Pasniegs «Spēlmaņu nakts 2014» balvas

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mārtiņš Otto /TVNET

Šovakar, 21.11. plkst.21 Dailes teātrī notiks teātra balvas «Spēlmaņu nakts» pasniegšanas ceremonija, informēja Latvijas Teātra darbinieku savienībā.

Sadarbībā ar Latvijas Dramaturgu ģildi jaunajā nominācijā «Gada sasniegums oriģināldramaturģijā (teksts, luga, scenārijs)» nominēts Jānis Balodis par dramaturģiju izrādei «Pieaugušie» Latvijas Nacionālajā teātrī, Agnese Rutkēviča par darbu «Dukši», kas tika uzvests Jaunajā Rīgas teātrī (JRT), Ģirts Šolis par darbu «Dienas varonis», kas tika uzvests «Dirty Deal Teatro», Sergejs Timofejevs par libretu izrādei «Mihails un Mihails spēlē šahu» Latvijas Nacionālajā operā (LNO), kā arī Regnārs Vaivars par darbu «Titāniks», kas uzvedumu piedzīvoja Latvijas Nacionālajā teātrī.

Nominācijā «Gada lielās formas izrāde» balvai izvirzīta Oskara Koršunova iestudētā izrāde «Izraidītie» Dailes teātrī, Vladislava Nastavševa iestudētā izrāde «Peldošie - ceļojošie» JRT, Lauras Grozas-Ķiberes iestudētā izrāde «Piafa» Liepājas teātrī, Dž.Dž.Džilindžera iestudētā izrāde «Sasodītais sarkanais mēness» Liepājas teātrī un Elmāra Seņkova iestudētā izrāde «Vasarnieki» Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī.

Par balvu nominācijā «Gada mazās formas izrāde» cīnīsies izrāde «Dukši» JRT, kuru iestudējis Gatis Šmits, «Ezeriņš» Latvijas Nacionālajā teātrī, kuru iestudējis Seņkovs, «Lūša stundā» Valmieras Drāmas teātrī, kuru iestudējis Mārtiņš Eihe, «Titāniks» Nacionālajā teātrī, kuru iestudējis Regnārs Vaivars, un izrāde «Ziema zem galda» Valmieras Drāmas teātrī, kuras režisors ir Ģirts Ēcis.

Nominācijā «Gada izrāde bērniem vai pusaudžiem» balvai izvirzīta režisores Ingas Tropas «Baltā grāmata» «Dirty Deal Teatro», režisores Ditas Balčus «Kas par traku, tas par traku...» Ditas Balčus teātrī, režisora Leona Leščinska «Tikai nesaki nevienam...» «Goda teātrī», režisora Georgija Surkova «Viss ir viņa» Daugavpils teātrī, kā arī režisoru Eihes un Kristas Burānes radošajā apvienībā «Nomadi» iestudētā izrāde «Ziemas māja».

Latvijas Profesionālās mūsdienu dejas horeogrāfu asociācija balvai nominācijā «Gada sasniegums laikmetīgajā dejā» izvirzījusi izrādi «Ārā», kuras horeogrāfe ir Olga Žitluhina, izrādi «Cik tuvu?» Ģertrūdes ielas teātrī, kuras horeogrāfe ir Elīna Breice, kā arī «Dunkani - dīvaiņi vai pravieši?», kuru veidojusi apvienība «Dejas anatomija» un Inta Balode. Par balvu šajā nominācijā cīnīsies arī horeogrāfes Žitluhinas izrāde «Saules taka», kā arī izrāde «Solo piecpadsmit», kuras horeogrāfi ir Katrīna Albuže, Nadežda Beļajeva, Evita Birule, Dmitrijs Gaitjukevičs, Ramona Galkina, Liene Grava, Elena Jacinta, Lilija Lipora, Līga Liberte-Lasmane, Elīna Lutce, Valērijs Oļehno, Sintija Siliņa, Guntis Spridzāns un Eva Vancāne.

Uz balvu nominācijā «Gada režisors» šoreiz pretendē Groza-Ķibere par izrādi «Piafa» Liepājas teātrī, Koršunovs par iestudējumu «Izraidītie» Dailes teātrī, Nastavševs par izrādi «Peldošie - ceļojošie» JRT, Seņkovs par «Ezeriņu» Nacionālajā teātrī un «Vasarniekiem» Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī, kā arī Vaivars par izrādēm «Titāniks» Nacionālajā teātrī, «Vecpuiši un vecmeitas» Dailes teātrī un «Bask@bols» Valmieras Drāmas teātrī.

Nominācijā «Gada aktrise» balvai izvirzīta Marija Bērziņa par Mollijas lomu izrādē «Molija saka jā!» un Šneidera jaunkundzes lomas atveidojumu izrādē «Kabarē» Nacionālajā teātrī, Agnese Jēkabsone par Edītes Piafas lomu izrādē «Piafa» Liepājas teātrī, Elita Kļaviņa par Blanšas Dibuā lomu izrādē «Ilgu tramvajs» JRT, Sandra Kļaviņa par Ļoļečkas Carevskas lomu izrādē «Peldošie - ceļojošie» JRT, kā arī Lāsma Kugrēna par Helēnsa Alvingas lomu izrādē «Spoki», Lenijas Rīfenštāles atveidojumu izrādē «MarLenī» un Neitu izrādē «Truša alā» Latvijas Nacionālajā teātrī.

Balvai nominācijā «Gada aktieris» izvirzīti Dainis Grūbe par Bena lomu izrādē «Izraidītie» un Song Lilinga atveidojumu izrādē «M. Butterfly» Dailes teātrī, Andris Keišs par Stenlija Kovaļska lomu izrādē «Ilgu tramvajs» un Dmitrija Lavrentjeva atveidojumu izrādē «Peldošie - ceļojošie» JRT, Ģirts Krūmiņš par Jāņa lomu izrādē «Dukši» JRT, Andis Strods par Askolda lomu izrādē «Dukši» un Miķeļa Pankoka atveidojumu starptautiskā jaunā teātra festivāla «Homo Novus» izrādē «Galdnieks un klusums», kā arī Juris Žagars par Bena lomu izrādē «Izraidītie», Džeka atveidojumu izrādē «Slazdā» un Renē Galimāru izrādē «M. Butterfly» Dailes teātrī.

Nominācijā «Gada aktrise otrā plāna lomā» balvai izvirzīta Anete Berķe par Katjas lomu izrādē "Pieci vakari" un Annas Bālikes atveidojumu izrādē "Sasodītais sarkanais mēness" Liepājas teātrī, Baiba Broka par Ingas lomu izrādē "Dukši" un Poļinas atveidojumu izrādē "Peldošie - ceļojošie JRT, Jekaterina Frolova par Jūlijas Filipovnas lomu izrādē "Vasarnieki" Rīgas Krievu teātrī, Astrīda Kairiša par lomām izrādē "Ezeriņš" Latvijas Nacionālajā teātrī, kā arī Ināra Slucka par lomām izrādē "Ezeriņš" Nacionālajā teātrī.

Balvai nominācijā «Gada aktieris otrā plāna lomā» izvirzīts Gints Andžāns par Edija lomu izrādē «Izraidītie», Laimja atveidojumu izrādē «Prezentācija» un Filipu izrādē «Šeipings» Dailes teātrī, Lauris Dzelzītis par Vandaļa lomu izrādē «Izraidītie» Dailes teātrī, Pēteris Gaudiņš par Džima lomu izrādē «Slazdā» Dailes teātrī, Normunds Laizāns par lomām izrādē «Ezeriņš» Latvijas Nacionālajā teātrī un Edgars Ozoliņš par Slavika lomu izrādē «Pieci vakari» Liepājas teātrī.

Nominācijā «Gada debija vai jaunais skatuves mākslinieks» balvai nominēts Miroslavs Blakunovs par Kostjas lomu izrādē «Viss ir viņa» Daugavpils teātrī, Evija Pintāne par debiju scenogrāfijā izrādē «Provinces anekdotes» Valmieras Drāmas teātrī, Intars Rešetins par debiju režijā izrādē «Nakts vēl nav galā» Dailes teātrī, Georgijs Surkovs par režiju izrādē «Viss ir viņa» Daugavpils teātrī, kā arī Kaspars Zāle par Jurija Živago lomu izrādē «Doktors Živago» Valmieras Drāmas teātrī.

Balvas pretendenti nominācijā «Gada scenogrāfs» ir Kristians Brekte par darbu izrādē «Sasodītais sarkanais mēness» Liepājas teātrī, Reinis Dzudzilo par darbu izrādē «Vasarnieki» Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī, Gints Gabrāns par darbu laikmetīgās dejas izrādē «Ārā», Monika Pormale par darbu izrādē «Peldošie - ceļojošie» JRT, kā arī Mārtiņš Vilkārsis par savu darbu izrādēs «Doktors Živago» Valmieras Drāmas teātrī, «Piafa» Liepājas teātrī un «M. Butterfly» Dailes teātrī.

Nominācijā «Gada gaismu vai video mākslinieks» balvai izvirzīti gaismu mākslinieki Mārtiņš Feldmanis pa izrādi «Piafa» Liepājas teātrī, Lauris Johansons par izrādi «Peldošie - ceļojošie» JRT, Igors Kapustins par izrādi «...bagātā kundze…» Latvijas Nacionālajā teātrī un Oskars Pauliņš par izrādi «Ezeriņš» Nacionālajā teātrī, kā arī videomāksliniece Katrīna Neiburga par izrādi «Stum, stum» JRT.

Balvai nominācijā «Gada kostīmu vai grima mākslinieks» izvirzītas Krista Dzudzilo par kostīmiem izrādē «Vasarnieki» Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī, Maija Gundare par grimu izrādē «Ezeriņš» Latvijas Nacionālajā teātrī, Monika Pormale par kostīmiem izrādē «Peldošie - ceļojošie» JRT, Ilze Vītoliņa par kostīmiem izrādē «M. Butterfly» Dailes teātrī un «Sasodītais sarkanais mēness» Liepājas teātrī, kā arī Valentīna Začiņajeva par kostīmiem izrādē «Pusaudzis» un «Divi džentlmeņi no Veronas» Rīgas Krievu teātrī.

Nominācijā «Gada kustību mākslinieks» balvai izvirzīti Vesta Grabštaite par darbu izrādē «Izraidītie» Dailes teātrī, Liene Grava par darbu izrādēs «Piafa» un «Sasodītais sarkanais mēness» Liepājas teātrī, Inga Raudinga par darbu izrādēs «Pavasara atmoda» Liepājas teātrī un «Kabarē» Latvijas Nacionālajā teātrī, Inga Krasovska par darbu izrādēs «Šeipings» un «M. Butterfly» Dailes teātrī, kā arī izrādes «Heavy metal» radošā grupa Ģertrūdes ielas teātrī.

Latvijas Profesionālā baleta asociācija nominācijai «Gada sasniegums baleta mākslā» izvirzījusi Zigmāru Kirilko par lomām izrādēs «Bajadēra» un «Gulbju ezers» LNO, Sergejs Neikšins par lomām izrādēs «Gulbju ezers», «Bajadēra», «Žizele» un «Trīs tikšanās» LNO, Artūrs Sokolovs par lomām izrādēs «Bajadēra» un «Trīs tikšanās» LNO, kā arī Ringolds Žigis par lomām izrādēs «Otello», «Anna Kareņina» un «Bahčisarajas strūklaka» LNO.

Nominācijā «Gada mūzikas autors» balvai izvirzīts «Goran Gora» par mūziku izrādei «Ričards III» Dailes teātrī, Mārcis Judzis un Sauļus Prūsaitis par mūziku izrādei «Izraidītie» Dailes teātrī, Edgars Mākens par mūziku izrādēm «Vasarnieki» Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī, «Sarkangalvīte un vilks» un «Ezeriņš» Latvijas Nacionālajā teātrī, Nastavševs par mūziku izrādei «Peldošie - ceļojošie» JRT, kā arī Jēkabs Nīmanis par mūziku izrādei «Ziema zem galda» Valmieras Drāmas teātrī.

«Spēlmaņu nakts» balvas pasniegšanas ceremonijā par mūža ieguldījumu ar balvām tiks godināti scenogrāfs Andris Freibergs un kostīmu māksliniece Večella Varslavāne. Tiks pasniegta arī skatītāju simpātiju balva.

«Spēlmaņu nakts» žūrijā bija teātra kritiķes Līga Ulberte un Līvija Dūmiņa, laikraksta «Diena» žurnālists un teātra kritiķis Atis Rozentāls, teātra kritiķe Zane Radzobe un teātra kritiķis Normunds Akots.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu