ASV dramaturgu atklātā lekcija Latvijas Kultūras akadēmijā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Latvijas Kultūras akadēmija aicina visus interesentus uz Jūdžina O'Nīla teātra centra (ASV) dramaturģes Annes Morganes (Anne G. Morgan) atklāto lekciju «Dramaturga funkcijas un laikmetīgās dramaturģijas attīstība ASV» piektdien, 2016. gada 6. maijā plkst. 14 LKA Teātra mājā «Zirgu pasts». Lekcija angļu valodā. Lekcijas norisi atbalsta Baltijas-Amerikas Brīvības fonds un Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Lekcijā Anne Morgane aplūkos jaunākās tendences Amerikas dramaturģijā, metodes jaunu lugu attīstīšanai un producēšanai, kā arī dažādus dramaturga lomas aspektus Amerikā. Jēdziens «dramaturgs» šajā kontekstā lietots plašā nozīmē, ar to apzīmējot nevis lugu autoru, bet gan personu teātrī, kas apvieno literārā un dramaturģijas konsultanta, sabiedrisko attiecību speciālista, režisora asistenta un vēl vairākas funkcijas, kļūstot par vidutāju starp dramatugu, režisoru, aktieriem un publiku. Arī pati Anne Morgane Jūdžina O'Nīla teātra centrā darbojas kā literārā menedžere, kas palīdz lugu autoriem attīstīt viņu idejas, sadarbojoties ar viņiem gan lugas tapšanas, gan mēģinājumu laikā, sniedzot novērtējumu, kā arī veidojot attiecības starp tekstu, aktieri un publiku. Anne Morgane ir pasniegusi dramaturģiju un scenārija analīzi Konektikutas Universitātē, Nacionālajā teātra institūtā, Latvijas Kultūras akadēmijā un Amerikas Koledžu teātra festivālā. Viņa ir absolvējusi Emersona koledžu un ir Kenedija centra Amerikas Koledžu teātra festivāla Dramaturģijas balvas laureāte.

Jūdžina O'Nīla teātra centrs ir nozīmīgākais atbalsta centrs dramaturģijas attīstībai ASV, kurš līdztekus regulāram ikdienas darbam organizē arī Nacionālo dramaturgu konferenci, Nacionālo muzikālo teātru konferenci, Nacionālo Leļļu teātru konferenci, Nacionālo kabarē un performances konferenci, kā arī ir mājvieta Nacionālajam kritikas institūtam un Nacionālajam teātra institūtam, kas nodrošina intensīvu ārpusskolas semestri teātra specialitāšu studentiem. Jūdžina O'Nīla centrs gadā saņem ap 1400 dramaturgu pieteikumu, kuru atlases procesu vada Anne Morgane.

Annes Morganes atklātā lekcija notiek plašāka projekta «ASV dramaturgu meistardarbnīcas Rīgā un Viļņā» ietvaros, kuru atbalsta Baltijas-Amerikas Brīvības fonds (BAFF) un Valsts Kultūrkapitāla fonds. Laikā no 2. līdz 13. maijam Latvijas Kultūras akadēmijā un Lietuvas Mūzikas un teātra akadēmijā notiek ASV dramaturgu Anne Morganes un Dženiferes Silvermanes (Jennifer Silverman) meistardarbnīcas dramaturģijas studentiem un jaunajiem profesionāļiem Rīgā un Viļņā. 13. maijā Lietuvas kolēģi ieradīsies Rīgā, un LKA Teātra mājā «Zirgu pasts» notiks kopīgs Latvijas un Lietuvas dalībnieku seminārs, kā arī plkst. 19.00 visi interesenti tiks aicināti uz meistardarbnīcu rezultātu publisku prezentāciju.

Šī programma ir īstenota, pateicoties Baltijas-Amerikas Brīvības fonda (BAFF) finansējumam. Vairāk informācijas par BAFF stipendijām un lektoru atbalstu varat uzzināt, apmeklējot www.balticamericanfreedomfoundation.org.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu