«Deja iziet pilsētā» Grīziņkalnā ar japāņu kolektīvu «contact Gonzo»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Turpinot Latvijas Jaunā teātra institūta rīkotā Rīga 2014 notikuma «Deja iziet pilsētā» izrāžu sēriju Rīgas apkaimēs, no 5.augusta līdz 24.augustam Grīziņkalnā sadarbībā ar latviešu laikmetīgās dejas māksliniekiem jaunu kopdarbu veidos japāņu mākslinieku kolektīvs contact Gonzo.

contact Gonzo ir kļuvis pazīstams Japānā un daudzviet pasaulē ar unikālo kustību valodu un fiziskā kontakta improvizācijas izrādēm, kas vērotājam no malas atgādina cīņas klubu ar izsmalcinātu horeogrāfiju. Rīgā contact Gonzo puiši strādās ar septiņiem latviešu jaunākās paaudzes horeogrāfiem. Viņu studija būs Grīziņkalna ielas, laukumi un parki, īstenojot projekta «Deja iziet pilsētā» ieceri paplašināt dejas ierasto praksi un teritoriju, novirzot izpētes un izrāžu tapšanas procesu uz Rīgas apkaimēm un padarot šo pilsētas daļu redzamo un neredzamo ainavu par izrādes centru.

contact Gonzo un latviešu dejotāju sadarbības rezultāti tiks rādīti publikai Grīziņkalnā 23. un 24. augustā, par vietu paziņojot atsevišķi. Pasākums skatītājiem būs bez maksas.

Grupa contact Gonzo tika dibināta 2006.gadā, kad divi puiši, Juja Tsukahara un Masaru Kakio, parkos un ielās sāka eksperimentēt ar dažādiem kustību un ķermeņu kontaktu veidiem. Viņu darbošanās jau no pirmsākumiem bija diezgan ekscentriska, riskanta un jautra - rullēšanās lejā pa garu kalna nogāzi, krītošu lapu ķeršana rudenī, sekošana briežu medniekiem, lēkšana no telefona būdiņām vai šļūkšana pa betona virsmām. To visu dalībnieki filmēja, un video drīz kļuva par svarīgu viņu darba mediju.

contact Gonzo sastāvā šobrīd ir četri dalībnieki - Juja Tsukahara, Takuja Matsumi, Masakazu Kobajaši un Keigo Mikajiri. Neviens nebūdams dejotājs, viņi ir izveidojuši izteikti fizisku kustību metodi, kas apvieno kontaktimprovizācijas, cīņas mākslu, performances, interneta vides un urbānās kultūras elementus un ir balstīta tiklab ķermeņa izturībā un spēkā, kā cieņpilnā attieksmē vienam pret otru. contact Gonzo arsenāls ir viņu ķermeņi, ar kuriem viņi pēta saskarsmi un atrašanos telpā - vai tās būtu pilsētas ielas Tokijā, metro stacijas Maskavā, futbola laukums Kioto, koncertzāle Reikjavīkā vai MOMA muzejs Ņujorkā. Viņu performances var vērot kā aizraujošas, virtuozas inteliģentu ķermeņu sadursmes, kurās jūtams gan brutāls spēks, gan senlaicīgs bruņnieciskums, gan krietna deva pašironijas.

Projekta latviešu dalībnieki: Dmitrijs Gaitjukevičs, Aldis Liepiņš, Elīna Lutce, Roberts Muciņš, Sergejs Taraseņa, Eva Vancāne, Kristīne Vismane

Projekts «Deja iziet pilsētā» ir izrāžu sērija pilsētvidē, ko dažādās Rīgas apkaimēs veido starptautiski atzīti ārvalstu laikmetīgās dejas mākslinieki sadarbībā ar latviešu dejotājiem.

Šobrīd projektā jau tapusi izrāde «No Vecmīlgrāvja ar mīlestību», ko sadarbībā ar astoņiem latviešu dejotājiem iestudēja flāmu horeogrāfs Kūns Augustainens un kas tika parādīta publikai Ziemeļblāzmas ielas 51 pagalmā un Ziemeļblāzmas parkā 18. un 19. jūnijā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu