«Ugunsgrēka» scenāristes: bērnu gribēt ir dabiski! (18)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

21. jūlijā Jēkabpilī gaidāma izrāde jaunajai muzikālajai komēdijai «Gribu bērnu», ko piedāvā izrāžu apvienība «Panna» un iestudējis Juris Rijnieks. Izrādē dažādas komiskas situācijas izspēlēs tādi populāri aktieri kā Ģirts Ķesteris, Maija Doveika, Aldis Siliņš un Zane Daudziņa vai Marija Bērziņa. Sīkāk par izrādes tapšanu stāsta lugas autores Inta Bernova un Gunta Kalniņa, kuras plašākai publikai pazīstamas kā seriāla «UgunsGrēks» scenārija autores.

Atgriežoties pie pirmsākumiem, kā radās doma uzrakstīt šo lugu?

Gunta Kalniņa: Viss sākās ar to, ka Ģirts Ķesteris mūs iepazīstināja ar režisoru Juri Rijnieku, kurš meklēja kādu, kas varētu pietiekami ātrā tempā uzrakstīt komēdiju četriem aktieriem. Mēs satikāmies, iepazināmies un sākām domāt par tēmu, kas mums visiem būtu interesanta. Pārcilājām un atmetām vairākas idejas, līdz nonācām pie domas, ka jāsatiekas vēlreiz (smejas). Satikāmies otru reizi, un tad jau gāja daudz labāk- piedzima četri raksturi, attiecības un varējām ķerties pie sižeta rakstīšanas.

Inta Bernova: Luga tapa ļoti ātri, paralēli strādājot pie kārtējām «UgunsGrēka» sērijām. Satikāmies ar režisoru šī gada janvārī, jau pēc mēneša luga bija gatava un tikām uzaicinātas uz pirmo lugas lasījumu kopā ar aktieriem.

Bijām uztraukušās, bet par laimi aktieru reakcija bija ļoti pozitīva.

Viņi smējās, un, cerams, būs jautri arī skatītājiem.

Cik saprotu, jūs abas jau ilgus gadus strādājat kopā?

Inta Bernova: Mūsu sadarbība sākās, rakstot scenāriju TV videofilmai «Saldā indes garša». Tas notika laikā, kad abas ar kolēģi vēl studējām dramaturģiju Latvijas Kultūras Akadēmijā. Arī pēc studiju pabeigšanas turpinājām strādāt kopā, tapa scenāriji TV seriāliem «Viss kārtībā», «Neprāta cena», «Ēnu spēles». Joprojām turpinām rakstīt scenāriju seriālam «UgunsGrēks».

Gunta Kalniņa: Līdz šim bija sanācis rakstīt tikai televīzijas vajadzībām, tāpēc tagad liels prieks un izaicinājums bija izmēģināt spēkus, uzrakstot kaut ko teātrim. Jāsaka liels paldies režisoram Jurim Rijniekam par drosmi un uzticēšanos, paņemot iestudēšanai mūsu pirmo lugu.

Daudzus noteikti interesē, kādā veidā jūs strādājat kopā? Kāds ir darba process?

(Abas smejas)

Gunta Kalniņa: Pirmās 100 reizes, kad mums uzdeva šo jautājumu, centāmies godīgi atbildēt un izstāstīt. Tagad radusies vēlme darīt kā krievu rakstniekiem Ilfam un Petrovam (romāna «Divpadsmit krēsli» autori- aut. piezīme), kuriem arī vairs nebija spēka atbildēt uz jautājumu, kādā veidā viņi sadala darbus. Viņi teica apmēram tā- viens no mums sēž uz manuskripta un sargā, lai konkurenti nenozog. Otrs skraida pa redakcijām, mēģinot šo manuskriptu pārdot.

Inta Bernova: Patiesībā tā ir diezgan unikāla un pastāvīgi mainīga shēma, kuru patiešām ir grūti aprakstīt. Būtiskākais laikam ir tas, ka mēs abas esam gatavas parakstīties zem gatavā darba, kas ir paveikts. Un priekšnoteikums tam ir fakts, ka mums ir vienoti profesionālie kritēriji, kas ir laba dramaturģija un kas- nav.

Vai «UgunsGrēks» ir laba dramaturģija?

Inta Bernova: «UgunsGrēka» scenārijs top pēc tiem pašiem žanra noteikumiem kā seriāli visā pasaulē. Tas atbilst visiem profesionālajiem kritērijiem, kas šāda veida darbiem tiek uzstādīti- gan attiecībā uz sērijas uzbūvi, gan tēlu raksturiem, attiecībām un sižeta attīstību.

Gunta Kalniņa: Mēs strādājam konkrētai mērķauditorijai, pašas esam šo darbu nodēvējušas par «pasaku pieaugušajiem» un nevajag meklēt šajā darbā to, kā tur nav.

Diemžēl dažiem cilvēkiem ir tendence domāt, ka tāds «zemais žanrs» kā seriāls ir a priori haltūra,

kuru var uztaisīt katrs, turklāt bez jebkādas piepūles. Patiesībā jebkurš profesionāli strādājošs aktieris vai režisors pateiks, ka labu komēdiju uztaisīt ir daudz grūtāk nekā traģēdiju.

Atgriežoties pie gaidāmās pirmizrādes- par ko ir luga «Gribu bērnu»?

Inta Bernova: Luga ir par vienu laimīgi precētu pāri, kas mēģina savest kopā savus neprecētos draugus. Ja plašākā kontekstā – tad par to, ka vajag mīlēt tos cilvēkus, kurus gribam mīlēt, darīt darbus, kurus gribam darīt, uzdrošināties dzīvot tā, kā paši vēlamies.

Un galu galā uzlabot demogrāfisko situāciju Latvijā

(smejas).

Gunta Kalniņa: Es domāju, mums visiem ir nācies piedzīvot nelaimīgu mīlestību. Sāpējis ir pat tad, ja tas pirmo un vienīgo reizi noticis bērnudārzā. Tā ir vispārcilvēciska lieta, kas ir pazīstama ikvienam. Tāpēc man šķita būtiski uzrakstīt stāstu par diviem cilvēkiem, kas šādu vilšanos ir piedzīvojuši, nolēmuši aizvērties kā austeres un savas pērles vairs nevienam nerādīt. Par laimi atrodas enerģiski draugi, kas piespiež viņus šīs bruņas noņemt un atkal sākt uzticēties pasaulei un cilvēkiem.

Jūs pieminējāt, ka tā būs muzikāla izrāde.

Gunta Kalniņa: Jā, izrādē būs daudz mūzikas, un skanēs speciāli šai izrādei rakstītas dziesmas, kuras komponējis Niks Matvejevs. Divas no šīm dziesmām jau tagad iespējams noklausīties izrāžu apvienības «Panna» mājas lapā.

Ko jūs varat novēlēt izrādes skatītājiem?

Inta Bernova: Nākt uz izrādi, būt atvērtiem, ļauties smiekliem, izbaudīt lielisko aktierspēli un mūziku. Pozitīvas emocijas garantētas!

Izrāde būs skatāma vasarā brīvdabas estrādēs – Jēkabpilī (21. jūlijā), Bauskā (27. jūlijā), Madonā (4. augustā), Talsos (10. augustā), Tukumā (17. augustā), Saldū (18. augustā), Saulkrastos (24. augustā).

Komentāri (18)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu