Dailes teātrī Ē.E. Šmita komēdija

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No 12. līdz 14. novembrim Rīgā norisināsies Sanktpēterburgas dienas, kuru laikā Dailes teātrī varēs baudīt dažādus Krievijas kultūras pasākumus, informēja producentu kompānijas "Art Devro" pārstāvji.

12. un 13. novembrī Dailes teātrī tiks rādīta fantāzija-komēdija divos cēlienos "Frederiks jeb noziegumu bulvāris". Lomās galvenie Ļensoveta aktieri - Sergejs Migicko, Larisa Lupiana u.c. Kopumā izrādē piedalās vairāk nekā 40 aktieri.

"Frederiks jeb noziegumu bulvāris" ir stāsts par unikālu aktieri Frederiku Lemetri no Parīzes bulvāra teātra XIX gadsimtā.

Šī izrāde ir veidota pēc slavena franču dramaturga Ērika Emanuēla Šmita izcilas komēdijas. Skatītāji tiek pārcelti uz Franciju XIX gadsimta sākumā, kas ir viens no spožākajiem periodiem Francijas vēsturē: bezgalīgi apvērsumi, Napoleona atnākšana, revolūcijas, karaļu maiņa, pilsoņu kari...

Vājprāts, kurā dzīvoja valsts, spilgti atspoguļojas tieši melodrāmas žanrā, teatrālas lugās, kas bija pilnas ar spožiem notikumiem un kaislībām. Cilvēki mēģināja tikt uz teātriem Temple bulvārī - noziegumu bulvārī. Citiem vārdiem, luga ir par viņa majestāti Teātri, kuram piemīt neapšaubāma spēja pievilkt jebkādas izpausmes. Tajā cieši savienojas teātris un dzīve, kā viena veseluma divi poli. Mīlestība un naids, tenkas, izmisums un aizkulišu intrigas, aktieru amata līksme un lāsts, kā arī iedvesmas kaislība spēlēšanai pavada varoņus visa cēliena garumā. Šajā izrādē ir viss, lai skatītāji ar bagātu pieredzi saņemtu īstu baudu: ironija, kaislība, trausla robeža starp komēdiju un melodrāmu, groteska un parodija, negaidīti sižeta pagriezieni un traģisks fināls. Un, bez šaubām, lieliska aktieru spēle.

Kā raksta kāds kritiķis, "šajā lugā aktieri spēlē nostāstu par savu aktiera dvēseli". Izcilo XIX gadsimta aktieri Frederiku Lemetru ģeniāli tēlo tikpat izcils mūsdienu aktieris - Krievijas Tautas mākslinieks Sergejs Migicko. Par šo lomu viņš tika pagodināts ar augstāko teātra prēmiju Sanktpēterburgā - "Zelta Sofite". Jau pirmajās lugas minūtēs skatītājs no atsvešināta vērotāja kļūst par aktīvu cēliena dalībnieku un sirsnīgi pārdzīvo visu kopā ar Lemetru. Lemetrs ir atdevis dzīvi teātrim, upurējot personisko laimi. Publikas favorīts nomira uz skatuves, visu pamests un nabags. Teātris jau sen bija aizstājis viņam visu, tādēļ viņš nezināja, ko darīt ar īsto dzīvi.

"Atstājiet mums skatuvi, un mēs atstāsim jums dzīvi," teiks Frederiks Lemetrs finālā. Spriežot pēc visa, šī izrādes dzīve būs ilga un laimīga. Biļetes uz izrādi skatītāji sāka izpirkt pirms pusgada.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu