Oktobrī jau desmito reizi norisināsies teātra festivāls «Zelta maska Latvijā»

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Šoruden desmit gadu jubileju atzīmēs teātra festivāls «Zelta maska Latvijā», no 13.oktobra līdz 23.oktobrim Rīgā, Ventspilī un Liepājā piedāvājot noskatīties atzinību guvušas Maskavas teātru izrādes.

Kā šodien notikumam veltītajā preses konferencē sacīja festivāla «Zelta maska Latvijā» vadītāja Jūlija Ločmele, festivāla programmā iekļauti darbi, kas varētu būt interesanti Latvijas skatītājam, tādos žanros kā laikmetīgais teātris, drāma, klasiskais balets u.c.

Jubilejas gada afišā atspoguļosies pilns izrāžu spektrs, ar ko festivāls skatītājus priecējis kopš 2006.gada, - programmā atradīsies vieta gan labākajiem mūsdienu horeogrāfijas piemēriem, gan leģendāriem uzvedumiem, gan jauno autoru darbiem un arī Dmitrija Krimova autorteātrim, kas ir zināms Rietumos un Austrumos, taču Latvijas skatītājiem vēl nav pazīstams.

13.oktobrī Latvijas Nacionālajā operā būs skatāms Jirži Kiliana viencēliena baletu vakars, ko piedāvās Konstantīna Staņislavska un Vladimira Nemiroviča-Dančenko Maskavas akadēmiskais muzikālais teātris, bet 14.oktobrī un 15.oktobrī Dailes teātrī un 17.oktobrī Ventspils teātra namā «Jūras vārti» būs skatāms iestudējums «Vilki un aitas», ko veidojis teātris «Pjotra Fomenko meistardarbnīca» no Maskavas.

Foto: Ieva Čīka/LETA

16.oktobrī Dailes teātrī un 18.oktobrī Liepājas teātrī būs skatāma izrāde «Zviedru sērkociņš», ko uz Latviju no Maskavas vedīs Valsts nācijas teātris. Kā žurnālistiem pastāstīja teātra kritiķe Dina Godere no Maskavas, šī būs iespēja iepazīt leģendārā pedagoga Oļega Kudrjašova aktieru kursu. «Izrāde «Zviedru sērkociņš» būs viegla, smieklīga, laikmetīga - tāda, uz kuru var aicināt savu vecmāmiņu,» izteicās Godere.

21.oktobrī un 22.oktobrī starptautiskajā izstāžu hallē «Ķīpsala» būs skatāms Drāmas mākslas skolas un Dmitrija Krimova laboratorijas iestudējums «O-j. Vēlā mīla». Kā norādīja Godere, šī būs svaiga un vizuāli spilgta izrāde, kas sāksies skumji, bet beigsies labi.

23.oktobrī starptautiskajā izstāžu hallē «Ķīpsala» būs skatāms vēl viens Drāmas mākslas skolas un Dmitrija Krimova laboratorijas iestudējums - «Sers Vantess. Donkijs Hots». Godere pastāstīja, ka izrāde veidota kā fantāzija par Dona Kihota tēmu. Tā sasauksies arī ar krievu absurda literatūras pārstāvi Daniilu Harmsu, kā arī risinās jautājumu par to, kā mākslinieks pieņem sabiedrību. Kritiķe norādīja, ka izrāde būs veidota kā vizuāla metafora un tā ir sevišķi ieteicama nepieredzējušiem teātra skatītājiem.

Godere arī pastāstīja, ka patlaban Krievijas teātrī ir labs brīdis izrāžu veidošanai, jo, kaut arī ir nepārtrauktas bažas par cenzūru, pagaidām, ja neraugās uz atsevišķiem gadījumiem, viss ir diezgan mierīgi.

Biļetes uz festivāla «Zelta maska Latvijā» izrādēm nopērkamas interneta vietnē «www.bilesuparadize.lv».

Festivāla laikā notiks arī meistarklases Latvijas Kultūras akadēmijas studentiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu