Manfelde vēlas atteikties no projekta par «nacistu Cukuru» (63)

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: lv.wikipedia.org

Topošā mūzikla «Cukurs. Herberts Cukurs» libreta autore Andra Manfelde paudusi vēlmi beigt sadarbību ar producentu Juri Milleru un aicinājusi viņu pārtraukt darbu pie mūzikla, Millers tomēr cer panākt kompromisu par Manfeldes tekstu izmantošanu. Kā pastāstīja producents, kopā ar Manfeldi pie mūzikla strādāts no pagājušā gada novembra līdz februāra vidum. «Viņa ir tekstus nodevusi, kā arī saņēmusi atlīdzību par to izmantošanas tiesībām,» pastāstīja producents.

Atgādinām, ka Herberts Cukurs (1900-1965) bija latviešu aviators un virsnieks, arī žurnālists. Pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados viņš kļuva slavens ar saviem lidojumiem paškonstruētās lidmašīnās no Latvijas uz Gambiju un Japānu. Otrā pasaules kara laikā darbojies bēdīgi slavenajā Arāja komandā, kas piedalījās holokausta īstenošanā Latvijā. Pēc kara emigrēja uz Dienvidameriku, 1965. gadā Cukuru Montevideo nogalināja «Mossad» aģenti.

Manfelde no ieceres atteikusies Ukrainas notikumu un Leģionāru piemiņas dienas kaislību dēļ.

«Krievi ir simtprocentīgi pārliecināti, ka latvieši ir nacisti,»

skaidro Manfelde izdevumam «Privātā Dzīve». «... es nevaru miljoniem iestāstīt, ka Cukurs nav nacists.»

Millers savukārt norādīja, ka pēc martā paustā Manfeldes paziņojuma par sadarbības pārtraukšanu libreta autore Millera telefona zvanus ignorē un uz e-pastiem neatbild. «Tagad gan viņa atsūtīja vienu kaut cik oficiālu e-pasta vēstuli, kurā norādīts, ka viņa savus tekstus aizliedz izmantot,» sacīja producents. Viņš piebilda, ka saskaņā ar Autortiesību likumu Manfeldei ir tiesības aizliegt darba izmantošanu. «Bet, ja autore tā rīkosies, viņai jārēķinās ar zaudējumu atlīdzināšanu,» sacīja producents.

Kapteinis Herberts Cukurs
Kapteinis Herberts Cukurs Foto: lv.wikipedia.org

Millers norādīja, ka tālāk viņš redz trīs situācijas attīstības scenārijus. «Pirmais ir vienoties, ka mūziklā tiek izmantoti viņas rakstītie teksti, bet netiek minēts viņas vārds, otrais - tiek piesaistīts cits dzejnieks, ja vien tas ir iespējams līdz pirmizrādei, jo darbs ir jātaisa ar lielu pietāti - paredzu, ka tam uzmanību pievērsīs gan Krievijas, gan Izraēlas mediji, un trešais scenārijs ir tiesvedība. Taču mūzikls būs. Ceru, ka laikā un ar jau uzrakstītajiem Manfeldes tekstiem, jo vismazāk gribētu tiesvedību. Turklāt, ja redzēšu, ka nevaru kvalitatīvi nodot mūziklu skatītājiem, pārcelšu pirmizrādi, bet tad būs zaudējumi. Tālab ceru uz kompromisu,» uzsvēra Millers.

Runājot par Manfeldes vēlmi pārtraukt sadarbību, viņš piebilda, ka autore, visticamāk, nebija gatava tam, ka viņai pirms 16. marta krievu prese pārmetīs par darbu pie mūzikla par tik nevienprātīgi vērtējamu personību.

Komentāri (63)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu