Dailes teātra 2.studijai 60 gadu jubileja

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

E. Smiļģa Teātra muzejā sagatavota Dailes teātra 2.studijas 60 gadu jubilejai veltīta izstāde "Leģendas dzimšana".

Dailes teātra 2.studija tika nodibināta pirmajā pēckara gadā, kad teātrim vitāli nepieciešami bija jauni tēlotāji, pirms sešdesmit gadiem divdesmit seši jauni aktieri saņēma apliecības par studijas beigšanu, lielākā daļa no viņiem palika strādāt teātra štatā. Vija Artmane, Rasma Roga, Venta Vecumniece, Vera Gribača, Vija Brangule, Ruta Šleiere, Eduards Pāvuls, Harijs Liepiņš, Valentīns Skulme, Osvalds Bērziņš, Alfonss Kalpaks pārsteidzoši ātri kļuva par spēcīgu Dailes teātra trupas papildinājumu un turpmāko četru gadu desmitu garumā veidoja ansambļa kodolu. Arī tie, kas savu piepildījumu atrada citos teātros vai pavisam citos darbos, ir bijuši uzticīgi studijā ieaudzinātajiem mākslas un ētikas principiem.

Ar Dailes teātra 2.studijas audzēkņiem teātra mākslinieciskā vadītāja Eduarda Smiļģa pārraudzībā strādāja izcili pedagogi - Emīls Mačs, Felicita Ertnere, Marga Tetere, Arveds Mihelsons, Ērika Ferda, Miervaldis Ozoliņš un citi, audzinot jauno maiņu tieši Dailes teātrim un teātrī. Jaunie aktieri jau studijas gados tika iesaistīti repertuāra izrādēs un mācījās sajust šā ansambļa tradīcijas, stilu un garu. Vēlāk viņus pamatoti mēdza dēvēt par Smiļģa aktieriem, taču lielākai daļai bija izkopta elastīga meistarība radoši atsaukties atšķirīgu režisoru rokrakstiem un prasībām, tāpēc nozīmīgi darbi 2.studijas absolventiem ir arī Ventas Vecumnieces, Pētera Pētersona, Arnolda Liniņa u.c. iestudējumos.

Izstādē, ko veidojusi teātra vēsturniece Rita Rotkale sadarbībā ar mākslinieci Ligitu Linmeieri, skatāmi fotomateriāli, lomu kostīmi un oriģināldokumenti. Materiāla kārtojumā īpaši akcentēti divi neatkārtojami spilgti Dailes teātra aktieri - Vija Artmane un Eduards Pāvuls; viņiem abiem šogad apritēja 80 gadu.

Izstādes atklāšana 19.decembrī pl. 14.00 E.Smiļģa Teātra muzejā E.Smiļģa ielā 37/39, izstāde būs atvērta līdz 27.martam.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu