Eima, eima Sudmaliņās!

Ernests Spīčs
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: no personiskā arhīva

Šonedēļ vismaz divi samērā lieli dejas festivāli notiek gandrīz vienlaicīgi. Balvos – «Eima, eima», bet Rīgā un vēl dažviet Latvijā «Sudmaliņas». Abi publiski definē sevi par tautas dejas festivāliem (skatīt afišu virsrakstus). Tiesa, «Sudmaliņu» rīkotāji jau preses relīzēs labo afišās un plakātā rakstīto, tas ir skatuves deju festivāls. Kas tie par festivāliem un ko mēs, skatītāji, varam sagaidīt?

Astoto reizi «Sudmaliņas»

«Sudmaliņas» ir deju festivāls, kurš radās kā alternatīva folkloras festivālam «Baltica», kurā dejai tai laikā īsti neatradās vieta. Festivāla idejas radītāja Ingrīda Saulīte to sākotnēji bija iecerējusi kā skatuves deju festivālu, tomēr arī tautas dejai līdz šim ir bijusi zināma daļa. Tiesa, tā tikpat kā nav tikusi uz «Sudmaliņu» skatuvēm, toties Nakts deju klubos, Tautas spēļu sarīkojumos un ielu koncertos iepriekšējos astoņos festivālos tika dejots patiešām daudz. Atklāšanas koncerts 2. jūlijā Dzintaru koncertzālē. Piedalās no Latvijas: «Zalktis» (2 sastāvi), «Līksme», «Talsu kurši», «Dancis», «Līgo», «Rotaļa», «Gatve», «Teiksma»; no ārzemēm: Armēnija, Gruzija, Turcija, Polija, Baltkrievija.

Ceturto reizi «Eima, eima»

www.lnkc.gov.lv

«Eima, eima» ir deju festivāls, kur līdzās skatuves dejai ir iespēja parādīties arī citiem dejas žanriem. Festivāls domāts skatuves deju kopām, tomēr arī tautas deja ir klātesoša. Tā tiek dejota gan uz skatuves, gan laukumos, gan īpašos sarīkojumos. Atklāšanas koncerts 1. jūlijā Rugāju estrādē. Piedalās: no Latvijas 23 deju kopas, tai skaitā «Daiļrade» un «Dziga»; no ārzemēm: Igaunija, Čehija, Polija, Slovākija, Serbija. Piedalās kapela «Dziga».

Kā redzam, abiem festivāliem daudz kopīga un tāpēc grūti izvēlēties, kuru apmeklēt?

Iesaku «Sudmaliņas» tiem, kam patīk deju skatīties. Dzintaru koncertzāle, Rundāles pils Zaļais teātris, Vērmanes dārzs Rīgā, Pasta sala Jelgavā – skaistas vietas, jauka gaisotne dejas pārdzīvojumam. Īpaša odziņa – starptautisks dejas konkurss 3. jūlijā 17 Dzintaru koncertzālē.

Uz «Eima, eima» iesaku braukt tiem, kam kājas cilājas padancot latgaliskā gaisotnē Rugājos, Balvos, Viļakā. Īpaša odziņa – Rikavas kadriļa, kuru dejos visos festivāla lielākajos sarīkojumos. Dejas skolotājs Imārs Dreļs apsolījies deju iemācīt katram, kurš gribēs dejot. Pie tam Balvos notiks meistarklase, kurā varēs iepazīties ar Ziemeļlatgales novada tautastērpiem un to valkāšanas tradīciju.

Vai ir labi, ja abi festivāli notiek reizē? Šo pajautāju «Sudmaliņu» rīkotājiem, LNKC direktorei Signei Pujātei un «Eima, eima» galvenajam rīkotājam Agrim Veismanim.

S. Pujāte: Katra pašvaldība var rīkot savus pasākumus, kad viņi vēlas, un balvēnieši ir izvēlējušies savu «Eima, eima» rīkot gandrīz kopā ar mūsu rīkotajām «Sudmaliņām». Protams, uz abiem festivāliem reizē paspēt nevar. Būs jāizvēlas viens.

A. Veismanis: Sākotnēji bija iecere, ka festivāli notiek viens pēc otra un tās ārzemju grupas, kas ir vienā no mūsu festivāliem, tad piedalās arī otrajā. Šī doma tika atmesta, jo ārzemnieki tomēr negribēja braukt uz diviem festivāliem. Domāju, ka festivāli viens otram netraucē, pie tam tie ir atšķirīgi.

Kurā festivālā piedalīties dejotājiem?

Uz «Sudmaliņām» bija jāpiesakās ļoti savlaicīgi, jāiesūta savu deju videomateriāli. Kā man teica «Dzigas» vadītājs Ilmārs Dreļs, viņi ir nokavējuši termiņu, kurā bija jāatsūta video, lai piedalītos «Sudmaliņās», tāpēc ar prieku piedalās «Eima, eima». Nedaudz žēl, jo gribētu piedalīties abos festivālos, līdz šim «Dziga» ir piedalījusies, jo «Sudmaliņas» sniegušas neatkārtojamas dejas sajūtas.

Savukārt «Daiļrades» vadītāja Iveta Pētersone-Lazdāne uzskata, ka «Sudmaliņas» uzliek ļoti šauru skatuviskās dejas formātu, kurā viņas vadītie dejotāji nejūtas pietiekami atzīti un saprasti. Viņiem ir tuvāka stilistika, kur var dejot brīvāk, attīstīties tajā skatuviskās dejas virzienā, kas jau pāriet folkbaletā. «Eima, eima» viņasprāt ir demokrātiskāks festivāls, pie tam braukt uz tālo Latgali sanāk lētāk, jo nav jāatprasās no darba, nav jāmaksā pašiem par ēdināšanu u.c.

Kā redzam, viedokļi ir dažādi, tāpat kā dažādas iespējas piedalīties.

Divi vēlējumi

Vienu gan gribētu lūgt deju festivālu rīkotājiem – lūdzu, daudz vairāk papūlieties informēt sabiedrību par festivāliem, deju kopām, programmām, biļešu cenām, iespējām tās nopirkt un simtiem citu jautājumu. Pat tad, ja pašiem liekas, ka visi visu jau zina vai var piezvanīt un pajautāt, ja kaut kas interesē.

Dejas festivālu, kuros var baudīt dažādu valstu priekšnesumus un dejot kopā, ir ļoti maz. Šogad nenotika tradicionālās dejas festivāls «Pa Pēteriem». Žēl. Ļoti ceru uz šā festivāla dzīvotspēju nākotnē un uz LNKC direktores Signes Pujātes apņemšanos stimulēt un rosināt dejas festivālu rīkošanu novados. Šādi svētki ir vajadzīgi pašiem un arī tūristu piesaistei, jo dejas draugi Eiropā cenšas nokļūt mūsu festivālos tāpat kā ārzemju tautas deju un skatuves deju grupas. Tur ir kultūras dzīves organizatoriem labs un vajadzīgs darba lauks.

Lai dejā griežas «Sudmaliņas»! Lai «eima, eima» mēs, mōseņis! Lai rodas jauni tautas dejas festivāli!

www.sudmalinas.lv

Ernests Spīčs, dejas pētnieks un skolotājs. «Sudmaliņās» vairākas reizes vadījis Starptautisko dejas klubu Ķīpsalas hallē, kā arī piedalījies tautas spēļu dienas rīkošanā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu