Latvijas teātri piedalīsies Baltijas mūsdienu drāmas festivālā Tartu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto/Nacionālais teātris

Igaunijas pilsētā Tartu no 5. līdz 8. septembrim norisināsies Baltijas mūsdienu drāmas festivāls, kurā piedalīsies teātri no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas.

Latvijas Teātra darbinieku savienība, konsultējoties ar Teātra kritiķu asociāciju, ir izvēlējusies divas izrādes, kas pārstāvēs Latviju festivālā -

Latvijas Nacionālā teātra izrāde «Gals» Elmāra Seņkova režijā un izrāde «Dzejtaurenis» Vara Klausītāja režijā.

Pie izrādes «Gals» dramaturģijas ir strādājuši divi jaunie dramaturgi - Rasa Bugavičute un Edgars Niklasons. «Režisors rotaļājas ar šīm realitātēm - Skatuve, Aizskatuve un Dzīve, jo galu galā tieši savstarpējās attiecības un ikdiena ir tie lielumi, kuros slēpjas mūsu emociju esence.

Izrāde "Gals"
Izrāde "Gals" Foto: Publicitātes foto/Nacionālais teātris

Tur arī rodas ārēji smieklīgās ikdienas situācijas, kas nereti sevī slēpj mūsu iekšējās pasaules galus, kurus mēs mēdzam uztvert nevajadzīgi smagi, sabiezinot krāsas.»

Izrādē «Dzejtaurenis» piedalās laikmetīgās dejas horeogrāfe un dejotāja Elina Breice, profesionāls mūziķis un komponists Rihards Zaļupe. Izrādes režisors Varis Klausītājs iedvesmojies no Aivara Neibarta dzejoļu krājuma «Taureņkaraļvalstība», kas arī ir pamats darbībai uz skatuves.

Lietuva festivālā piedalīsies ar Lietuvas Nacionālā drāmas teātra izrādi «Une» Birutes Mar režijā, bet Igauniju pārstāvēs Uglas Teātris ar izrādi «Medus cena» Otta Ārdama režijā un Igaunijas Drāmas teātris ar izrādi «Ziedēšana» Ingomāra Vihmāra režijā.

Izrādes vērtēs starptautiska žūrija, kurā Latvijas pārstāve būs televīzijas režisore un teātra kritiķe Linda Ģībiete.

Dramaturģijas darbnīcas un delegācijas

Festivāla ietvaros notiks arī Baltijas Jaunās dramaturģijas darbnīcas, kurās no Latvijas piedalīsies trīs jaunie dramaturgi: Madara Rutkēviča ar lugu «Melnais/Resnais», Edgars Niklasons ar lugu «Personas kods» un Rihards Svjatskis ar lugu «Cukura tabletes».

Festivālu apmeklēs arī Latvijas delegācija: Māra Dzene (Latvijas Teātra darbinieku savienība), Januss Johansons (Latvijas Profesionālo aktieru apvienība), Normunds Akots (teātra kritiķis), Mārīte Balode (teātra žurnāliste), Alda Briede (Latvijas radio teātra nodaļas producente), Rasa Bugavičute (Latvijas Dramaturgu ģildes priekšsēdētāja), kā arī teātra režisori Kārlis Krūmiņš, Andrejs Polozkovs un Inese Mičule.

Baltijas mūsdienu drāmas festivāls veicina regulāru sadarbību starp Baltijas reģiona valstīm, dodot iespēju

iepazīt katras valsts teātra darba metodes un attīstības tendences oriģināldramaturģijas jomā

gan teātra mākslas profesionāļiem, gan plašākam interesentu lokam.

Katru gadu festivāls norisinās kādā no Baltijas valstīm un to rīko visu trīs valstu Teātru savienības sadarbībā ar Kultūras ministrijām un citām vietējām ar teātra mākslu saistītajām organizācijām. Latvijā - Latvijas Teātra darbinieku savienība (Daiga Šiliņa, Undīne Preisa, Māra Dzene, Januss Johansons) sadarbībā ar Latvijas Dramaturgu ģildi (Rasa Bugavičute). Latvijas dalību festivālā atbalsta Latvijas Republikas Kultūras ministrija un Valsts Kultūrkapitāla fonds.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu