Foto: Baiba Broka Aspazijas lomā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Deinats

Jaunā Rīgas teātra (JRT) Lielajā zālē pirmizrādi piedzīvoja Ingas Ābeles lugas «Aspazija. Personīgi» iestudējums Māras Ķimeles režijā. Ielūkojies foto!

Lugu «Aspazija. Personīgi» rakstniece Ābele sarakstījusi īpaši JRT. Lomās izrādē Baiba Broka, Jana Čivžele, Ivars Krasts, Ģirts Krūmiņš, Iveta Pole, Edgars Samītis, Andis Strods un Inga Tropa.

«Aspazija» ir izrāde pētījums, kuras pamatā ir latviešu literātes un politiķes Aspazijas (1865-1943) biogrāfijas meti. «Johanna Emīlija Lizete Rozenberga, vēlāk Elza Pliekšāne, kā pseidonīmu sev bija izvēlējusies Perikla mīļotās Aspazijas vārdu. Viņa bija dzejnieka Raiņa dzīvesbiedre. Rainis un Aspazija visbiežāk tiek minēti kopā kā mīlestības un radoša tandēma simbols. Aspazija radījusi Raini, un Aspazija ziedojusies Rainim - šāds viedoklis nereti dominē Aspazijas un Raiņa biogrāfiju pētnieku vidū. Bet kas Aspazija bija pati?» izrādes tēmu iezīmēja Bināne.

Aspazija jauniestudējumā ir aktrise Broka, kura kopā ar izrādes radošo grupu padziļināti pētījusi Aspazijas dzīvi un daiļradi. Aktrise uzsvērusi dzejnieces lielo nozīmību un prieku par to, ka latviešiem ir tik izcila sieviete, kura ir arī izcili talantīga dzejniece un domātāja. «Tādi domas un koprades sprādzieni divu cilvēku, arī Raiņa un Aspazijas, starpā visā pasaules literatūrā ir īpaši brīnumi, īpaši notikumi. Mēs, latvieši, varam būt lepni, ka mums ir šāds pāris, kas izceļ viens otru un viens caur otru spēj radīt ģeniālus, paliekošus un tautai būtiskus darbus,» teikusi aktrise.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu