Liepājas teātra direktors: Klauvēt pie Kultūras ministrijas durvīm ir diezgan bezcerīgi

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Šogad pašvaldība Liepājas teātrim piešķīrusi par 85 000 eiro mazāku dotāciju nekā pērn, līdz ar to teātrim patlaban jāmeklē iespējas kompensēt šo iztrūkumu. «Klauvēt pie Kultūras ministrijas (KM) durvīm ir diezgan bezcerīgi,» intervijā «Rietumu radio» sacīja Liepājas teātra direktors Herberts Laukšteins.

«KM uz mums skatās kā uz tādu svešķermeni, un viņiem ir gluži vienaldzīgi, kas notiek Liepājas teātrī, - viņiem ir savas problēmas, mums ir savas,» sacīja Laukšteins, norādot, ka Liepājas teātris ir vienīgais pašvaldības teātris Latvijā.

Liepājas teātris šogad plāno piedalīties arī Valsts kultūrkapitāla fonda izsludinātajos konkursos, tomēr tajos piešķirtā summa ir ļoti maza, sacīja Laukšteins, piebilstot, ka arī citos teātros vērojama līdzīga situācija un naudas nav pietiekami daudz, lai teātri spētu attīstīties un iestudēt arvien kvalitatīvākas izrādes.

«Te ir

akmentiņš KM lauciņā, jo tur vajadzētu būt cilvēkiem, kas palīdz

teātriem,» sacīja Laukšteins. «Formāli jau KM palīdz un pat izgudro kaut kādus noteikumus, tomēr mūsu kaimiņu zemē Igaunijā attieksme pret teātri ir daudz pozitīvāka. Piemēram, Pērnavā, kas ir mazāka pilsēta par Liepāju, teātra budžets ir par vienu miljonu eiro lielāks un tā līdzfinansēšanā piedalās gan valsts, gan pašvaldība, gan uzņēmēji.»

Vienlaikus Laukšteins nav zaudējis cerību rast «dzirdīgas ausis un saprotošu prātu» Liepājas pašvaldībā, kur ir apņēmies izskaidrot «katru nepieciešamo centu».

Vaicāts par iespēju palielināt biļešu cenas, Laukšteins norādīja, ka patlaban biļetes uz Liepājas teātra izrādēm maksā aptuveni tikpat, cik uz Latvijas Nacionālā teātra izrādēm, taču Rīgā ir daudz augstāka pirktspēja. «Līdz ar to pārlieku atvēzēties ar cenām mēs nevaram,» sacīja Laukšteins.

Līdzekļu nepieciešamību Laukšteins skaidroja ar teātra vajadzību attīstīties, lai piedāvātu skatītājiem arvien labākas izrādes, piesaistot labus režisorus, scenogrāfus, domājošus un talantīgus cilvēkus.

«Liepājas teātris ir repertuāra teātris, un tas domāts maksimāli daudziem un dažādiem cilvēkiem - gan tiem, kas meklē eksperimentus, gan tiem, kas vēlas putukrējumu.

Vienlaikus - pamēģiniet ēst tikai putukrējumu trīs dienas no vietas - kas tur būs? Apvemsimies,

» sacīja Laukšteins. «Liepājas teātris meklē dažādus izteiksmes līdzekļus, liekot latiņu augstāk un augstāk.»

Laukšteins arī norādīja uz Liepājas teātra sasniegumiem starptautiskos festivālos un «Spēlmaņu naktī».

Kā ziņots, «Spēlmaņu naktī» Gada aktrises titulu ieguva Agnese Jēkabsone, savukārt par Gada aktrisi otrā plāna lomā tika atzīta Anete Berķe. Tāpat balva par darbiem izrādēs «Piafa» un «Sasodītais sarkanais mēness» piešķirta gada kustību māksliniecei Lienei Gravai.

Kā liecina Liepājas pašvaldības 2015.gada budžets, šogad Liepājas teātrim piešķirta 925 992 eiro dotācija.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu