Kirilam Serebreņņikovam Cicerona balva

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Režisors Kirils Serebreņņikovs ir izvirzīts Cicerona balvai starptautiskajā kategorijā. Balvas pasniegšana notiks 16.novembrī Latvijas Zinātņu akadēmijā, tieši laikā, kad Kirils Serebreņņikovs atradīsies Rīgā ar Maskavas Gogoļa centra viesizrādi Ivana Gončarova «Parasts stāsts», kas tiks spēlēta Latvijas Nacionālajā teātrī 15. un 16. novembrī.

Šī balva viņam piešķirta par meistarību komunikācijā ar dažādu valstu sabiedrībām. Cicerona balvu starptautiskajā kategorijā aizvadītajos gados ir saņēmuši: Džemma Skulme, Ivars Kalviņš, Karls Bilts, Bils un Hilarija Klintoni, Egils Levits, Angela Merkele, Andris Piebalgs, Tomass Hendriks Ilvess, Vaira Vīķe-Freiberga, Valds Adamkus u.c.

Kirils Serebreņņikovs Latvijas skatītājiem labi pazīstams ar savām izrādēm Latvijas Nacionālajā teātrī - «Mirušās dvēseles», «Voiceks», «Raiņa sapņi», kā arī ar viņa vadītā Gogoļa centra pirms diviem gadiem Rīgā parādītajām Ovīdija «Metamorfozēm». Kirils Serebreņņikovs ir viena no Krievijas progresīvākajiem teātriem «Gogoļa centrs» režisors un mākslinieciskais vadītājs. Pagājušajā gadā viņš Štutgartes operā ir iestudējis «Salomi», bet šogad Berlīnes Komiskajā operā «Seviļas bārddzini».

Marks Tullijs Cicerons (106. - 43. g. pr.Kr.) dzīvoja pirms 2100 gadiem, bija izcils stilists, orators, runas izteiksmības meistars (kas īpaši svarīgi žurnālistam!), bet vienlaikus viņš bija arī ietekmīgs Romas republikas politiķis - senators, pat konsuls, kas izmisīgi mēģināja glābt brūkošo Romas aristokrātisko demokrātiju no bojāejas, laipojot, mēģinot vienot demokrātiju ar autoritārismu. Cicerona personībā vienojās skepticisms ar sekošanu morālajam pienākumam, sabiedrības labumam, vienojās sengrieķu ideālisms ar romiešu pragmatismu. Viņš itin kā bija «pēdējais grieķis» brūkošajā Romas republikā, un šī īpatnība varbūt ir tuva arī īstās demokrātijas esencei mūsdienās. Ar Cicerona balvu žūrija ir vēlējusies rādīt, kādas personības un kādi veikumi varētu būt plašākas sabiedrības atzinības vērti, sabiedrību saliedējoši, Latviju uz priekšu virzoši. Cicerona balva ir sabiedriskās cieņas balva.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu