Ar variācijām par vecmeistaru tēmu skatītājus iepriecinās Latvijā vienīgais etīžu teātris «Nerten»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Ceturtdien, 18. decembrī, plkst. 17.30 Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs (Rīgā, Elizabetes ielā 57a, dz. 26) aicina uz piekto tikšanos vakaru ciklā «Meistari par klasiķiem». Ar variācijām par vecmeistaru tēmu skatītājus iepriecinās Latvijā vienīgais etīžu teātris «Nerten».

Savās etīdēs «Nerten» bieži ataino Eiropas un pasaules kultūras diženos, piešķirot slavenībām arī izteiktu daļu cilvēcības. Cilvēcība vēl bez visām cēlajām pazīmēm iekļauj sevī kļūdīšanos, vājības, kaprīzes un individuālās rakstura īpašības. Šie elementi etīžu teātrim vienmēr ir bijuši svarīgi, jo šodien pasaulē vērojama tiekšanās uz perfekto un veiksmīgo, kamēr ikdienas ritējumā ideālam izdodas pieskarties vien pavisam attāli.

Arī šajā izrādē «Nerten» pēc līdzīga principa attēlos māksliniekus, kuri savulaik ir iedvesmojuši muzejā apskatāmo darbu autorus – spilgtus Latvijas klasiskā modernisma pārstāvjus Aleksandru Beļcovu un Romanu Sutu.

Kā zināms, ikvienam kultūras nozares pārstāvim – māksliniekam, literātam, mūziķim, aktierim, režisoram vai mākslas zinātniekam – īpaši radošā ceļa sākumā ir svarīga saikne ar vēsturisko tradīciju un iepriekšējo paaudžu mantojumu, kura reizēm paliek aktuāla arī turpmākās karjeras gaitā. Lai noskaidrotu klasikas nozīmi mūsdienu dažādu jomu mākslinieku jaunradē, Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs rīko tikšanās vakarus ciklā «Meistari par klasiķiem», aicinot uz sarunām Latvijas kultūras dzīvē plaši pazīstamas radošas personības. Šodien visiem zināmie meistari stāsta par saviem mīļākajiem klasiķiem, izceļot respektējamu autoritāšu pieredzes lomu un ietekmi.

Katrs pasākums no jauna aktualizē jautājumu par tradīciju pārmantojamību, ko paceļ arī muzejā līdz 2015. gada 31. janvārim apskatāmā izstāde «No Brēhela līdz Rembrantam», kas atklāj pasaules vecmeistaru iespaidu latviešu mākslinieku Romana Sutas (1896–1944) un Aleksandras Beļcovas (1892–1981) daiļradē.

Uz sarunām aicināti visi interesenti! Dalības maksa: pieaugušajiem – EUR 2,13; skolēniem, studentiem, pensionāriem – EUR 0,71. Pirms pasākuma ir iespējams apskatīt muzeja pastāvīgo ekspozīciju un izstādi «No Brēhela līdz Rembrantam».

I

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu