Filozofs Uldis Tīrons JRT debitēs režisora lomā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Jaunā Rīgas teātra (JRT) Lielajā zālē 17. novembrī pirmizrādi piedzīvos filozofa Ulda Tīrona iestudējums «Mielasts», kas veidots pēc Platona dialoga «Dzīres» motīviem, informē JRT reklāmas un sabiedrisko attiecību speciāliste Daiga Bināne.

Platona dialogs «Dzīres» uzskatāms par vienu no Eiropas kultūras stūrakmeņiem, jo pie tā daudzkārtīgi atgriezušies dažādu laikmetu domātāji. Dialogs ietekmējis gan rakstniekus, piemēram, Tomasu Mannu, Virdžīniju Vulfu un Jukio Mišimu, gan komponistus Ēriku Satī un Leonardu Bernsteinu, gan gleznotājus, kā arī tas ticis filmēts un uzvests teātrī.

Latvijā līdz šim Platons nav iestudēts.

Filozofu un aktieru izrādē ar nosaukumu «Mielasts» draugu pulciņš sapulcējas pie skaistuļa Agatona, lai svinētu viņa uzvaru traģēdiju festivālā 416.gadsimtā pirms mūsu ēras. Lai gan šī vēsturiskā iedzeršana tiek pavadīta šķietami nevainīgās sarunās par mīlestību, visus tajā iesaistītos pilsoņus drīz vien apsūdz bezdievībā un netikumībā. Ievadīti augstākajās mīlas zinātnes pakāpēs, mielasta dalībnieki tā arī nenonāk pie apjausmas, ka bez filozofiskas pārbaudīšanas ne viņu, ne valsts dzīvei nav nekādas jēgas.

«Platona iestudēšana ir nāvīgs pasākums: Platona saprašana - un arī nesaprašana - var izmainīt skatu uz to, kas pirms brīža vēl likās nozīmīgs, tostarp pašam savā dzīvē,»

atklāja izrādes režisors Tīrons.

Jaunajā iestudējumā piedalās aktieri Kaspars Znotiņš, Vilis Daudziņš, Andris Keišs, Ivars Krasts, Ģirts Krūmiņš, Jevgēnijs Isajevs, Andis Strods, Varis Piņķis un Guna Zariņa.

Izrādes māksliniece ir Monika Pormale, bet oriģinālmūziku izrādei sarakstījis baltkrievu komponists Viktars Kapicko, kura Veņičkam Jerofejevam veltītais skaņdarbs skanēja Rīgā 2013.gada novembrī.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu