Rīgā notiks indiešu dejotājas Baladevi Čandrašekar monoizrāde

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

13.jūnijā savas Eiropas tūres ietvaros Rīgā viesosies slavenā indiešu dejotāja Baladevi Čandrašekar (Bala Devi Chandrashekar). Baladevi prezentēs Rīgas auditorijai dejas monoizrādi TRIPURA - THE DIVINE FEMININE jeb «Dievišķā sievišķība». Visvienkāršāk būtu to apzīmēt kā «Oda sievietei». Izrādes pamatā ir garīgie slāņi, kas balstīti uz seno Vēdu tekstu plašo paleti. Ar mākslas paņēmienu starpniecību izrāde pauž koncepciju par Dievišķās Sievišķās un Vīrišķās enerģijas neatdalāmo kopā būšanu, kas mīt mūsos kā apziņa un dziļas zināšanas.

Dievietes tituls Tripura attiecas uz dievietes augstāko varu, kas tiek godināta kā Atman jeb «Augstākais ES». Baladevi vedīs skatītāju cauri dažādām dievietes formām un sevis apzināšanās posmiem. Izrādes laikā dieviete tiks attēlota vairākos sievišķīgās enerģijas veidos: kā «Bala» - radošu spēku pilna meitenīte, kā «Sri Lalitha» - burvīga jauniete, kā «Amba» - nepārspējamas līdzjūtības pilna māte, kā «Dashamahavidhyas», kas attiecināma uz sievietes dievišķo spektru - gudrības emanāciju.

Filozofiskās idejas tiks nodotas auditorijai ar tradicionālo Dienvidindijas karnatisko mūziku, dejas tēlu komunikāciju, klasiskās indiešu dejas soļiem un mākslinieces meistarību. Izrādes beigās Baladevi nonāk pie vīzijas, ka Tripura ir dievišķā puķe, kas smaržas vietā izplata zināšanas, un mēs, kuri cīnās rutīnas okeānā (samsara) pie viņas kājām, esam kā bites pievilināti pie šā zieda tā nektāra dēļ.

Par izrādes tapšanu Baladevi atzīstas: «Šī performance prasīja plašu pētījumu. Atskatoties es apbrīnoju Likteņa roku. Tā ir savā ziņa manis evolūcija. Svētajos rakstos ir teikts, ka prāts ir vērsts uz Šri Lalitha tikai tad, ja viņa pati to vēlas. Tādējādi uzskatu sevi par veiksminieci, kurai ir palaimējies tik ilgi un pamatīgi strādāt pie Svētajiem rakstiem, koncentrējoties uz dievietes tēlu.» Filozofija un skaistums, garīgās zināšanas un izsmalcinātas klasiskās dejas kustības - tas viss gaida pat visprasīgākos skatītājus 13. jūnijā plkst. 19.00. Mazajā Rīgas teātrī (Stabu iela 18c).

Par mākslinieci

Bala ir neatkārtojamās Padmas Subramanijam (Dr. Padma Subrahmanyam) skolniece, Šrī Padma Nritjam (Shri Padma Nrityam) izpildīšanas mākslas akadēmijas (SPNAPA) dibinātāja un vadītāja. Vairāku gadu garumā Bala nepārtraukti kopj un attīsta savu izpildīšanas manieri, savienojot tajā plūstošu un precīzu tvērienu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu