Rīgā viesosies Alēns Platēls un viņa kolektīvs «les ballets C de la B»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Laikmetīgā teātra programmā «forte forte» Rīgā,Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā 8. un 9. novembrī pirmo reizi viesosies ievērojamais flāmu mākslinieks Alēns Platēls un viņa kolektīvs «les ballets C de la B», informē Latvijas Jaunā teātra institūta vadītāja Gundega Laiviņa. Teātra programma «forte forte» iekļauta Rīgas – Eiropas kultūras galvaspilsētas laikmetīgā teātra programmā.

Skatītājiem Rīgā būs iespēja redzēt vienu no jaunākajām Platēla izrādēm «tauberbach», kas tapusi sadarbībā ar Minhenes Kamerteātri un tiks izrādīts Ķīpsalas Izstāžu centrā.

Viesizrādēs iekļauta arī bezmaksas dokumentālo filmu programmu kinoteātrī «K. Suns» 8. un 9. novembrī, bet pēc izrādes 8. novembra vakarā notiks mākslinieku saruna ar skatītājiem.

Flāmu mākslinieks Platēls jau 30 gadu vada kolektīvu «les ballets C de la B», kas tiek uzskatīts par laikmetīgās skatuves mākslas fenomenu gan unikālās māksliniecisko vīziju kombinācijas dēļ, gan neparastās, nepareizās, anarhistiskās kustību valodas dēļ. «les ballets C de la B» strādā dejotāji un horeogrāfi ar klasiskās un laikmetīgās dejas izglītību, mūziķi, cirka mākslinieki, neprofesionāļi. Platēla izrāžu pamatā ir kompānijas mākslinieku individuālā pieredze, spējas un īpatnības, jo viņu līdzīgi kā Pīnu Baušu mākslinieks interesē kā personība.

Izrādes «tauberbach» (divu šķietami nesavienojamu vārdu – «kurls» un «Bahs» apvienojums) centrā ir sieviete un piecas hibrīdas būtnes, kurās ir kaut kas no amēbas, dzīvnieka, bērna. Sieviete visu laiku runā, jo tas ir veids, kā izdzīvot. Viņa sarunājas ar balsīm sevī un ārpusē, ar pašu dzīvi, pret kuru viņai ir fundamentāli iebildumi, bet kuru viņa panes ar cieņu. Pamazām dīvainās radības liek viņai atklāt citas maņas – pārstāt runāt, lai sajustu, ieraudzītu, izdzirdētu. Izrādes iedvesmas avoti ir Markosa Prado dokumentālā filma «Estamira» un poļu mākslinieka Artura Žmijevska ieraksts, kurā Baha mūziku interpretē nedzirdīgu cilvēku koris.

Foto: publicitātes

Filmu programmā kinoteātrī «K. Suns» iekļauta Platēla veidota dokumentālā filma par «les balets C de la B» māksliniekiem «Les ballets de ci de la», vācu režisoru Jorga Jeshela un Brigites Krāmeres filma «Pasija – pēdējā pietura Kinšasa» par izrādes «vsprs» pasaules turneju un tās noslēgumu Kongo galvaspilsētā Kinšasā, kā arī brazīliešu režisora Prado filma «Estamira» par kādu sievieti, kura sirgst ar šizofrēniju un vairāk nekā divdesmit gadu dzīvo un strādā izgāztuvē Riodežaneiro pievārtē.

Platēls saņēmis Eiropas Teātra jaunās realitātes balvu 2001.gadā. Virkne festivālu, izdevumu un laikmetīgās skatuves mākslas institūciju dažādās valstīs atzinušas Platēla un «les ballets C de la B» izrādes par gada un pat desmitgades labākajiem iestudējumiem, bet «tauberbach» ierindota starp 10 izcilākajām izrādēm, kas pagājušajā sezonā tapušas Vācijā, Austrijā un Šveicē.

Biļetes uz izrādi nopērkamas «Biļešu paradīzes» kasēs un internetā, kā arī Latvijas Jaunā teātra institūtā Miera ielā 39-2. Filmu programma būs bez maksas.

Latvijas Jaunā teātra institūta rīkotā programma «forte forte» ir nozīmīgu Eiropas režisoru izrāžu sērija gada garumā. Janvārī programmu atklāja latviešu režisors Alvis Hermanis, turpināja flāmu mākslinieks Jans Lauverss un «Needcompany», kā arī «Rimini Protokoll».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu