Sezonas ieskaņā pirmizrāde «Eņģeļa kreisais spārns»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

1. augustā Valmieras teātra Apaļajā zālē notiks pirmizrāde «Eņģeļa kreisais spārns». Uzveduma režisore ir Inese Mičule, kas veidojusi arī skatuves versiju pēc V.Delmāras kinoscenārija «Dodiet ceļu rītdienai» un Ž.Lorensas romāna «Garie gadi» motīviem. Stāstā par vecākiem, kas mūža nogalē meklē atbalstu pie saviem pieciem bērniem, galvenās lomas spēlē Skaidrīte Putniņa un Rihards Rudāks. Izrādes scenogrāfs ir Gints Sippo, kostīmu māksliniece Ieva Veita-Breidaka.

Lai arī stāsts par vecāku un bērnu attiecībām nav viegls, tomēr izrādes veidotāji uzsvēruši nevis tā traģisko, bet gaišo pusi – arī mūža nogalē cilvēkam ir visas iespējas mainīties, meklēt sevī visdrūmākajā situācijā spēku un cerību. Izrādes centrā ir Bārklija un Lūsijas Kūperu ģimene, kuras dzīves principi tiek nopietni pārbaudīti. Katram no jaunās paaudzes ir savs attaisnojums, lai nedzīvotu kopā ar vecākiem. Taču – vai vainojams tikai bērnu egoisms, vai daļa vainas nav jāuzņemas arī vecākiem? Tie ir jautājumi, uz kuriem cenšas rast atbildi izrādes ansamblis.

«Mēs gribam izvērst šīs situācijas daudzās šķautnes, lai pietuvinātu skatītājus un viņu pieredzi abām pusēm – bērniem un vecākiem. Jo nekad nav par vēlu apzināties savas kļūdas, lai augtu un attīstītos garīgi, lai izprastu, cik vērtīgi ir dot otram – mīlestību, cieņu, laiku, sapratni, svētību,» skaidro režisore Inese Mičule. Galvenās lomas izrādē viņa uzticējusi Valmieras teātra pieredzējušajiem aktieriem Rihardam Rudākam un Skaidrītei Putniņai. «Strādāt ar Rudāku un Putniņu man bija sen lolots sapnis, ko tagad esmu piepildījusi. Būdami ļoti zinoši un pieredzes bagāti aktieri, viņi ļoti uzticas režisoram, viņu cilvēciskā sirsnība ir atbruņojoša un ļoti palīdz darbā,» apliecina režisore, uzsverot, ka darbs ar šiem aktieriem ir miera pilns un abpusēji godīgs. «Es bieži dzirdu Rudāku sakām: es tevi saprotu, bet vēl nezinu, kā to izdarīt.Šāda attieksme iedrošina, ļauj meklēt un pētīt aktiera daudzās talanta šķautnes. Godīgi atzīstoties savā neziņā, aktieri pieņem, ka arī režisors var kaut ko nezināt, tas rada pamatu, lai meklētu kopā.»

Galvenais darbs pie iestudējuma padarīts jau pagājušās sezonas beigās, tagad atlikuši tikai daži mēģinājumi, lai precizētu to, kas jau izdarīts, pievērstu uzmanību nepamanītajām niansēm, kas ir iespējams, atvaļinājuma laikā atkāpjoties no parastās drudžainās rosības, kas valda pirms pirmizrādes, saka Inese Mičule.

Pārējās lomas izrādē spēlē aktieri Māra Mennika, Tālivaldis Lasmanis, Anna Putniņa, Inese Pudža, Ģirts Rāviņš, Oskars Morozovs, Māris Bezmers, Ruta Birgere, Svetlana Bless, Juris Laviņš, Vizma Kalme, Baiba Valante, Ilze Lieckalniņa, Januss Johansons, Aigars Vilims, Ivars Vanags.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu