaigzni un pelnot daudz naudas, tas neizdodas: lielums slēpjas attieksmē pret pasauli. Tikai tad, kad mazais zēns apjauš draudzības, izpalīdzības, nesavtības neizmērojamo vērtību, viņš iemanto patieso - sirds lielumu.

Izrādi veidojusi viesrežisore no Novgorodas Nadežda Aleksejeva, leļļu un dekorāciju mākslinieks ir Igors Semenovs, komponiste - Tatjana Bobrova, bet lomas atveido Lienīte Osipova, Miķelis Žideļūns, Artūrs Putniņš un Anrijs Sirmais.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu