Krievijā cenzē Sīļa izrādi, kur redzams Putins ar Hitlera ūsām

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Cenzūras dēļ Sanktpēterburgā no starptautiskā teātra festivāla «Baltijskij dom» programmas izslēgta Ģertrūdes ielas teātra izrāde «3 musketieri. Uz austrumiem no Vīnes», kas ir kopprojekts ar Klokrikes teātri Somijā, liecina ieraksts Ģertrūdes ielas teātra «Facebook» profilā. Iestudējuma pirmizrāde tika piedzīvota šā gada aprīlī Helsinkos un maijā Rīgā, bet drīz pēc tam izrāde tika uzaicināta rudenī viesoties starptautiskajā teātra festivālā «Baltijskij dom».

Jūlijā pēc festivāla «Baltijskij dom» rīkotāju un teātru pārstāvju viedokļu sadursmes izrāde no festivāla programmas tika izņemta.

«Pēkšņi tas bija jautājums par vārda brīvību un pašcenzūru,» skaidro izrādes galvenais producents un Klokrikes teātra vadītājs Dans Henriksons. Festivāla «Baltijskij dom» pārstāvji izteikuši lūgumu mainīt izrādes saturu, izņemot no izrādes konkrētu videofragmentu, taču «3 musketieri. Uz austrumiem no Vīnes» veidotāji atteicās to darīt, tādēļ dalība festivālā atteikta.

2015. gada oktobrī izrādes radošā komanda devās divu nedēļu izpētes braucienā cauri Austrumeiropai - no Vīnes līdz pat Kijevai -, pieredzēto filmējot. Videofragments ir daļa no dokumentārā materiāla, kas ir visas izrādes pamatā.

«Mēs filmējām Maidana aktīvistus Odesā, un

nofilmētajā materiālā parādījās plakāts ar politisku karikatūru - Vladimirs Putins ar Hitlera ūsām.

Tā bija ļoti klusa un mierīga demonstrācija, faktiski tikai informācijas stends,» atklāja Henriksons.

Gandrīz divas stundas garās izrādes laikā plakāts ir redzams apmēram 15 sekundes un Krievija tiek pieminēta tikai garāmejot - pāris teikumu par Krievijas lomu Moldovas krīzes laikā, turpretī stāsts par korupciju un «Kijevas bandu» - par tā brīža situāciju Ukrainā -, aizņem pārējo izrādes laiku. Tomēr

festivālam šīs 15 sekundes izrādījās pārāk provokatīvas.

«Es negribu spekulēt, kā rīkotos, esot viņu situācijā. Taču mums kā izrādes autoriem, kuri nav Krievijas iedzīvotāji, šāda izvēles brīvība bija - piekrist vai nepiekrist izmaiņām izrādē. Mēs izvēlējāmies pēdējo,» komentēja izrādes režisors Valters Sīlis.

Iestudējums «3 musketieri. Uz austrumiem no Vīnes» Sīļa režijā ir Ģertrūdes ielas teātra un Somijas Klokrikes teātra kopprojekts, kas pirmizrādi piedzīvoja šā gada aprīlī Helsinkos, savukārt maijā - Rīgā un Tallinā. Teātra festivāla «Hango» laikā izrāde saņēma prestižo Antonia balvu par māksliniecisko uzdrošināšanos.

Starptautiskais festivāls «Baltijskij dom» tiek uzskatīts par vienu no nozīmīgākajiem teātra festivāliem Krievijā. Festivāls dibināts 1991.gadā, un pamatā tā programmu veido mūsdienu lugu vai klasikas iestudējumi. 2012.gadā ar izrādi «Leģionāri. Diskusija ar kaušanos» šajā festivālā piedalījās arī Ģertrūdes ielas teātris.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu