Spēlmaņu nakts kaislības

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien tiks nosaukti 2004./2005. gada sezonas Teātra balvas laureāti.

Šovakar Dailes teātrī Eduarda Smiļģa 119. dzimšanas dienā notiek gadskārtējā Spēlmaņu nakts – 2004./2005. gada sezonas Teātra balvas svinīgā noslēguma ceremonija.

To veidojuši scenārija autors Jānis Siliņš, režisors Valdis Liepiņš un Dailes teātra muzikālās daļas vadītājs Juris Vaivods, pasākuma vadības grožus uzticot trim Dailes aktieriem – Ievai Pļavniecei, Ģirtam Ķesterim un Jurim Bartkevičam. Balvu pasniegšanas ceremoniju pušķos šā gada jubilāra Ulda Stabulnieka mūzika, dzēlīgā asprāša Bernarda Šova un latviešu mūsdienu kritiķu tekstuālās starpspēles. Pulksten 21.20 pasākuma tiešraidi būs iespēja vērot LTV 1. kanālā un klausīties LR 1. programmā.

Kā jau Neatkarīgā informēja, viens laureāts jau ir zināms – balvu par mūža ieguldījumu teātra mākslā saņems Nacionālā teātra aktieris Jānis Kubilis. Viņš tāpat kā citi laureāti iegūs metālmākslinieka Jura Gagaiņa darināto balvu. Atgādinām, ka sezonas laikā visas profesionālo teātru pirmizrādes vērtēja un balvas pretendentus noteica jauniestudējumu skates žūrija – Valda Čakare, Maija Svarinska, Līga Ulberte, Ingrīda Vilkārse un Jānis Siliņš. Izvirzīt pretendentus palīdzēja eksperti – Gunta Bāliņa, Inese Lūsiņa, Ausma Dragone, Juris Kaprālis, Mārtiņš Kalsers.

Teātra balvai par labāko izrādi bērniem izvirzītas: Hansa Kristiana Andersena "Sniega karaliene" (Valsts Leļļu teātris, režisors Māris Koristins), "Pasaka par mežģīņu darinātāju Marfu un kalēju Ivanu" (Krievu drāmas teātris, režisors Mihails Mamedovs), "Pauks un Šmauks" (Valmieras Drāmas teātris, režisors Varis Brasla), "Saldais sapnis" (Liepājas leļļu teātris, režisore Dace Skadiņa) un "P.S. Sprīdītis" ("United Intimacy"), režisors Andrejs Jarovojs).

Labākajai dramatiskajai izrādei izvirzītas: "Mēnesis uz laukiem" (Jaunais Rīgas teātris (JRT), režisore Māra Ķimele), "Latviešu stāsti" (JRT, režisors Alvis Hermanis), "Heda Gablere" (Valmieras Drāmas teātris, režisors Oļģerts Kroders), "Pūt, vējiņi!" (Nacionālais teātris, režisore Gaļina Poļiščuka) un "Penelope un Diks" (Dailes teātris, režisors Dž.Dž.Džilindžers).

Par labākā latviešu literārā iestudējuma balvu "Spēlmaņu naktī" sacentīsies Raiņa "Pūt, vējiņi!", "Zilā" (Liepājas teātris, režisors Mārtiņš Eihe), "Visi cilvēki ir kaķi" (Rīgas Krievu drāmas teātris, režisors Felikss Deičs), "Aizbirušais avots" (Valmieras Drāmas teātris, režisors Deičs) un "Latviešu stāsti".

Labākā režisora nominācijai izvirzīta Māra Ķimele par izrādi "Mēnesis uz laukiem", Gaļina Poļiščuka ("Pūt, vējiņi!"), Alvis Hermanis ("Latviešu stāsti"), Oļģerts Kroders ("Heda Gablere") un Indra Roga ("Nora" Nacionālajā teātrī , "Akīds un Galateja" Latvijas Nacionālajā operā, LNO).

Labāko aktrisi izraudzīsies no piecām pretendentēm - Sandras Zvīgules (JRT), Rēzijas Kalniņas (Dailes teātris), Ievas Puķes (Valmieras teātris), Mirdzas Martinsones (Dailes teātris) un Lāsmas Kugrēnas (Nacionālais teātris).

Labākās aktrises otrā plāna nominācijai eksperti izraudzījušies Astrīdu Kairišu, Annu Klēveri, Daigu Gaismiņu (Nacionālais teātris), Ludmilu Golubevu (Krievu drāmas teātris) un Inesi Jurjāni (Liepājas teātris).

Par labākā aktiera nosaukumu sacentīsies Egons Dombrovskis (Liepājas teātris), Vilis Daudziņš, Andris Keišs, Gundars Āboliņš (visi JRT), Artūrs Skrastiņš (Dailes teātris), bet par otrā plāna lomu - Uldis Anže, Jānis Reinis, Normunds Laizāns, Juris Lisners (visi Nacionālais teātris) un Pēteris Šogolovs (Valsts Leļļu teātris).

Operas mākslā labākā titulu cīnīsies Andžela Goba, Kristīne Opalais, Aleksandrs Antoņenko, Krišjānis Norvelis un Jānis Kurševs. Savukārt baleta mākslā labāko noteiks starp Alekseju Avečkinu, Pāvelu Vasiļčenko un Agnesi Andersoni.

Nominācijai "Labākais kustību režisors" izvirzīti trīs pretendenti - Agris Daņiļēvičs, Ilona Petrika un Alla Sigalova.

Kostīmu mākslas meistaru izraudzīsies no Ievas Kundziņas, Kristīnes Abikas, Elitas Patmalnieces, Ilzes Vītoliņas un Anitas Znutiņas.

Par labākā scenogrāfa balvu sacentīsies Monika Pormale, Gints Sippo (Nacionālais teātris), Gints Gabrāns, Mārtiņš Vilkārsis (Dailes teātris) un Andris Freibergs (JRT, LNO).

Labāko gaismu tehniķi izraudzīsies no četriem Dailes teātra darbiniekiem - Vlada Šerstabojeva, Igora Kapustina, Māras Vaļikovas un Harija Zālīša, kā arī Jura Skujas, Māras Pontāgas (Nacionālais teātris) un Gļeba Fiļštikina (LNO).

Labākā mūzikas autora balvai izvirzīti Ainars Virga, Uldis Marhilēvičs, Valts Pūce, Anta Enģele, Ilze Grunte, Matīss Akuraters, Uģis Vītiņš, Raimonds Pauls un Juris Vaivods.

Spilgtākās debijas balvai izvirzīti pieci pretendenti - Marija Bērziņa aktiermākslā, Mārtiņš Eihe un Andrejs Jarovojs režijā, Evija Martinsone operas mākslā. Balvai izvirzīts arī aktieru ansamblis no Valsts Leļļu teātra izrādē "Karmena. Versijas".

Nominācijā "Labākais jaunais aktieris" izraudzīti septiņi jaunie talanti - Gundars Silakaktiņš (Dailes teātris), Artūrs Krūzkops, Inga Misāne (abi Nacionālais teātris), Kristīne Nevarauska, Andris Gross (abi Valmieras drāmas teātris), kā arī Ivars Krasts un Iveta Pole (abi JRT).

Savukārt nedēļu pirms noslēguma pasākuma Valmieras, Liepājas un Rīgas teātros teātra mīļotāji varēja noskatīties pagājušās sezonas astoņas labākās izrādes.

Noslēguma pasākuma dienā notiks arī konference, kas būs veltīta izrāžu dekādei, kurā teātra zinātnieki no Polijas, Baltkrievijas, Čehijas un Dānijas dalīsies pieredzē par nedēļas laikā redzētajām izrādēm.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu