Pirmo reizi Latvijā - izcilā beļģu režisora Luka Persevala iestudējums «Makbets»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

No 10. – 20.oktobrim Latvijā norisināsies Baltijas Teātra festivāls 2014, kas katru gadu notiek kādā no Baltijas valstīm. Šogad festivāls piedāvās ne vien Lietuvas un Igaunijas labākos oriģināldramaturģijas iestudējumus, bet arī plašu gada balvas teātrī «Spēlmaņu nakts» nominēto izrāžu programmu, kā arī labākās pēdējās sezonās tapušās izrādes bērniem un jauniešiem. Kā īpašais viesis festivālu noslēgs Festivāla BALTIC HOUSE producētā izrāde «Makbets», kuru veidojis Eiropas pēdējā laika viens no izcilākajiem režisoriem Luks Persevals.

Lielākā daļa izrāžu notiks Rīgas teātros. Festivāls sāksies ar Bērnu programmu (10.-12.oktobris), kuru vērtēs arī īpaši izveidota bērnu žūrija, kas festivāla beigās pasniegs savu balvu viņuprāt labākajai bērnu izrādei. No 13. – 16. oktobrim skatītājiem un ārzemju teātra kritiķiem tiks piedāvāta «Spēlmaņu nakts» nominēto izrāžu skate, savukārt 17., 18., 19.oktobris būs tieši Baltijas Teātra festivāla konkursa dienas, kurās Lietuva sevi pieteiks ar starptautisku atzinību ieguvušo izrādi «Have a Good Day!», producents – Operomānija un Viļņas Leļļu teātris ar izrādi pieaugušajiem «Šai pasaulei neatbilstošs», Igauniju festivālā pārstāvēs slavenais NO99 teātris ar izrādi «NO54 Trešdiena» un Andrī Lūpa «Katastrofa divos cēlienos «Dūja»» Marias Pētersones režijā, savukārt Latvija konkursā piedalīsies ar Jaunā Rīgas teātra izrādi «Oņegins, Komentāri» un Teātra TT izrādi «Minga rēgi».

«Spēlmaņu nakts» skates izrādēm tiks nodrošinātas anotācijas angļu valodā, savukārt festivāla konkursa izrādes tiks tulkotas angļu un latviešu valodās.

20.oktobrī plkst. 19:00 Latvijas Nacionālā teātra Lielajā zālē būs skatāma izrāde «Makbets». Viesizrādes nodrošināšanu atbalsta Rīgas dome, VAS Latvijas Dzelzceļš un Latvijas Nacionālais teātris.

«Makbets»ir visvairāk spēlētā Šekspīra luga. Luka Persevala versijā tā ir gotiska balāde par pazaudēto dvēseli.Izrādes ilgums – 2 stundas, spēlē vadošie Pēterburgas aktieri.Luku Persevalu Šekspīra Makbets ieinteresējis tieši vācu dzejnieka Tamasa Braša tulkotā varianta dēļ, jo tas ir piesātināts ar liktens dramatismu, kas raksturīgs vācu pēckara paaudzei kā Austrumu tā Reitumu pusē.Izrāde ļoti labi sasaucas ar mūsdienām, ar bezcerīgajiem centieniem izlabot godkārīgos un patmīlīgos varas medniekus.Luka Persevala izrādes jau vairakkārt piedalījušās festivālā Baltic House, bet šī ir viņa pirmā režija Krievijā.

Luks Persevals(Luk Perceval, 1957) ir dzimis Beļģijā, studējis aktiermākslu Karaliskajā Konservatorijā Antverpenē. 1984. gadā kļuva par vienu no neatkarīgā teātra Blauwe Maandag Compagnie dibinātājiem, kur uzsāka savu režisora karjeru. Kopš 2009./2010. gada sezonas ir Hamburgas Thalia Theater vadošais režisors.

1999. gadā par Hamburgas Vācu Teātra un Zalcburgas teātru festivāla kopprojektā radīto inscenējumu «Kaujas!» («Ten Oorlog») saņem balvu «Gada inscenējums» Berlīnes teātra festivālā. Ar šo darbu Luks Persevals ieguva atpazīstamību un kopš tā laika tiek uzskatīts par vienu no izcilākajiem Eiropas teātra režisoriem.

Festivāls Baltic House (Baltijski dom, Pēterburga, Krievija)darbojas kopš 1991.gada, 2000.gadā tam ir piešķirts starptautiskā mēroga teātra foruma statuss. Festivāla darbības laikā tajā ir piedalījušies vairāk nekā 100 teātru no 30 valstīm, tostarp arī Latvijas vadošie teātri. Šogad, piemēram, festivālu atklās itāļu metaforiskā teātra adepts Romeo Kastaluči ar izrādi «Jūlijs Cēzars. Monologi.» Baltic House ir viens no retajiem lielajiem projektiem, kurš strādā pie starptautisku sakaru nodibināšanas starp Krieviju, Baltijas un Eiropas valstīm.Festivālā daudzkārt ir viesojušies Latvijas teātri, to regulāri apmeklē mūsu kritiķi un teātru menedžeri. Festivālam ir pastiprināta interese arī par orģināldramaturģiju, tiek rīkoti jaunāko lugu lasījumi, uz kuriem ir bijuši uzaicināti arī Latvijas dramaturgi.

*2000. gadā, Rīgā tika parakstīta vienošanās starp Lietuvas Teātra savienību, Igaunijas Teātra savienību un Latvijas Teātra darbinieku savienību. Uz «Baltijas teātra pavasara» ideju bāzes veidoto festivālu « Baltijas mūsdienu drāmas festivāls Skats 2005» pirmo reizi realizēja Latvijas Teātra darbinieku savienība sadarbībā ar Latvijas Dramaturgu ģildi un Latvijas Jaunā Teātra institūtu. Latvijā festivāls notiks jau ceturto reizi. Festivāls veicina regulāru sadarbību starp Baltijas reģiona valstīm, dodot iespēju iepazīt katras valsts teātra darba metodes un attīstības tendences orģināldramaturģijas jomā gan teātra mākslas profesionāļiem, gan plašam interesentu lokam.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu