Nacionālajā teātrī notiks Viestura Kairiša iestudējuma «Pērs Gints» pirmizrāde

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Nacionālais teātris

Šodien plkst.19 Latvijas Nacionālajā teātrī notiks režisora Viestura Kairiša iestudējuma «Pērs Gints» pirmizrāde, informēja teātra mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja Līga Rimšēviča.

Pēc viņas teiktā, liela nozīme šajā iestudējumā būs Edvarda Grīga mūzikai, savukārt par vizuālo veidolu atbildīgs ir Reinis un Krista Dzudzilo.

1867.gadā sacerētā dramatiskā poēma par sapņotāju un klaidoni Pēru Gintu ir ne tikai viens no pasaules slavenākiem literārajiem darbiem, bet Ibsena disputs pašam ar sevi pēc dramaturģiskās poēmas «Brands» uzrakstīšanas. Tieši tāpēc «Pēru Gintu» viņš rakstīja, nedomādams par iespējām to iestudēt uz teātra skatuves ne garuma, ne darbības vietu maiņas, ne tēlu sistēmas ziņā.

«Pērs Gints» parasti tiek minēts kopā ar norvēģu komponista Edvarda Grīga mūziku, kas tapusi lugas pirmiestudējumam Oslo 1876.gadā, kad Ibsens jau bija mainījis savas domas par to, ka poēma nav iestudējama. Vēlāk mūzika izrādei reducēta divās simfoniskās svītās, un katra no šo svītu daļām ir plaši pazīstama muzikāla pērle, kas skanēs arī izrādē.

Lomās - Uldis Anže, Daiga Kažociņa, Agnese Cīrule, Madara Botmane, Egils Melnbārdis, Ināra Slucka, Raimonds Celms, Juris Lisners, Lolita Cauka, Līga Liepiņa, Rasma Garne, Baiba Indriksone, Uldis Dumpis, Ģirts Jakovļevs, Uldis Norenbergs, Jānis Skanis, Ainārs Ančevskis, Kristians Kareļins, Anna Klēvere, Liene Sebre, kā arī Uldis Sniķeris, Lauma Vainavska, Ance Kukule, Terēze Zabarovska, Adelīna Balode, Emija Lūse, Elīza Podmošina un Sāra Barinbauma.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu