Inese Galante: «Tie būs īsti svētki!»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ©Valeria_Tomasulo

«Tie būs īsti svētki!». Tā izcilā latviešu dziedātāja un festivāla «Summertime – aicina Inese Galante» dvēsele Inese Galante teic, stāstot par 26. maijā Latvijas Nacionālajā operā gaidāmo izcilo pasākumu – unikālās vācu teātra trupas «Familie Flöz» izrādi «Infinita. Dzīves maģija».

Tieši pēc viņas iniciatīvas šis Latvijā un arī Austrumeiropā neredzētais projekts viesosies Latvijā, tādēļ lūdzām dziedātāju pastāstīt par to, kā viņa «Familie Floz» iepazinusi un kāpēc nolēmusi to parādīt mūsu skatītājiem.

Pirmoreiz ar šo patiešām vienreizējo un izcilo kolektīvu Inese sastapusies pirms vairākiem gadiem – laikā, kad darbojās Diseldorfas operā. «Tā bija nejauša akcija, par kuru varu pateikt – mani tajā ievilka draugi, kuri strādā operas teātrī. Viņi bija redzējuši «Familie Floz» izrādi, un nākamajā dienā apzvanīja visus savus tuviniekus, draugus un mīļos cilvēkus, un teica, ka uz šo izrādi noteikti jāiet. Gribi, negribi, vari, nevari, bet – tas ir jāredz! Jo tas ir kaut kas tāds, kas notiek vienreiz dzīvē, un iespējams, ka neko tādu otrreiz redzēt neizdosies,» atminas dziedātāja, kura pret šo piedāvājumu izturējusies ļoti skeptiski, taču nodomājusi – nu, ja viņi tā saka, tad jāaiziet. Viens no vakariem Inesei Galantei bijis brīvs, un viņa devusies braucienā uz citu pilsētu netālu no Diseldorfas, lai ieteikto uzvedumu noskatītos. Atceroties pirmo redzēto «Familie Floz» izrādi, Inese Galante tagad atminas: «Bija jāredz publikas reakcija! Lai gan man tas tobrīd bija vienalga, jo no tiem iespaidiem un emocijām, ko guvu izrādē, man tecēja asaras, es skaļi smējos, aplaudēju... Publika bija neizturami skaļa un atraisīta, tikai man vienubrīd likās – kur tad ir palikuši labi audzinātie vācieši?» Pēc izrādes Inese, būdama operā pašu cilvēks, kopā ar kolēģiem devusies iepazīties ar «Familie Floz» māksliniekiem. «Aprunājos ar viņiem un atzinu, ka tādus iespaidus savā dzīvē neesmu piedzīvojusi vismaz beidzamos divdesmit gadus, tāpat teicu, ka labprāt gribētu viņus atvest uz Latviju, kur rīkoju savu festivālu «Summertime».»

Inese Galante
Inese Galante Foto: LETA

Mākslinieki atbildējuši, ka diemžēl tas nav iespējams, jo Latvija neiznāk viņiem pa ceļam, turklāt izrādes, grafiki un maršruti tiek plānotas tālu uz priekšu, bet izrādes aprīkojums tiek pārvadāts ar vairākām fūrēm, tādēļ noorganizēt viņu viesošanos Latvijā nebūt nav tik vienkārši.

«Tā nu gadus piecus vai pat sešus es braucu skatīties viņu izrādes, kad nu vien tas bija iespējams. Arī tagad, ja uzzinu, ka pēc pusgada vai gada viņi kaut kur sasniedzamā attālumā uzstāsies un, ja man ir kāds brīvs brīdis, šo dienu mēģinu priekš sevis atstāt brīvu.»

Kopumā Inese Galante redzējusi trīs dažādas «Familie Floz» izrādes, tostarp arī «Infinita. Dzīves maģija», kas jau 26. maijā būs skatāma uz mūsu Operas skatuves.

«Tas ir stāsts par to, ko cilvēks pats par sevi domā un to, kāds viņš ir īstenībā. Tā ir dziļa filozofija un spēle, kurā izmantots kino un daudz mūzikas, turklāt paši izrādes varoņi arī spēlē gan čellu, gan klavieres. Man pirms katras izrādes šķiet: nu, ar ko tad mani var pārsteigt? Tas ir gandrīz kā ar operu – lai mani ar kaut ko operas izrādē pārsteigtu, tur vajag ļoti daudz, jo esmu nodziedājusi gandrīz 90 procentus no soprāna operas repertuāra, līdz ar to, skatoties izrādi, uztraucos par to, kā dziedātājs nodziedās vai nenodziedās. Bet šad tad tomēr gadās tā – WOW!, ir! Bet tas ir tāds retums kā labā hokejā,» salīdzina Inese, atzīstot: tā viņai šķitis arī par «Infinita» – ka, skatoties izrādi otrreiz, nebūs ne tādu emociju, ne tāda iespaida. «Bet emocijas bija gan ceturto, gan piekto reizi! Un tāpēc es visiem cilvēkiem – gan tuviem un mīļiem, gan arī svešiem, simpātiskiem, jaukiem – saku, ka tur [operā] ir jābūt un ka šī izrāde ir jāredz!»

Lūgta vēl mazliet paraksturot gaidāmo izrādi, Inese Galante pēc pārdomu mirkļa saka: «Tas ir tā, it kā viens cilvēks caur mikroskopu skatītos uz citu cilvēku, vai arī – uz cilvēka dzīvi kā tādu. Izrādē ir tādas sīkas, smalkas lietiņas, kam vispār citkārt nepievēršam uzmanību vai tas šķiet pats par sevi saprotams, un pēkšņi tev parāda tā, ar tādiem paņēmieniem vai zem tāda leņķa, ka vienkārši atveras mute. Mēs visi vairāk vai mazāk esam līdzīgi, taču šis uzvedums parāda to, cik mēs visi patiesībā esam atšķirīgi, kā cilvēki reaģē uz vienu un to pašu situāciju, cik daudz ir smieklīga, jauka un mīļa katrā no mums. Un tādas globālas lietas pēkšņi parādās tik vienkārši un dabīgi.» Viņasprāt, vismaz reizi dzīvē šis uzvedums ir jāredz, jo grūti pateikt, vai «Familie Floz» Rīgā viesosies vēl kādreiz. «Šī izrāde, kuras žanrs, patiesību sakot, nav definējams – tas nav ne balets, ne teātris, ne koncerts, ne drāma, turklāt izrādes laikā netiek izrunāts neviens vārds – manuprāt, ir kā dāvana! Izrādē ir gan dziļa filozofija, gan daudz humora un citu emociju. Tādēļ es novēlu ikvienam, kas lasīs šo rakstu, atnākt un šo izrādi noskatīties. Manuprāt, tie būs īsti svētki!»

Foto: ©Valeria_Tomasulo

Atgādināsim, ka 26. maijā plkst.19 Latvijas Nacionālajā operā notiks unikālās vācu teātra trupas «Familie Flöz» uzveduma «Infinita» pirmizrāde Baltijas valstīs, ko neatkārtojamu un īpašu padara fakts, ka izrādes laikā uz skatuves netiek izrunāts neviens vārds – maskās un izteiksmīgos kostīmos tērpušies aktieri dažādās emocijas un stāstu skatītājiem nodod, izmantojot kustību etīdes mūzikas pavadījumā. Izrādi kā festivāla Summertime ieskaņu piedāvā Ineses Galantes fonds. Iestudējumā galvenās lomas spēlē maskās tērpušies aktieri, emocijas un stāstu nododot ar ķermeņa kustībām un atraktīvu ēnu spēli dziļas, valdzinošas mūzikas pavadījumā. Šis uzvedums, tāpat kā visi «Familie Flöz» radošie darbi, izceļas ar vācu mākslinieku spilgti individuālo rokrakstu, liekot skatītājiem piedzīvot krāšņu emociju gammu – no klusām, melanholiskām skumjām līdz bezrūpīgiem smiekliem.

«Familie Flöz» ir 1994. gadā dibināta starptautiska apvienība no Berlīnes, kurā darbojas režisori, aktieri, mūziķi, dejotāji, masku un kostīmu mākslinieki u.c.. Kopš dibināšanas brīža tās sastāvs ir mainījies, taču mākslinieciskais kodols palicis nemainīgs – tie ir aktieri, izrāžu veidotāji un apvienības vadītāji Haijo Šīlers (Hajo Schüler) un Mihaels Fogels (Michael Vogel). Savās izrādēs Familie Flöz ne tikai sintezē gadsimtos izkoptās aktierspēles, masku teātra, dejas, klaunādes, akrobātikas, iluzionistu mākslas un improvizācijas tradīcijas, bet arī piešķir tām savdabīgu poētisko nokrāsu caur muzikālā pavadījuma smalku izvēli un iekšējo emociju prasmīgu atspoguļojumu.

Biļetes uz izrādi var iegādāties «Biļešu paradīzes» tirdzniecības vietās visā Latvijā un vietnē www.bilesuparadize.lv.

Uzvedumu Latvijā piedāvā Ineses Galantes fonds kopā ar AS «OlainFarm», VAS «Latvijas dzelzceļš» un MixMediaGroup.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu