JRT ar iestudējumu «Rīga. Urbānie mīti» debitē Joņevs un Lācis

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

9. maijā pirmizrādi Jaunā Rīgas teātra Mazajā zālē piedzīvos nostāsti par Rīgu iestudējumā «Rīga. Urbānie mīti», kuru autori ir rakstnieks Jānis Joņevs un izrādes režisors un mākslinieks Mārcis Lācis. Iestudējuma komponists ir Toms Auniņš, kustību konsultante – Katrīna Albuže, gaismu mākslinieks – Lauris Johansons. Izrādē piedalās aktieri Liena Šmukste, Ivars Krasts, Edgars Samītis un Reinis Boters.

Nostāstus par Rīgu var saukt dažādi – modernā folklora, urbānās leģendas, spoku stāsti vai absolūtas muļķības. Tomēr skaidrs, ka Rīgai ir otra, tumšā puse. Tramvajā brauc mironis, Iļģuciemā ir savs velns, zem Centrāltirgus lepni dzīvo milzu žurkas. Varat neticēt, bet tā tiešām ir.

Jānis Joņevs par tiem saka: «Es jau sen esmu interesējies par spoku un tamlīdzīgiem stāstiem. Gribēju saprast, kas tur ir apakšā. Bailes, garlaicība, spoki. Dažkārt radās iespaids, ka šāda veida mīti ir mirstošs žanrs. Tad nāca Mārcis ar ideju par šo izrādi, un spoki atkal bija dzīvi. Mums bija svarīgi, lai izrāde nebūtu tīra fikcija. Katra stāsta avots ir autentiskā Rīga – kāds notikums, artefakts, reāli dzirdēta leģenda vai bauma. Lai Rīga paliek galvenais autors, mēs – līdzautori. Tīri tehniski modernās folkloras stāsti mēdz būt ļoti īsi, pāris teikumos izstāstāmi. Tad nu mēs tos mazliet attīstījām, pagrozījām. No kādiem 20 stāstiem izrādē palika deviņi. Žēl, bet tā jau tam jābūt.»

Mārcis Lācis piebilst: «Rīga nekad nav bijusi īpaši viesmīlīga pret mani – pret mazpilsētnieku, kura dzimtajā kaktā gandrīz visi viens otru pazīst, tomēr šo 15 gadu laikā esam nedaudz saraduši viens ar otru un tāpēc arī nav nekāds brīnums, ka mēs – nerīdzinieki (izrādes radošā grupa) esam uztaisījuši šādu dāvanu – izrādi Rīgai.»

Aktieris Ivars Krasts: «Bailes ir viena no pamatsajūtām, kura mūs visus vieno. Sajūta, kura mūs tur un ļauj nevirzīties uz priekšu. Mūsu nedresētais sargsuns. Izrādes varoņi ir nonākuši īpašā vietā, atnesot katrs līdzi savu meta elementu, kurus saliekot kopā, ir iespējams atraisīt spēkus, kuru ietekmes stāvoklī nezināmais kļūst bīstami tuvs. Bet vai tas ir īsts? Un vai tas viņiem palīdzēs?»

Rakstnieks Jānis Joņevs ir dzimis un audzis Jelgavā, bet jau 18 gadus dzīvo Rīgā. Studējis Latvijas Kultūras akadēmijā, kur ieguvis bakalaura un maģistra grādu. Šobrīd strādā reklāmas aģentūrā par tekstu autoru. J. Joņeva pirmais romāns «Jelgava 94» (2013) guvis lielu lasītāju un kritiķu atzinību un saņēmis Eiropas Savienības literatūras balvu.

Režisors Mārcis Lācis ieguvis bakalaura grādu Latvijas Kultūras akadēmijā (LKA) dramatiskā un leļļu teātra aktiera specialitātē, kā arī maģistra grādu režijā. No 2005. līdz 2008. gadam darbojies leļļu teātra apvienībā pieaugušajiem «UMKA.LV», kas nodarbojās ar dažādu muzikālu, vizuālu un teatrālu mākslas darbu radīšanu un izrādīšanu. Par LKA diplomdarba izrādi «Novakars: kopsavilkums» Latvijas Nacionālajā teātrī M. Lācis saņēmis «Spēlmaņu nakts 2010» balvu «Gada spilgtākā debija». Iestudējis izrādes arī Dirty Deal Teatro un Liepājas teātrī. Sadarbībā ar Jāni Joņevu iestudējis izrādi «Bārdas» Dirty Deal Teatro (2015).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu