Latvijas labākie improvizatori aicina uz Starptautiskā improvizācijas teātra festivāla «Improfest Riga» izrādēm

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Starptautiskais improvizācijas teātra festivāls «IMPROFEST RIGA» notiks no 26. līdz 30. oktobrim, tā ietvaros improvizācijas teātra izrādes notiks Valmierā, Cēsīs un Rīgā, kur kopā ar improvizatoriem no «Karaliskā improvizācijas teātra», radošās apvienības «Spiediens» un «Rīgas Improvizācijas teātra» uzstāsies arī labākie Eiropas improvizatori no Izraēlas, Dānijas un Francijas.

Festivāla laikā labākie pašmāju improvizatori ar ārzemju viesiem satiksies ne tikai izrādēs, bet arī meistarklasēs Ruckas mākslas rezidenču centrā un radošās koprades mājā «Skola6», Cēsīs. Šogad festivālā viesosies un meistarklases vadīs: Inbala Lorī – improvizatore un pasniedzēja no Izraēlas, Stefans Pēgels Andrersens – improvizators un pasniedzējs no Dānijas, kā arī Dans Sefrīds un Flaviāns Repērs – improvizatori un pasniedzēji no Francijas. Festivāla izrāžu apmeklētājiem būs unikāla iespēja augstāk minētos improvizācijas ekspertus redzēt arī uz skatuves.

Kaspars Breidaks, radošās apvienības «Spiediens» mākslinieciskais vadītājs un improvizators, stāsta, ka «festivāls ir lieliska iespēja skatītājiem izrādēs vērot un vietējiem improvizatoriem strādāt ar pašlaik labākajiem improvizācijas māksliniekiem, piemēram, Inbala Lorī - improvizatore no Izraēlas, kas dzīvo un strādā Berlīnē, pašlaik ir Eiropas labāko un pieprasītāko improvizatoru trijniekā. Franču improvizatori Flaviāns Repērs kopā ar kolēģi Danu Sefrīdu «gāž no kājām» teātra festivālus un parāda pasaulei, ka frančiem tomēr ir laba humora izjūta. Savukārt,dāņu improvizators Stefans Andersens ar savu drosmīgo un radošo pieeju improvizācijas žanram pievērsis ne tikai Eiropas, bet arī improvizācijas teātra galvaspilsētas Čikāgas auditorijas un profesionāļu uzmanību.»

Rīgas improvizācijas teātra vadītājs Raimonds Ruzenieks piebilst, ka «ir forši vērot Latvijas improvizatoru izaugsmi, kas pieļauj brīvību vienlīdz kvalitatīvi spēlēt jebkurā improvizācijas sastāvā un vietā. Ar akadēmisku teātra izrādi, piemēram, vairāki teātri nevar aizbraukt un uzspēlēt vienā teātrī un izrādē vienlaicīgi, toties improvizācijas valoda ir universāla un līmenis ir līdzvērtīgs, tādēļ varam atļauties kopā baudīt šo festivālu gan uz skatuves, gan kopīgās meistarklasēs. Šoreiz vairāk pabūsim ārpus Rīgas, tādā veidā ļaujot improvizācijas žanram aizplūst aiz galvaspilsētas robežām.»

Savukārt Jānis Skutelis, Karaliskā improvizācijas teātra dibinātājs un improvizators, apliecina, ka «festivālu apmeklēt ir īpaši izdevīgi! Pirmkārt, nav jāpērk biļetes atsevišķi uz katru no vietējiem improvizācijas teātriem, jo atšķirībā no pārējās sezonas, kuras laikā katrs no teātriem spēlē savā «alā», festivālā būs ekskluzīva iespēja skatīt labākos Latvijas improvizatorus vienuviet. Otrkārt, reāls naudas ietaupījums veidojas tad, ja skatītāji parēķina, cik izmaksātu aizbraukt uz Franciju, Dāniju vai Izraēlu, lai apskatītu festivāla ārzemju viesu izrādes - tas būtu baigi dārgi! Improfestā aicinām atnākt uz izrādēm Rīgā, Cēsīs un Valmierā. Sanāks daudz, daudz lētāk un arī nav tāds čakars!»

Apmeklētājiem derētu zināt, ka visas festivāla izrādes būs divās daļās. Pirmajā daļā, kas notiks latviešu valodā, uzstāsies labākie Latvijas improvizatori, savukārt otrajā daļā, kas notiks angļu valodā, skatuve tiks atdota festivāla viesiem. Jāpiebilst, ka improvizācijas teātrī valoda ir tikai viens no izteiksmes līdzekļiem un stāsta būtība vienlīdz labi nolasāma aktieru mīmikā un ķermeņa valodā, tāpēc angļu valodas zināšanas noteikti nav šķērslis improvizācijas izrāžu apmeklēšanai.

Festivāla ietvaros paredzētās izrāde

Ceturtdien, 27. oktobrī, plkst. 18:30 Valmieras Drāmas teātra LMT Mansardā. (Izrāde jau izpārdota!)

Piektdien, 28. oktobrī, plkst. 19:00 Vidzemes koncertzāles «Cēsis» Lielajā zālē

Svētdien, 30. oktobrī, plkst. 19:00 Rīgā, k/t KSuns.

Starptautiskais improvizācijas teātra festivāls «Improfest Riga» notiek jau trešo gadu. Iepriekš festivālā ar izrādēm un meistarklasēm viesojušies gan improvizatori no ASV – to skaitā Čikāgas IO teātra, gan Kanādas un Zviedrijas improvizācijas profesionāļi. Festivālu organizē labākie Latvijas improvizācijas teātri un improvizatori.

* Karaliskā improvizācijas teātra sastāvā ir Jānis Skutelis, Nauris Birkmanis, Ēriks Palkavnieks, Jurijs Djakonovs, Emīls Mednis, Mārtiņš Bitāns, pianists – Valters Osis.

* Rīgas Improvizācijas teātra sastāvā ir Raimonds Ruzenieks, Valdis Sils, Rihards Sniegs, Elīna Geida, Jānis Rozenvalds, Viesturs Vizulis, Pēteris Bodnieks, Andris Kališkāns, Marģers Jānis Majors, Jānis Moisejs.

* Radošās apvienības «Spiediens» sastāvā ir Kaspars Breidaks, Artūrs Breidaks, Krišjānis Caune, Juris Kozlovkis, Oskars Kozlovskis, Sanda Dejus, Līga Putniņa, Mārcis Viļums, Kaspars Žūriņš, Jānis Kozlovskis un Mārtiņš Kozlovskis.

Informācija par festivāla viesiem

Inbala Lorī (Inbal Lori) absolvējusi Jeruzalemes mākslas augstskolu un Izraēlas teātra mākslas klasiķa Nisana Natīva aktiermākslas studiju. 2001. gadā māksliniece pievērsusies improvizācijas žanram, Telavivā uzstājas ar savu grupu «3FALLING», tur nodibinājusi arī improvizācijas teātra skolu - «IMPRO TLV». Starptautisku ievērību guvusi 2008. gadā pateicoties virtuozajai soloizrādei «Sieviete, kura varēju būt». Pēdējā laikā uzstājas ar izrādi «Dzīves fragmenti», kurā iedvesmu improvizācijai rod, uzzinot skatītāju sapņus, bailes un priekšstatus par dzīvi, kā arī kopā ar amerikāņu mākslinieku Timu Orru (Tim Orr) veidoto izrādi «Klikšķis», kuras pamatā ir nevis skatītāju ieteikumi, bet fotogrāfijas, no kurām iedvesmojoties improvizatori veido stāstus. Šogad Berlīnē tapusi arī Inbalas Lorī jaunākā izrāde «Parādi man savu dzīvi», uz kuru skatītāji aicināti ņemt līdzi savus viedtālruņus un aktieri stāstus veido, iedvesmojoties no skatītāju virtuālajiem profiliem un dzīves tajos.

Flaviāns Repērs (Flavian Reppert) - franču aktieris, ceļojošs improvizators, skolotājs un režisors, profesionālās teātra apvienības «Le Théâtre de l'Oignon» dibinātājs. Improvizācijas žanrā darbojas jau divdesmit gadus, bet Strasbūras universitātes teātra fakultāti absolvējis un profesionālo karjeru sācis pirms vairāk nekā desmit gadiem. Improvizāciju apguvis Francijā pie pasaules labākajiem improvizatoriem: Patijas Stailas (Patti Stiles), Rendija Diksona (Randy Dixon) Lī Vaita (Lee White) un citiem. Izveidojis vairākus oriģinālus improvizācijas formātus. Flaviāna Repēra uzvedumos improvizācijas teātris apvienots ar improvizāciju mūzikā.

Stefans Pēgels Andersens (Stefan Pagel Andersen) aktiera karjeru sācis 2000. gadā un guvis ievērību, pateicoties dalībai vairākās dāņu pilnmetrāžas un īsfilmās, bijis aktieris Dānijas Karaliskajā teātrī. Improvizācijas teātrī profesionāli darbojas jau septiņus gadus un 2013. gadā Čikāgā absolvējis IO improvizācijas teātra pasaulslaveno mācību programmu. Organizējis Kopenhāgenas starptautisko improvizācijas festivālu, kurā piedalījušies vairāk nekā 60 improvizatori no visas pasaules. Pateicoties festivāla panākumiem, tika uzaicināts strādāt IO teātrī kopā ar vienu no pasaulē labākajām improvizācijas pasniedzējām un teātra dibinātāju Čarnu Halpernu (Charna Halpern). Ilgstoši uzstājies IO teātri Čikāgā un kopā ar labākajiem improvizatoriem apceļojis Eiropas lielpilsētas, pasniedz improvizācijas meistarklases.

Dans Sefrīds (Dan Seyfried) – franču improvizators ar 10 gadu pieredzi. Studējis teātra mākslu Strasbūras konservatorijā un improvizāciju - Strasbūrā, Kopenhāgenā, Barselonā un citur. Kopā ar improvizācijas žanra pamatlicēju un meistaru, kanādieti Kītu Džonstonu (Keith Johnstone) piedalījies 10 dienu improvizācijas maratonā. Dans Sefrīds veic režijas darbus, tāpat uzstājas pats un pasniedz meistarklases Strasbūrā un citur Eiropā kopā ar saviem labākajiem draugiem un kolēģiem no radošās apvienības «La Carpe Haute». Viņam patīk spēlēt dažādos žanros - gan poētiskus un dramatiskus, gan arī ļoti muļķīgus vai vienkārši ... normālus skečus, jo improvizācijā visi formāti ir aizraujoši - īsās formas, garās formas, brīvās formas vai jocīgās formas! Neuztraucieties, viņš runā angliski, bet, ja jūs nesapratīsiet, viņa acis un ķermenis pateiks patiesību.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu