Finansiālu apstākļu dēļ Dailes teātrī izrādes šajā sezonā iestudēs tikai latviešu režisori

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Finansiālu apstākļu dēļ Dailes teātrī izrādes šajā sezonā iestudēs tikai latviešu režisori, stāstīja teātra direktors Andris Vītols.

«Mēs vispār plānojam ieturēt viena, divu gadu pauzi, lai finansiāli atgūtos un atkal varētu aicināt ārzemju režisorus,» stāstīja Vītols, norādot, ka ārzemju autoru aicināšana ir dārga. Savukārt latviešu režisori šajā sezonā prezentēs 16 jauniestudējumus.

Vītols starp citām īpaši izcēla režisora Dž.Dž.Džilindžera izrādi «Amerika jeb bez vēsts pazudušais», kuras pirmizrāde notiks 27.novembrī. «Tā būs pilnībā viņa dramaturģija, un es redzu, ar kādu aizrautību viņš pie tās strādā,» uzsvēra teātra direktors. Pats režisors komentēja, ka šī izrāde viņam ir liels izaicinājums, jo viņš to veidojis pēc Franca Kafkas darbu motīviem. Izrādē uz skatuves būšot tikai jaunie aktieri. Režisors vēlējies dot viņiem iespēju uzņemties atbildību un vadību, lai veicinātu aktieru profesionālo izaugsmi. Izrādē spēlēs Edijs Zalaks, Lelde Dreimane, Mārtiņš Upenieks, Dārta Daneviča, Kaspars Zāle, Gints Andžāns, Ērika Eglija, Samira Adgezalova un Dainis Gaidelis.

Sezonas pirmā pirmizrāde Lielajā zālē 18.septembrī būs režisores Lauras Grozas-Ķiberes iestudētā Nika Dīra drāma «Frankenšteins» pēc Mērijas Šellijas romāna motīviem. Režisore stāstīja, ka izrāde nebūs asiņaina un fizioloģiski šausmīga. Tai vairāk būšot humāns vēstījums. Režisore norādīja, ka pašlaik tas ir ļoti aktuāls, jo sabiedrībā valda neiecietība pret citādo. Izrādē piedalīsies Jāzepa Mediņa Rīgas 1.mūzikas skolas zēnu koris. Mūziku izrādei komponējis Kārlis Auzāns. Groza-Ķibere uzsvēra, ka Dailes teātra aktieri šajā sezonā ir ļoti labā formā, tāpēc viņai ir viegli strādāt, īstenojot savas mākslinieciskās ieceres. Lomas izrādē atveidos Gints Andžāns, Dainis Grūbe, Kristīne Nevarauska un citi. Groza-Ķibere arī iestudēs arī izrādi «Bonija un Klaids» Kamerzālē, kurā spēlēs aktieru trupas jaunākie dalībnieki Lelde Dreimane un Mārtiņš Upenieks.

Mazajā zālē savu otro izrādi «Ja tevis vairs nebūtu» piedāvās režisors Intars Rešetins. Viņš atzina, ka uztraukums, iestudējot otro izrādi, ir vēl lielāks, nekā bija, debitējot režijā. «Esmu iemīlējies dramaturģijā,» savu topošo izrādi komentēja Rešetins, norādot, ka tā viņam arī personīgi ir ļoti tuva, jo dramaturgs Florians Zellers, kurš ir Rešetina vienaudzis, raksta par režisoram tuvām tēmām. Iestudējuma pirmizrāde paredzēta 30.septembrī. Tajā spēlēs Vita Vārpiņa, Artis Robežnieks, Ivars Auziņš un Dārta Daneviča.

Savukārt Kamerzālē pirmizrādi 11.septembrī piedzīvos Viestura Meikšāna režisētā monoizrāde «Oskars un Rozā dāma», kurā aktrise Rēzija Kalniņa spēlēs desmit lomas. «Lai gan tas ir stāsts par puiku, kuram atlicis maz laika, ko dzīvot, tas ir dzīvi apliecinošs stāsts,» skaidroja režisors. Režisors un aktrise, strādājot pie izrādes, sapratuši, ka tā ir par prieku, saprotot, ka arī «likteņa smagais pirksts» ir svētība. Meikšāns piebilda, ka šī nebūs tipiska monoizrāde. «Tā būs pilnīga pasaule, nevis viena cilvēka stāsts par notikušo,» uzsvēra režisors. Kalniņa papildināja, ka zaudējuma priekšā dzīvi ir iespējams ieraudzīt citādi, iespējams, turpmāk novērtējot katru doto minūti. Aktrise vēlas, lai cilvēki pēc izrādes, izejot no teātra, domātu par to, cik skaista ir dzīve.

Dž.Dž.Džilindžers režisēs arī Kārļa Lāča, Jāņa Elsberga un Evitas Mamajas mūziklu «Žanna d'Arka», kura pirmizrāde paredzēta 29.janvārī. Tajā Žannu d'Arku spēlēs Ilze Ķuzule-Skrastiņa vai Ieva Segliņa. Uz skatuves kāps arī Artūrs Skrastiņš, Gints Grāvelis un citi.

Pirmo reizi iestudējot izrādi dramatiskajā teātrī, Antona Čehova drāmu «Trīs māsas», kuras pirmizrāde plānota 25.martā Lielajā zālē, iestudēs režisors Andrejs Žagars. Kā norādīja teātra mākslinieciskais vadītājs, Žagaram piemīt neticama erudīcija. «Ja viņam izdosies šo pieredzi ielikt dramatiskā teātra izrādē, tas būs kaut kas interesants,» norādīja Dž.Dž.Džilindžers. Iestudējumā spēlēs Artūrs Skrastiņš, Elīna Dzelme, Kristīne Nevarauska, Ieva Segliņa, kā arī Juris Kalniņš un citi aktieri. Andrejs Žagars iestudēs arī izrādi «Ziloņa dziesma» Mazajā zālē, kuras pirmizrāde paredzēta 16.oktobrī. Tajā lomās būs Juris Kalniņš, Gints Grāvelis un Esmeralda Ermale.

Nākamā gada pavasarī, 20.maijā, Lielajā zālē gaidāma pirmizrāde režisora Regnāra Vaivara veidotajam iestudējumam - Ingmara Bergmana «Laulības dzīves ainām». Izrādē galvenās lomas spēlēs Juris Žagars un Ilze Ķuzule-Skrastiņa.

Mazajā zālē šajā sezonā ar iestudējumu atgriezīsies Pēteris Krilovs, kurš iestudēs Agota Kristofa darbu «Lielā burtnīca». Dž.Dž.Džilindžers norādīja, ka viņam būs ļoti interesanti redzēt to, kā Krilovs šo darbu iestudēs, jo Džilindžers pats šī darba iestudēšanu savulaik iecerējis, bet apstājies pie tā, ka to nav iespējams izdarīt. Izrādē spēlēs Dainis Grūbe, Artūrs Dīcis un citi. Iestudējuma pirmizrāde paredzēta 20.martā.

Režisors Kārlis Auškāps pēc Ērika Hānberga darba motīviem iestudē izrādi «Ērtas dzīvošanas mirklīši», kurā spēlēs teātra vecāka gadagājuma aktieri. «Šajā izrādē būs tik daudz humora un dauzīšanās. Aktieri dabūs pasvīst,» izrādi komentēja Dž.Dž.Džilindžers. Pirmizrādi iestudējums piedzīvos 10.decembrī.

Savukārt režisors Mihails Gruzdovs iestudēs Aleksandra Kuprina darbu «Granātu aproce». Iestudējums, kurā galvenās lomas spēlēs Artūrs Skrastiņš un Vita Vārpiņa, pirmizrādi piedzīvos 10.maijā.

Kamerzālē izrādes iestudēs arī Pauls Timrots un Dmitrijs Petrenko. Tāpat paredzēts arī Vecgada koncerts, kuru iestudēs Groza-Ķibere, un «Koncerts, kura nebija» - tajā Aleksandra Vertinska romances izpildīs Artūrs Skrastiņš.

Šajā sezonā Dailes teātris svinēs 95 gadu jubileju, lekciju ciklā «Dailes teātra mācību stundas. Pieredze un pārdomas» daloties savās zināšanās. Projekta vadītāja būs Indra Rubene. Teātris kopā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku un Teātra muzeju veidos arī īpašu radošo darbnīcu ciklu bērniem.

Dailes teātris turpinās arī pagājušajā sezonā aizsākto Dailes teātra izrāžu skati. Attīstot mākslas telpas ideju, tiks veidotas izstādes Dailes teātra mākslas telpā «Brīvības 75».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu