Dailes teātra finansiālais stāvoklis ir apmierinošs, tomēr trūkst naudas tehnisko darbinieku algām

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Dailes teātra finansiālais stāvoklis ir apmierinošs, taču būtu nepieciešams palielināt tehnisko darbinieku algas, kas ir ļoti zemas, intervijā atzīst Dailes teātra direktors Andris Vītols.

Dailes teātrim vēl pērn bija parādi. «Šobrīd teātra finansiālo stāvokli es nosauktu par apmierinošu. Ja es teiktu, ka naudas visam pietiek, es melotu. Bet nevar teikt arī, ka man kā direktoram šobrīd būtu ļoti jāuztraucas par teātra finansiālo stāvokli,» sacīja Vītols, «vislielākā izdevumu daļa ir darba samaksa. Algu diapazons Dailes teātrī ir no 430 līdz 1200 eiro uz papīra. Šai summai var pieskaitīt apmēram 20% piemaksu par izcilību, papildu slodzi vai lielāku atbildību.»

Šogad Dailes teātris no valsts saņēmis dotāciju aptuveni 1,6 miljonus eiro.

Valsts dotācija sedz apmēram 40% no teātra kopējiem izdevumiem, kas ir četri miljoni eiro.

Ekonomiskās krīzes un pēckrīzes laikā valsts dotācija bija sarukusi līdz 33%.

«Darba samaksa joprojām ir liela problēma, sevišķi zems ir tehnisko darbinieku atalgojums. Daudzi tehniskie speciālisti saņem 426 eiro, kas ir tikai nedaudz vairāk par minimālo algu valstī. Tāpēc ir nopietni jādomā, kur rast līdzekļus, lai palielinātu teātra tehnisko darbinieku atalgojumu,» piebilda Vītols.

Otra problēma ir teātra materiāli tehniskā bāze, kas ir nemitīgi jāatjauno un prasa lielus resursus. «Ja pamattehnoloģijās gaismām un skaņai mēs aprīkojumu varam pielikt klāt pa daļām, lielās skatuves novecojušais aprīkojums būtu jāpārbūvē kompleksi, un tas prasītu vairākus miljonus eiro. Bet mēs redzam, kā iet ar Jaunā Rīgas teātra rekonstrukciju. Jācer, ka varbūt uz Dailes teātra simtgadi 2020.gadā būs gatavs lielās skatuves atjaunošanas projekts. Pagājušajā sezonā tika sagādāti jauni krēsli Mazajā zālē. Jaunajā sezonā sāksim titrēt izrādes, tā ļaujot izrādēs notiekošo saprast gan citu valstu skatītājiem, gan vājdzirdīgiem skatītājiem,» informēja teātra vadītājs.

Ģenerālsponsors «Olainfarm» ir atvēlējis Dailes teātrim 50 000 eiro. Šie līdzekļi tiek izmantoti radošā procesa nodrošināšanai, lai izrādes būtu interesantākas, piemēram, ja ir jāmaksā lielāks honorārs kādam uzaicinātajam ārzemju režisoram vai ir jāpieaicina kāds videomākslinieks.

Vītols atzīmēja, ka nepieciešams sakārtot teātra apkārtni. Tāpat ir teātra rekonstrukcijas plāns.

«Mākslinieki prasa jaunu zāli ar 400 līdz 500 vietām. Arhitektūras studenti ir izstrādājuši projektu par tās celtniecību vietā, kur patlaban atrodas teātra kafejnīcas vasaras dārzs. Kas attiecas uz muzikālā teātra ieceri, jāatgādina, ka Dailes teātris tomēr ir dramatiskais teātris, lai arī mūsu lielā skatuve dod iespēju iestudēt muzikālās izrādes un šovus.»

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu