Uzvedumā «Kabarē» sola sāpīgu un aktuālu stāstu

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zilgma Kukle / LETA

Uzvedums «Kabarē», kas pirmizrādi Latvijas Nacionālajā teātrī piedzīvos 29.maijā, būs sāpīgs un aktuāls stāsts, preses konferencē par iestudējumu pastāstīja tā režisore Indra Roga.

Roga pauda, ka pirms gada, kad saņēmusi apstiprinājumu par izrādes veidošanu, nav domājusi, ka stāsts būs tik aktuāls. Pēc režisores domām, stāstam, kas norisinās 1929.gadā Berlīnē, ir ļoti daudz sakritību ar mūsu laiku.

Roga pastāstīja, ka pirmais «Kabarē» Berlīnā tika atvērts 1910.gadā. Tas sākotnēji bijis domāts kā izklaides industrijas vieta, kur bez morāles principiem, pilnīgi brīvi varētu izaugt Frīdriha Nīčes aprakstītais «pārcilvēks».

Muzikālā noformējuma autors Juris Vaivods pauda prieku, ka režisore uzticējusies jauniem aktieriem.

Pēc Vaivoda domām, tieši jaunajos aktieros ir spēks.

Komandā esot uzaicināta ieva Kerēvica, kura pazīst šo žanru un vokāli spēj atraisīt dziedošos aktierus. Dzīvā orķestra lomu izrādē pildīs meiteņu grupa «Sus dungo», kurām tas ir jauns izaicinājums. Madars Kalniņš esot neatsverams «Kabarē» tapieris.

Izrādei daudz palīdzot Edvīna Raupa tulkojums, kurš ļoti organiski iztulkojis Džo Masterofa, Džona Kendera un Freda Ebsa «Kabarē». Dzejnieks esot piešķīris aktieru tekstiem romantismu.

Aktieris Mārtiņš Brūvers, kurš izrādē ir ceremonijmeistars, pastāstīja, ka šī viņam esot vispiemērotākā loma, kurā izpausties. Viens no Kliforda lomas tēlotājiem Ainārs Ančevskis skatītājiem solīja plašu emociju buķeti, kur katrs varēs atrast sev svarīgāko. Otram Kliforda lomas tēlotājam Uldim Siliņam šī būs lieliska iespēja iegūt pieredzi uz lielās skatuves.

Mūzikla pamatā ir stāsts, ar kuru savā laikā filmā «Cabaret» pasaules slavu ieguva Laiza Minelli.

«Ļaudis, kas mīt kabarē pasaulē, ir iluzoras brīvības pārņemti. Tur ir 19 gadus vecā Sallija, angliete, kam Londonā nav izdevies kļūt par aktrisi, tāpēc viņa izmēģina spēkus Vācijā. Tur ir arī topošais amerikāņu rakstnieks Klifs, kas izmisīgi ceļo pa Eiropu, vākdams iespaidus un dzīdamies pakaļ iedvesmai. 1930.gada Berlīnē viņi satiekas, un abu mīlas stāsts līdzinās reibinošam sapnim. «Kabarē» ir smeldzīgs stāsts par likteņiem un pasauli, kas gribēja paglābties no nākotnes un intuitīvi negribēja neko zināt par rītdienu. Dzīvot šodien un būt. Just. Dziedāt. Saglabāties un apturēt laiku,» par izrādi stāstīja tās veidotāji.

Lomās iejutīsies Agnese Cīrule, Rūta Dišlere, Ģirts Liuziniks, Gundars Grasbergs, Ainārs Ančevskis, Uldis Siliņš, Mārtiņš Brūveris, Marija Bērziņa, Egils Melbārdis, Maija Doveika, Zane Dombrovska, Gunta Virkava, Liene Sebre, Alise Polačenko, Samija Atgezalova, Kaspars Dumburs, Jānis Āmanis, Jurģis Spulenieks, Kristaps Ķeselis un Raimonds Celms.

Iestudējuma režisore ir Roga, kostīmu māksliniece Anna Henrihsone, scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, horeogrāfe Inga Raudinga.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu