Mūžībā aizgājis režisors Oļģerts Kroders

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Deviņdesmit viena gada vecumā trešdienas rītā mūžībā aizgājis leģendārais teātra režisors Oļģerts Kroders, apstiprināja Valmieras teātra direktore Evita Sniedze. Leģendārā teātra režisora Oļģerta Krodera bēres notiks nākamnedēļ, 18.oktobrī.

«Varam mierināt sevi ar domu, ka viņam tagad ir vieglāk,» viņa atzina.

Valmieras drāmas teātra sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Peļņika informēja, ka atvadīšanās no režisora Oļģerta Krodera Valmieras drāmas teātrī notiks no plkst.11.30 līdz 13.30. Gājiens no teātra uz Dīvala kapiem plānots plkst.14.

Kroders mūžībā aizgāja šorīt 91 gada vecumā Valmieras Drāmas teātrī, kur viņš mitinājās pēdējos gados.

Teātris šodien saņem daudzu Krodera talanta cienītāju zvanus, kuri interesējas, kur var novietot ziedus režisora piemiņai. Teātra darbinieki visus aicina ar ziediem ierasties uz Krodera izvadīšanu.

Pie teātra šodien pusmastā nolaists karogs, bet foajē pie Krodera portreta stāv aizdegta svece un divas baltas rozes.

Teātrī turpinās darbs pie izrādes «Mātes un meitas», kuru Kroders iestudēja kopā ar režisori Inesi Mičuli. Decembrī Valmieras teātrī pēdējo reizi tiks rādīts Krodera iestudētais «Hamlets». Paredzēts, ka to tiešraidē demonstrēs arī Latvijas televīzija.

Pēdējā Krodera iestudētā izrāde Valmieras teātrī ir «Līgava bez pūra», kuras pirmizrāde bija šā gada 20.jūnijā.

Kroders dzimis 1921.gada 8.septembrī Rīgā, aktrises Hertas Vulfas un teātra kritiķa, tulkotāja Roberta Krodera ģimenē. 1940. gada septembrī uzsācis mācības Latvijas Universitātes Filoloģijas un filozofijas fakultātē, bet 1941. gada 14. jūnijā nejaušības dēļ kopā ar ģimeni izsūtīts uz Sibīriju. Atgriezies Latvijā 1956. gadā, nodarbojies ar teātra kritiku. 1959. gadā sācis strādāt Liepājas teātrī, pirmā izrāde profesionālajā teātrī - Jāņa Kalniņa opera «Ugunī».

Ģimenes intelektuālās tradīcijas, paša neatlaidīgais darbs un

plašas kultūras intereses izveidojušas Kroderu par vienu no erudītākajām personībām Latvijas teātra mākslā.

Kroders bija Valmieras teātra režisors (1964-1974 un kopš 2001), Liepājas teātra režisors (1959- 1964) un galvenais režisors (1974-1989), kā arī Nacionālā teātra galvenais režisors (1990-1995).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu