Teātra muzejā ekspresizstāde «Elza Radziņa. Stella Stellarum»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No E.Smiļģa teātra muzeja arhīva

Latvijas Kultūras akadēmijas Eduarda Smiļģa Teātra muzejā 6. martā plkst.17 tiks atklāta aktrises Elzas Radziņas (1917-2005) mākslas darbu kolekcijas ekspresizstāde «Elza Radziņa. Stella Stellarum», informēja muzeja projektu vadītāja Anna Sirmā.

Radziņa ir spoža latviešu teātra zvaigzne, kas 1936. gadā iemirdzējās Jelgavas teātrī un turpināja spīdēt Latvijas Nacionālajā teātrī, savulaik Drāmas teātrī, pievienojoties šī teātra izcilo personību zvaigznājam.

Aktrise spēja atveidot dažāda rakstura lomas, vienlīdz spilgti - no komiskajām līdz dramatiskām. No daudzveidīgo lomu klāsta ir minama Stella Kempbela Dž. Kiltija izrādē «Mīļais melis», kurā Radziņa tika noskatīta Ģetrūdes lomai Grigorija Kozinceva filmā «Hamlets» - šī loma aktrisei pavēra ceļu pasaulē. Ar iestudējumu «Mīļais melis» Radziņa un Kārlis Sebris bija vieni no pirmajiem latviešu aktieriem, kuri devās viesizrādēs uz ASV. Skatītāju iemīļota bija aktrises atveidotā Žorža Sanda Jaroslava Ivaškeviča lugas «Vasara Noānā» uzvedumā, kurai kostīmus veidoja izcilā māksliniece Marga Spertāle.

Ekspresizstādē «Elza Radziņa. Stella Stellarum», būs redzami mākslas darbi no muzejā esošās aktrises mākslas darbu kolekcijas. Gunāra Zemgala un Birutas Baumanes veidotos Radziņas portretējumus Sandas lomā papildinās kostīms no izrādes «Vasara Noānā». Spertāle par Radziņu ir teikusi: «Man vienmēr ir paticis taisīt viņai kostīmus. Tādēļ, ka es zinu - gatavoju tērpu vērtīgam cilvēkam, kurš manu darbu izcels, padarīs nozīmīgu, bijušu.»

Arī bez minētajiem izstādē skatāmo mākslas darbu klāsts ir ļoti dažāds. Tie savulaik bijuši goda vietā aktrises Radziņas mājās.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu