Izrāde par bailēm un sapņiem: «Leļļinieks no Lodzas» (2)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš

Trešdien, 29.oktobrī, plkst. 19.00 Eduarda Smiļģa Teātra muzejā būs skatāms Žila Segala lugas «Leļļinieks no Lodzas» (Gilles Segal «Le Marionnettiste de Lodz») uzvedums - traģikomisks stāsts par leļļu aktiera Samuēla Finkelbauma dzīvi un sapņiem, 1950. gads, Berlīne...

Galveno - leļļu aktiera Samuēla Finkelbauma lomu spēlē Pēteris Vilkaste, par ko ir saņēmis Jūrmalas pilsētas Gada balvu kultūrā 2013 nominācijā «Par veiksmīgu jaunradi». Pārējās lomas atveido aktieri Alda Krastiņa (Komandante, citreiz šo lomu spēlē arī Ingrīda Andriņa), Miķelis Žideļūns (Popovs, Spensers, Veisfelds, Ārsts, Veismans) un Ivars Brakovskis (Švarckopfs). Izrādē skanēs klezmeru grupu «The Klezmatics» (ASV) un «Forshpil» ieraksti.

Rumānijā dzimušā un Parīzē dzīvojošā ebreju izcelsmes dramaturga, leļļinieka un kinoaktiera Žila Segala (1932) lugu no franču valodas ir tulkojusi Rūta Liepiņa. Tās galvenais varonis Finkelbaums ir pārdzīvojis II Pasaules kara šausmas un holokaustu - neskaitāmu savu tautas brāļu un māsu nāvi, neticamā kārtā izdzīvojis, vēl piecus gadus pēc kara beigām mitinās kādā pieticīga Berlīnes īres nama bēniņu istabā, pilnībā noslēdzies no ārpasaules, un netic, ka karš ir beidzies.

Dzīvodams savu iedomu pasaulē starp pašdarinātiem leļļu teātra personāžiem, viņš inscenē kopdzīvi ar viņa acu priekšā bojā gājušo gaidībās esošo sievu Raheli, izspēlējot gan koncentrācijas nometnē pārdzīvoto, gan nākotnes rožainās ainas - izfantazēto pirmizrādi, kam viņi abi gatavojas un kam jāatnes viņam pasaules slava... Tikai durvis uz ārpasauli viņš nevar atvērt un nespēj noticēt ne īres mājas komandantei, kura piegādā viņam pa durvju spraugu ēdienu, ne viņas pašaizliedzīgi uzaicinātajiem lieciniekiem, ka vairs ne no kā nav jābaidās…

Ideja par šo izrādi tās veidotājiem radās jau 90. gados, atrodoties privātā koncertbraucienā Vācijā un noskatoties šīs lugas iestudējumu Nirnbergas ceļojošā teātra lieliskā izpildījumā. Iestudēt dramatiskā teātra uzvedumu ar leļļu teātra elementiem, skarot gan ebreju tautas neizdzēšamo sāpi un dzīves filozofiju, gan jebkura cilvēka esības un ticības pamatjautājumus, komisku un traģisku vienlaikus.

Luga slēpj sevī plašus vispārinājumus - par citādības izraisītajām bailēm sevī un citos, par prātam neaptveramu fobiju, ko aiz smacējošas nedrošības un egoistiska pašsaglabāšanās instinkta dažkārt spējam audzēt paši sevī un radām citos un ko nevaram (varbūt nemaz negribam?) ne nojaukt, ne tai pārkāpt. Kad paši izvēlamies sev sprostus brīvības vietā, bet dzīve paiet...

Arī par mākslinieka - talanta būtību un bieži vien salauzīto likteni. Par nespēju dzīvot bez skatuves jebkuros apstākļos, lai kādos bezdibeņos dzīve būtu metusi, un par spēju galu galā pacelties tam visam pāri.

Līdz 14 gadu vecumam izrādi skatīties neiesakām!

Ieejas maksa EUR 7, skolēniem, studentiem, pensionāriem EUR 5.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu