Pirms un pēc jeb ko spēj uzņēmība

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Deju grupa Dzirnas ir mainījusi atrašanās vietu - pārcēlusies uz jaunām telpām Lāčplēša ielā, Salu tilta galā. Saistībā ar jauno deju māju 12. februārī Arēnā Rīga notiks krāšņs deju grupas 30 gadu jubilejas koncerts «1 un KOPĀ – Dzirnām 30». Pirms koncerta TVNET aicināja uz sarunu Dzirnu vadītāju Agri Daņiļēviču.

Pagājušajā reizē, kad TVNET viesojās pie Dzirnām, jūsu mājvieta bija VEFa rajonā, bet tagad runājamies jūsu jaunajās mājās Lāčplēša ielā pie Salu tilta. Kāpēc notikušas šādas pārmaiņas?

Varētu teikt, ka, sadarbojoties ar Valsts nekustamajiem īpašumiem, mums ir lielāka stabilitātes sajūta, nekā mums bija, sadarbojoties ar privātām struktūrām. Bet tas nav pirmais iemesls. Galvenais iemesls ir tas, ka ikdienas darbā jutām vajadzību pēc paplašināšanās, bet iepriekšējās telpās par to cenrādi nevarējām to atļauties.

Īrējot jaunās telpas, mums ar tām pietiek.

Līdzšinējo trīs zāļu vietā mums šobrīd ir piecas zāles, neskaitot TRX zāli, kas būs, un Māra Pūres stepa zāli.

Iepriekšējo 1300 kvadrātmetru vietā mums tagad ir 2500 kvadrātmetru, tātad gandrīz divreiz vairāk. Saistībā ar to ap mums varēs pulcēties cilvēki un vienības, kas ir saistītas ar dejošanu. Piemēram, mums ir pienācis klāt Māris Pūris, tāpēc Dzirnās kādā mirklī parādīsies arī steps.

Mums ir alternatīva, pilnīgi atsevišķa dziedāšanas klase, kur visi Dzirnu dejotāji sākuši reizi nedēļā kaut vai pa pusstundiņai dziedāt.

Dzirnu jauno telpu remonta sākums
Dzirnu jauno telpu remonta sākums Foto: Ralfs Plešs

Vai dziedāšana ir iekļauta mācību kursā, vai arī to var darīt, ja bērns grib?

Tas ir noteikts mācību kursā. Paredzēts, ka visi dzied, grib vai negrib. Tas nav mans untums, bet pārliecība, ka daudz dejotāju vienmēr ir kautrējušies no savas balss.

Ļoti bieži esmu sastapies, ka cilvēkiem ir kauns no savas balss.

Īpaši tas attiecas uz dejotājiem, kuri ir saistīti ar kustību un kuriem praktiski nav ne jārunā, ne jāizmanto balss. Dziedot šis komplekss pamazām pazūd. Tas ir ārkārtīgi veselīgi un ļoti labi. Dziedāt vajag!

Tad skatītāji var sagaidīt, ka jūsu koncertos turpmāk būs vairāk ne tikai acīm, bet arī ausīm baudāmu priekšnesumu?

Jā, jau mūsu vietējos Ziemassvētku pasākumos visi dejotāji arī dziedāja. Skolotāja Igata Gaiķe ar viņiem ļoti labi strādā un saprotas. Viņa ir forša skolotāja, labs pedagogs. Viņa nav «učene». Viņa labi saprot bērnus ar visām viņu vājībām, plusiem un mīnusiem, panākot rezultātu.

Godīgi runājot, es biju patīkami pārsteigts, kā dejotājiem skan. Viņiem skanēja ļoti labi.

18.novembrī mēs sanācām savā lielākajā zālē un nodziedājām himnu. Bija ļoti skaisti.

Dzirnu jauno telpu remonta sākums
Dzirnu jauno telpu remonta sākums Foto: Ralfs Plešs

Tas apstiprināja jūsu ieceri par dziedāšanu?

Viss, kas saistīts ar Latviju un latvietību, man ir ļoti tuvs, tāpēc

priecājos, ka Dzirnu bērni var nostāties un nodziedāt himnu, zināt vārdus un melodiju.

Viņiem skanēja tiešām labi. Esmu bijis citās vietās, kur himnas dziedāšana izskatījās nožēlojami – uzliek sliktu aparatūru, kur himna skan briesmīgi, neviens nezina vārdus, rokas no kabatām neizņem un pietāte pret šiem simboliem ir vienkārši formāla.

Klausoties jūsos, man nāk prātā, ka Dzirnas ir ne tikai plika deju skola, bet arī bērnu audzināšanas vieta, kur mācās saplānot un pavadīt brīvo laiku.

Ceru, ka šo lietu varēsim attīstīt nedaudz plašāk. Pagaidām esam ļoti norūpējušies ar celtniecības darbiem un jaunās mājas pārbūvi, renovēšanu un Dzirnu gara ieviešanu šajā mājā, jo tas galīgi nav vienkārši. Ļoti ceru, ka Dzirnu jaunā mājvieta pārvērtīsies par kultūras, atpūtas, sporta (dejas izpratnē) un fizisku aktivitāšu centru un ka mums atliks vairāk laika, un radīsies lielāka vēlēšanās iziet ārpus mūsu pašu Dzirnām. Tepat blakus ir teātri, operas, baletteātris, tā ka varēsim varbūt kaut ko vairāk redzēt un aktivizēt mūsu jauno skatītāju zāli, kura mums, protams, vēl ir jāuzbūvē.

Mums būs labs pamats, lai zālē varētu kvalitatīvi notikt gan deju, gan mūzikas koncerti..
Patlaban Lāčplēša ielā 106/108, kur atrodas Dzirnu jaunās mājas, jau notiek dažādi mēģinājumi un nodarbības
Patlaban Lāčplēša ielā 106/108, kur atrodas Dzirnu jaunās mājas, jau notiek dažādi mēģinājumi un nodarbības Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Plānojat, ka jaunajās telpās nākotnē notiktu ne tikai Dzirnu koncerti, bet uzstātos arī citi mākslinieki?

Protams, mēs šo tradīciju bijām ieviesuši jau iepriekšējā mājvietā, bet tā neizvērtās plašumā. Tas bija saistīts ar tehniskām problēmām, jo uzbūvēt skatuvi nebija tik vienkārši.

Jauno vietu mēs plānojam attīstīt ar stacionāru aparatūru, tostarp pieņemama līmeņa gaismām,

vienkārši izvelkamu amfiteātri, četrām skatītāju rindām uz balkona. Ja mums izdosies pabeigt Eiropas projektus, plānojam sakārtot ēkas fasādi un iekārtot ventilāciju, kas nav lēta, bet ir aktuāla vajadzība.

Patlaban mums ir noslēgts līgums par šīs ēkas izmantošanu uz 12 gadiem. Ceru, ka šajā laikā Dzirnās nekas nemainīsies un pēc tam mēs varēsim noslēgt līgumu uz nākamajiem 12 gadiem.

Daļa Dzirnu jauno telpu jau ir izremontētas, bet citas vēl gaida savu kārtu
Daļa Dzirnu jauno telpu jau ir izremontētas, bet citas vēl gaida savu kārtu Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Jaunā Dzirnu mājvieta atrodas blakus Latgalītei un Centrāltirgum. Vai šī vieta jūs nebaida un nemulsina?

Nedaudz mulsina, jo tauta, kas šeit apgrozās, ir vairāk nekā citā Rīgas rajonā. Bet tepat blakus ir Mercedes centrs, apgabaltiesa, daudzu autobusu galapunkts, Daiļamatu skola.

Nav tā, ka šī ir bedre, kur vajadzētu baidīties vakarā iet pa ielu.

Ielas mums ir apgaismotas, vismaz mūsu bērniem ierastais ceļa posms no autobusa līdz skolai. Viņiem jānoiet tikai 100-150 metri.

Pagaidām nekas slikts nav noticis. Reiz gan man no mašīnas izcēla datoru, bet es pats biju muļķīgi atstājis mašīnu vasarā pagalmā vaļā. Droši vien puikas datoru aizņēmās uz neatdošanu. Pagaidām te spoguļi nav lauzti. Te visur ir kameras un novērošana. Mums ir ļoti labi un klusi kaimiņi – muzeju eksponātu arhīvs, glabātuve. Saistībā ar to mums apkārt ir videonovērošana un tāpēc garnadžiem nav vēlēšanās te nākt.

Te varat izlasīt par gaidāmo Dzirnu koncertu:

Sarunas otro daļu, kurā runājam vairāk par koncertu, portālā TVNET varēsiet lasīt tuvākajā laikā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu