Šonedēļ Valmieras teātrī pirmizrāde «Vienādas asinis»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

20. septembrī Valmieras teātra Lielajā zālē pirmizrāde Laura Gundara lugai «Vienādas asinis». Tas ir stāsts par Jaungada nakti, kad Zemīšu mājās tiek lietas laimes, zīlēts un burts, lai katrs panāktu tieši to, ko vēlas. Tā kā iestudējuma režisors ir Mārtiņš Vilkārsis, kurš līdz šim teātrī darbojies tikai kā scenogrāfs, uzvedumā būtiska nozīme būs dažādiem vizuāliem risinājumiem: aktieru spēli papildinās Arta Dzērves videoefekti, Igora Kapustina gaismu partitūra, Annas Heinrihsones kostīmi un Ingas Raudingas iestudētās dejas. Izrādē skanēs Jāņa Ivanova mūzika.

Lauris Gundars lugā radoši attīstījis Rūdolfa Blaumaņa darbos atrastus motīvus. Dramaturgs uzskata, ka Blaumaņa pasaule ir daudz skarbāka, nekā to pierasts interpretēt. «Mēs joprojām Blaumaņa lugās labprātāk redzam gluži citus ļaudis – tēlus, kuri atbilst mūsu vēlmēm pēc ideāla, ne tos, kuri dzīvoja Blaumaņa reālajā pasaulē, un kuru dzīves viņam sāpēja,» viņš uzsver.

Arī «Vienādas asinis» ir visai skarbs vēstījums par savtīgumu un nevēlēšanos ieklausīties savu tuvāko teiktajā, par lepnību un varaskāri, bet arī par mīlestību kā pretrunīgām un sarežģītām jūtām, ko pat pašam reizēm grūti apjaust. Lugā šīs pretrunas iemiesotas trijos Zemīšu Marijas tēlos, ko spēlē Māra Mennika, Elīna Vāne un Anta Aizupe. Vecā Zemīša lomā viesojas Jānis Jarāns, pārējās lomās aktieri Mārtiņš Meiers (Zemīšu kalps Pēteris), Mārtiņš Upenieks (kalējs Matīss), Inese Ramute (Made), Rihards Rudāks (Jēkabs), Ilze Lieckalniņa (Līze), Ilze Pukinska (Annule), Krišjānis Salmiņš (Andžs).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu