Polijā demontēta skulptūra padomju karavīram izvarotājam (257)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ježijs Šumčiks

Polijas varasiestādes Gdaņskā demontējušas tur nelikumīgi uzstādīto pieminekli padomju karavīram izvarotājam, pirmdien vēsta Polijas Radio. «Mākslinieks tika aizturēts un pēc nopratināšanas atbrīvots,» raidorganizācijai sacīja policijas preses sekretāre Aleksandra Zīverte. «Lietu pirmdien izskatīs prokuratūra.»

Skulptūra «Komm, Frau» («Nāc, sieviete») sestdien vakarā Gdaņskas Uzvaras alejā novietota uz sarkana postamenta līdzās piemineklim tankam, kas tur uzstādīts padomju «atbrīvotājiem».

Skulptūras autors Ježijs Šumčiks, Gdaņskas Mākslas akadēmijas piektā kursa students, Polijas Radio pastāstīja, ka viņš ir daudz lasījis par to, ka padomju armijas karavīri 1944. un 1945.gadā, caur Austrumeiropu dodoties uz Berlīni, izvarojuši vietējās sievietes.

Šumčiks skaidroja, ka «nav spējis tikt galā» ar iespaidiem, un tāpēc sajūtas izpaudis mākslas darbā.

Skulptūra ir veltījums vēsturiskās patiesības atjaunošanai un kara laika sieviešu likteņiem, sacīja darba autors.

Viņš atzina, ka gribējis skulptūru uzstādīt jau 17.septembrī, kad apritēja kārtējā gadskārta kopš PSRS iebrukuma Polijā 1939.gadā.

Skulptūrā attēlots, kā padomju karavīrs izvaro grūtnieci.

Vīrietis, kuram galvā ir ķivere ar piecstaru zvaigzni, ar vienu roku tur gulošo sievieti aiz matiem, bet otrā rokā tam ir pistole, kuras stobrs iegrūsts sievietei mutē.

Autors likumsargiem skaidroja, ka tēlniecības darbu veidojis Polijā 50.gados populārā sociālistiskā reālisma stilā.

1944. un 1945.gadā padomju karavīri izvarojuši aptuveni miljonu vācu sieviešu, uzskata vēsturnieki.

Gdaņska, agrākā Danciga, Polijas sastāvā tika iekļauta pēc Otrā pasaules kara. Starpkaru periodā Dancigas brīvpilsētā 95% iedzīvotāju bija vācieši.

Padomju karavīri dzimumnoziegumus pastrādājuši arī pret poļu sievietēm. Tiesa gan, krietni mazākā mērogā nekā pret vācietēm. Laikā no 1944. līdz 1947.gadam Polijā padomju karavīri izvarojuši 100 000 poļu sieviešu.

Foto: Ježijs Šumčiks
Komentāri (257)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu