Tēlniecības kvadriennāles rīkotāji piekāpjas Rīgas domei (6)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Starptautiskās tēlniecības kvadriennāles «Rīga 2012 - Integrācijas anatomija» rīkotāji piekāpušies Rīgas domei un plānotos mākslas darbus pie Brīvības un Uzvaras pieminekļa neizvietos, tā vietā visi darbi būs apskatāmi Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā. Kā šodien žurnālistiem stāstīja kvadriennāles kurators Aigars Bikše, Rīgas dome nepieļāva, ka pie Brīvības pieminekļa tiek izvietota poļu mākslinieka Huberta Čerepoka veidotā «Dāvida zvaigzne-komēta» un latviešu mākslinieka Gintera Krumholca «Rozes vārdā», savukārt pie Uzvaras pieminekļa pašvaldības vadība nepieļāva Nīderlandes mākslinieka Stefanoa Tsifopulo darba «Politiskās integrācijas skatuve» izvietošanu.

Pilsētas vara cenšas cenzēt mākslas izstādi

Viņš skaidroja, ka Rīgas dome esot mēģinājusi piedāvāt kādu kompromisu, taču neatļaujot izvietot šos trīs darbus tam paredzētajās vietās, kvadriennāles rīkotāji nolēmuši tad nevienu no mākslinieku radītajiem darbiem neizlikt pilsētvidē.

«Pilsētas vara cenšas cenzēt mākslas izstādi. Arī pamatojums, kādēļ pie Brīvības un Uzvaras pieminekļa nevar izvietot iecerētos mākslas darbus, bija pilnīgi absurds. No viņu teiktā izriet, ka mūsu darbi būs traucēklis Rīgas gaismas festivālam. Absurdi šķiet šādas apgalvojumus, jo, kas tad notiks 2014.gadā, kad Rīga būs Eiropas galvaspilsēta un pilsētā vienlaicīgi notiks daudzi un dažādi pasākumi,» sacīja Bikše.

Kvadriennāles centrā integrācijas tēma

Starptautiskā tēlniecības kvadriennāle šogad pievēršas integrācijas tēmai un kā simboliska notikumu koordinātas ass bija izvēlēta Brīvības un Uzvaras pieminekļu apkārtne. Brīvības piemineklis ir nozīmīga vieta vienai cilvēku grupai, savukārt Uzvaras piemineklis ir nozīmīgs simbols kādai citai cilvēku grupai. Ar mākslinieku darbiem bija iecerēts uzrunāt dažādas cilvēku grupas, bet pilsētas politiskā vara to tagad ir liegusi. Pasākuma norises vietas bija izvēlētas apzināti, jo šogad kvadriennāle vērsta uz jūtīgu tēmu - sabiedrības integrāciju visdažādākajos aspektos. Organizatori vēlas raisīt publiskas diskusijas par to, kā mūsdienās ne tikai saglabāt savu nacionālo pašapziņu, bet arī sadzīvot ar citām kultūrām, valodām un reliģijām, skaidroja Bikše.

Kvadriennāles dalībnieks tēlnieks Ginters Krumholcs pie saviem darbiem, kuri tiks izstādīti Starptautiskajā Tēlniecības kvadriennālē "Rīga 2012 - Integrācijas anatomija"
Kvadriennāles dalībnieks tēlnieks Ginters Krumholcs pie saviem darbiem, kuri tiks izstādīti Starptautiskajā Tēlniecības kvadriennālē "Rīga 2012 - Integrācijas anatomija" Foto: LETA

Kvadriennāles kurators Ivars Drulle minēja, ka patlaban Latvijā cilvēki dzīvo sašķeltā sabiedrībā, tādēļ, izvēloties māksliniekus, tika uzrunāti tie, kuru valstīm ir līdzīga pieredze.

«Visi mākslinieki ir starptautiski nozīmīgi, un viņu darbi tiek augsti novērtēti. Izraudzījāmies māksliniekus, kas ir sociāli aktīvi un ar saviem darbiem mēģina uzrunāt sabiedrību, tuvinot to vienam pie otra. Ja Rīgas dome negrib pilsētā redzēt jaunāko un kvalitatīvāko Eiropas mākslu, tad par kādu Eiropas kultūras galvaspilsētu var būt runa 2014.gadā. Ar šādu pilsētas attieksmi tad mēs tā arī paliksim pie karuseļiem, kas novietoti pie Raiņa pieminekļa,» pauda Drulle.

Viņš skaidroja, ka, piemēram, poļu mākslinieks ar savu veidoto darbu «Dāvida zvaigzne-komēta» runā par to, kas notiek ar cilvēku, kad viņš uzzina patiesību. «Šis mākslas darbs patiesībā ir domāta komēta, taču tikai rūpīgi tajā ieskatoties, komēta atgādina Dāvida zvaigzni, līdz ar to tas uzreiz izraisa reakciju. Līdzīgi ir ar cilvēkiem. Mums kāds cilvēks šķiet ļoti labs un mums viņš patīk, bet tiklīdz mēs uzzinām, ka viņš, piemēram, ir ebrejs, tas cilvēks vairs nemaz nešķiet tik jauks,» vēstīja Drulle.

Kvadriennāles kuratori Aigars Bikše, Ivars Drulle, dalībnieks tēlnieks Ginters Krumholcs un Ramona Buša - Virtmane pie Brīvības pieminekļa pirms Starptautiskās Tēlniecības kvadriennāles "Rīga 2012 - Integrācijas anatomija" preses konferences
Kvadriennāles kuratori Aigars Bikše, Ivars Drulle, dalībnieks tēlnieks Ginters Krumholcs un Ramona Buša - Virtmane pie Brīvības pieminekļa pirms Starptautiskās Tēlniecības kvadriennāles "Rīga 2012 - Integrācijas anatomija" preses konferences Foto: LETA

No Latvijas divi mākslinieki

No Latvijas starptautiskajā tēlniecības kvadriennālē šoreiz piedalīsies divi mākslinieki - Gintera Krumholca un Ernesta Kļaviņa -, un abi viņi 2011.gadā nominēti prestižajai «Purvīša» balvai. Kvadriennālē būs pārstāvēta arī Zviedrija, Polija, Krievija, Vācija, Slovēnija, Bulgārija, Ungārija, Lietuva, Nīderlande, Horvātija, Spānija, Īrija, Igaunija un Kazahstāna.

***

Starptautiskā tēlniecības kvadriennāle «Rīga 2012 - Integrācijas anatomija» Rīgā notiks no 5.oktobra līdz 25.novembrim, un tās laikā būs skatāmi mākslas darbi no visas Eiropas.

Tēlniecības kvadriennāle Rīgā ar četru gadu intervālu notiek jau kopš 1972.gada. Pasākuma galvenais mērķis un uzstādījums kopumā jau 40 gadus ir bijis mazināt mākslas un kultūras elitārismu, padarot to maksimāli pieejamu ikvienam. Ievērojot to, ka mākslas darbu izvietošanas saskaņošana nav noritējusi sekmīgi, tādējādi liedzot rīkotājiem tos darīt pieejamus ikvienam interesentam, visi darbi būs apskatāmi Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā, kur būs jāmaksā ieejas maksa.

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu