8 aizraujoši priekšnesumi, kas padarīja Mihailu Barišņikovu slavenu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publictātes foto (autors: Bens Hasets)

Leģendāro baleta mākslinieku Mihailu Barišņikovu skatītāji ir mīlējuši vienmēr: gan kādreiz Padomju Savienībā, gan tagad ASV, Kanādā un citur pasaulē. Viņam ir nevainojama baleta tehnika, graciozi lēcieni un arī brīnišķīgs aktiera talants, atzīst Andrejs Žagars.

 

Baleta miniatūra «Vestris»

Baleta miniatūru «Vestris» īpaši Mihailam Barišņikovam izveidoja horeogrāfs Leonīds Jākobsons, izmantojot Genādija Banščikova mūziku. Tā bija paredzēta dalībai Pirmajā starptautiskajā baletdejotāju konkursā, kurš notika Maskavā 1969.gada vasarā. Miniatūra ir virtuozi gracioza vīriešu deja, kuras iedvesma meklēta stāstā par XVIII gs. dejotāju Gaetāno Vestri – izsmalcinātības un grācijas simbolu horeogrāfijā. Barišņikovs konkursā ieguva pirmo vietu un zelta medaļu.

 

Princis Alberts Ādolfa Adāna «Žizelē»

Prinča Alberta loma bija viena no pirmajām, ko Barišņikovs uz Metropolitēna operas skatuves dejoja pēc ierašanās ASV. Pēc pirmās izrādes priekškars tika pacelts 24 reizes. Barišņikova interpretācijā Princis ir romantisks dzejnieks, kas Žizelē redz savu ideālo mīlestību. Nekļūdīga tehnika, inteliģents tēlojums, milzīga harisma, kas spēj aizraut visus dejotājus, tā par Barišņikova atveidoto Albertu rakstīja prese. Vēlākos gados Barišņikovs piedalījās iestudējuma atjaunošanā.

 

Ludviga Minkusa «Dons Kihots»

Pēc Servantesa romāna «Dons Kihots» motīviem veidotais uzvedums tiek uzskatīts par vienu no krievu baleta klasikas pērlēm, kas laika gaitā ir piedzīvojis vairākus papildinājumus un iestudējumus. Darbojoties Amerikas Baleta teātrī, Barišņikovs ir gan dejojis Basilio lomu, gan arī piedalījies baleta «Dons Kihots» iestudējuma atjaunošanā. Barišņikovs savu versiju balstīja XIX gs. versijā, kuru pats uzskatīja par haotisku, tomēr mīļu. Šī «Dona Kihota» versija ir uzņemta filmā, un to ir dejojusi ne viena vien baleta trupa visā pasaulē.

 

Pētera Čaikovska «Riekstkodis» kopā ar Dželsiju Kirklendu

«Riekstkodis» bija viens no klasiskajiem baletiem, kuriem Barišņikovs dažus gadus pēc pārcelšanās uz ASV veidoja jaunu horeogrāfiju. Šī izrāde dejotājam atnesa neticamu slavu, 1977.gadā tika izveidota arī televīzijas versija. «Riekstkodis» Barišņikova interpretācijā ir valdzinošs, aizraujošs un maģisks, tas iedvesmoja baletdejotājus vēl vairāku gadu desmitu garumā. Barišņikova Princis ir jaunības apņēmības un enerģijas pilns, bet Klāra (Dželsija Kirklenda) atklāj meitenes pārtapšanu brīnišķīgā sievietē.

 

Titulloma Igora Stravinska baletā «Apollons Mūsagets»

Stravinskis stāstu par mūzikas dieva Apollona dzimšanu un attiecībām ar trīs nimfām (Terpsihori, Kaliopi un Polihimniju) bija iecerējis kā klasisku, tīru baletu. Iestudējums ir viens no Ņujorkas pilsētas baleta teātra dibinātāja, gruzīnu izcelsmes horeogrāfa Džordža Balančina darbiem. Pēc Balančina teiktā, Apollons ir mežonis, pa pusei cilvēks, kas iegūst cildenumu caur mākslu.

 

Dejotājs Jurijs Kopeikins filmā «Pagrieziena punkts»

Filma ir izdomāts stāsts par reālu Braunu ģimeni un draudzību starp balerīnām Isabellu Braunu un Noru Keju. Tajā izmantoti fragmenti no Amerikas baleta teātra izrādēm, kā arī tajā piedalījās šīs trupas dejotāji. «Pagrieziena punkts» ieguva vienpadsmit «Oskara» nominācijas, sešas «Zelta globusa» nominācijas un divus «Zelta globusus».

 

Dejotājs Nikolajs Rodčenko filmā «Baltās naktis»

«Baltās naktis» var uzskatīt par visai autobiogrāfisku darbu, kurā Barišņikovs spēlē padomju dejotāja Nikolaja Rodčenko bēgšanu uz Rietumiem. Interesanti, ka filmā ir izmantoti reāli Ļeņingradas kadri, kurus paslepšus filmēja kāda Somijas filmu kompānija.

 

Ielas apģērbu ražotāju reklāma

ASV ielas apģērba ražotājs «Rage & Bone» pērn izlaida īsfilmiņu, kurā Barišņikovs dejo kopā ar streetdance dejotāju un modeli Čārliju Reiliju. Reilijs atzina, ka ir bijis liels gods dejot kopā ar Barišņikovu, bet «Rage & Bone» pārstāvji atzina, ka tas ir labākais, ko viņi ir paveikuši visā zīmola pastāvēšanas vēsturē.

***

Biļetes uz monoizrādi «Vēstule cilvēkam» Rīgā vēl ir nopērkamas «Biļešu servisa» tirdzniecības vietās un tiešsaistē, to cena sākot no 70 eiro.

«Vēstules cilvēkam» viesizrādes organizē «Andreja Žagara kultūras atbalsta un attīstības fonds» sadarbībā ar Aleksandru Šenkmanu un kompāniju «Riga Art Festival». Tālrunis uzziņām un VIP rezervācijai 27799977.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu