Kultūras akadēmija uzsāk sadarbību ar leļļu teātri

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Šobrīd ir īstais laiks leļļu teātrim kļūt par prioritāti, preses konferencē par Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) un Latvijas Leļļu teātra īstenoto bakalaura studiju apakšprogrammu «Dramatiskā teātra aktiera māksla» ar specializāciju leļļu teātra aktiermeistarībā uzsvēra akadēmijas rektore Rūta Muktupāvela.

Būs iespēja apgūt leļļu teātra aktiera mākslas teorētisko un praktisko pusi

Arī režisors un aktieru apvienības «Umka.lv» dibinātājs Ģirts Šolis norādīja, ka leļļu teātris Latvijā nav bijusi prioritāte. Viņš stāstīja, ka Latvijā ir maz zināms tas, kas notiek leļļu teātru vidē ārzemēs. Režisors cer, ka LKA un Latvijas Leļļu teātra sadarbība parādīs to, cik interesants ir teātris, kurā nedzīvas lietas atdzīvojas aktiera rokās un pastāsta stāstu.

Pēc desmit gadu pārtraukuma, kad iepriekšējo reizi bija iespējams apgūt leļļu teātra aktierim vajadzīgās prasmes, jau šī gada jūlijā tiks uzņemts dramatiskā teātra aktieru kurss, kura studenti specializēsies leļļu teātra aktiermeistarībā, apgūstot leļļu teātra aktiera mākslas teorētisko un praktisko studiju kursus.

Kā norādīja Šolis, leļļu teātra aktieris strādā gluži tāpat kā dramatiskā teātra aktieris, tikai aktiera mīmika un kustības tiek pārnestas uz lelli.

«Ir tikai jātic, ka lelle var atdzīvoties tavās rokās,»

uzsvēra režisors, norādot, ka lelles priekšrocība ir arī simboliskā domāšana. Arī Muktupāvela uzsvēra, ka leļļu teātrim ir neizsmeļamas iespējas, īpaši laikā, kad dominē vizuālais saturs.

LKA rektore pastāstīja, ka Leļļu teātra un akadēmijas intereses programmas izveidošanā ir saskanējušas. «Leļļu teātris pie mums griezās ar vajadzību pēc leļļu teātra aktieru sagatavošanas. Tas saskanēja ar mūsu spējām, jo ik pa diviem gadiem uzņemam dramatiskā teātra aktieru kursu. Mēs pat domājām, vai periodu nevajadzētu paildzināt uz trim gadiem, lai neveidotos aktieru pārprodukcija, jo dramatisko teātru aktieru trupas jau ir nokomplektētas. Lēmums, protams, nebija viegls, bet izlēmām veidot specializāciju leļļu teātra aktieriem,» stāstīja Muktupāvela. Akadēmija un teātris parakstījuši līgumu par sadarbību līdz 2019. gadam.

Īpaši vajadzīgi aktieri krievu trupā

Kā stāstīja Leļļu teātra direktors Vilnis Beķeris, īpaši teātrim ir vajadzīgi aktieri krievu trupā. Viņš norādīja, ka Leļļu teātrī 70 gadu laikā tradicionāli ir bijusi gan latviešu, gan krievu trupa, tāpēc teātris vēlas stiprināt ne tikai latviešu, bet arī krievu trupu. «Krievu trupas aktieri mācīsies latviešu valodā. Bet teātris ir ieinteresēts, lai aktieri varētu uzstāties krieviski, tāpēc runas kurss notiks krievu valodā,» skaidroja Beķeris.

Kā norādīja apakšprogrammas vadītājs profesors Jānis Siliņš, akadēmija vēlas sagatavot aktierus, kuri būtu nevis bērnu teātra, bet leļļu teātra aktieri. Studenti tādēļ tiks apmācīti visās leļļu tehnikās, kā arī to darināšanā. «Īpaši svarīgi būs tas, ka studējošajiem uzreiz būs iespēja darboties un veidot pašiem savas lelles. Tas daudzās skolās Eiropā ir pats pamats, jo, veidojot savu lelli, ir iespējams saprast tās būtību,» uzsvēra Siliņš.

Lelles studenti veidos kopā ar meistaru Aleksandru Jonovu, kurš ne tikai apguvis leļļu veidus un tehniku, bet arī prot konstruēt dažādas lelles. Studenti gatavos visu veidu lelles. «Viena lieta ir tas, ka tev iedod lelli un tu strādā, bet cita - ka tu zini lelles nianses. Tu zini, ko no tās var gaidīt. Arī izrādes laikā ir iespējams veikt uzlabojumus, ja notiek kādi bojājumi,» stāstīja Jonovs.

Kirmuška: Studentus vēlos sagatavot par labiem meistariem, nevis leļļiniekiem

Pašu mācību procesu leļļu teātra aktiera mākslas studentiem vadīs Leļļu teātra režisore Laila Kirmuška, kura studentiem mācīs leļļu teātra specifiku, leļļu veidus, kā arī to vadīšanu. Viņa vēlas topošos aktierus sagatavot tehniski tik labā līmenī, lai viņi uzreiz, bez režisora palīdzības būtu spējīgi izpausties leļļu teātra izrādēs. «Studentus vēlos sagatavot par labiem meistariem, nevis leļļiniekiem,» uzsvēra Kirmuška.

Kā pastāstīja Leļļu teātra galvenā režisore Vija Blūzma, apakšprogrammas akcents būs starptautiskā sadarbība. Iecerēts, ka studenti varēs mācīties no Eiropas labākajiem profesoriem. Pašlaik, piemēram, skaidrs, ka kursus «Mūsdienu leļļu teātris» un «Leļļu teātra vēsture» pasniegs Varšavas Teātra akadēmijas Leļļu teātra fakultātes Bjalistokā profesors Mareks Vaškela. Paredzēta arī «Commedia Dell'Arte» darbnīca ar itāļu režisoru Dāvidu Džovanzanu. Studējošajiem tiks piedāvāta arī iespēja piedalīties meistarklasēs un apmaiņas programmā «Erasmus».

Apakšprogrammas mērķis ir sagatavot akadēmiski un profesionāli daudzpusīgi izglītotus aktierus ar specializāciju leļļu teātra aktiera mākslā. Studenti mācīsies leļļu teātra vēstures, stilu un metodes apguvi, leļļu izgatavošanas un dažādās vadīšanas tehnikas, aktiera meistarības un runas, vokālās, skatuves kustības un dejas mākslas apguvi. Studējošie studiju procesā apgūst arī vispārējos humanitāros studiju kursus un skatuves mākslas teoriju un vēsturi.

Leļļu teātra pastāvēšanas laikā Latvijā profesionāli leļļu teātra aktieri izskoloti vien piecas reizes - 1973., 1984., 1996. un 2005.gadā. Daļa no viņiem vēl joprojām strādā Latvijas Leļļu teātrī, bet proporcionāli liela latviešu un krievu trupas daļa esot papildināta ar dramatiskā teātra aktieru kursu beidzējiem.

Jaunajam leļļu teātra aktieru kursam ir izstrādāta pārdomāta studiju programma, kas piedāvās apgūt plašu leļļu tehniku klāstu, iepazīstinās ar šī teātra veida vēsturi un norisēm gan Latvijā, gan pasaulē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu