Dzīvnieku izmantošanas pārtraukšana neapdraud Rīgas cirka pastāvēšanu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pirms grozījumu Dzīvnieku aizsardzības likumā izskatīšanas Saeimā, kas paredzēta šo ceturtdien, 30. martā, izskanējušas vairākas spekulācijas. Kultūras ministrija (KM) apliecina, ka tās ir tikai baumas – šobrīd tiek meklēti līdzekļi Rīgas cirka ēkas (Rīgā, Merķeļa ielā 4) rekonstrukcijai, lai pēc iespējas ātri tajā varētu atsākt cirka izrādes. Ņemot vērā tendenci arī citās valstīs atteikties no dzīvnieku izmantošanas cirka priekšnesumos, dzīvnieku izmantošanas pārtraukšana neapdraud Rīgas cirka pastāvēšanu un ilgtermiņā to iespējams izveidot par vienu no Latvijas veiksmes stāstiem.

«Pārtraucot dzīvnieku izmantošanu izrādēs, Rīgas cirks kļūs par daudzfunkcionālu un laikmetīgu cirka mākslas, mūzikas, dejas un citu starpdisciplināru pasākumu norises vietu, kur darbosies cirka mākslas izglītības un rezidenču programmas,» atbildot uz publiski izskanējušajiem pieņēmumiem, ka Rīgas cirka telpas kļūs liekas, ja cirka izrādēs vairs netiks izmantoti dzīvnieki, uzsver kultūras ministre Dace Melbārde. «Apliecinu, ka baumas par Rīgas cirka ēku pārveidošanu komercplatībās, ir tikai un vienīgi absurdas spekulācijas! Šī ēka ir valsts nozīmes kultūrvēstures piemineklis - kultūras funkciju nodrošināšana tajās tiks turpināta. Merķeļa ielas nams ir Rīgas cirka mājvieta kopš 1888. gada un tāda būs arī turpmāk!»

Rīgas cirka telpas, kas paredzētas dzīvnieku turēšanai, izbūvētas vēl pagājušajā gadsimtā. Tās neatbilst dzīvnieku labturības prasībām un tādēļ jau šobrīd nav izmantojamas to turēšanai. Minētās telpas paredzēts pārbūvēt un pēc Merķeļa ielas 4 ēkas rekonstrukcijas pabeigšanas pielāgot izglītības procesu nodrošināšanai, kā arī tehniskā aprīkojuma glabāšanai.

Arī Rīgas cirka jaunā valdes locekle Ināra Kehre jau iepriekš paudusi, ka «Rīgas cirku sagaida pārmaiņas, kas ietvers gan ēkas restaurāciju un pārbūvi, lai to pielāgotu mūsdienīga cirka vajadzībām, gan jaunas mākslinieciskās koncepcijas izveidi. Jau tuvākajā laikā izveidošu radošo padomi un komandu, kas palīdzēs izvirzīt stratēģiskos mērķus un uzdevumus, lai ilgtermiņā Rīgas cirks kļūtu par pasaulē atzītu cirka mākslas skolu un rezidenču centru, gan Latvijā mīlētu daudzfunkcionāla cirka un citu mākslas notikumu vietu.

«Cirka māksla var kalpot kā rīks, kas veicina sabiedrības integrētību, sociālo vienlīdzību un veido indivīda pašapziņu, tāpēc strādāšu, lai arvien vairāk dažādu paaudžu cilvēku ieinteresētu par cirku kā brīvā laika pavadīšanas formu, kas rada sajūtu - viss dzīvē ir iespējams," akcentē Rīgas cirka jaunā vadītāja.

Jau ziņots, ka izstrādāts Rīgas cirka ēkas fasādes nostiprināšanas tehniskais projekts un tiek veikti sagatavošanās darbi ēkas Rīgā, Merķeļa ielā 4 fasādes konservācijai; no KM līdzekļiem tiks segtas fasādes konservācijas izmaksas. Pērn tika veikta Rīgas cirka ēkas tehniskā ekspertīze. Vērtējot būves tehnisko nolietojumu, SIA «CMB» konstatēja - pēc pamatkonstrukciju tehniskā nolietojuma kopumā ēka ir apmierinošā tehniskā stāvoklī ar nolietojumu 39%. Ievērojot ēkas Merķeļa ielas fasādes deformācijas, to neprognozējamo ietekmi uz kopējo ēkas daļas telpisko noturību, pagrabstāva pārseguma siju korozijas bojājumus, ugunsdrošības prasības un vides pieejamības prasības, ekspertīzē tika ieteikts neizmantot ēku plašizklaides pasākumu rīkošanai. Vienlaikus līdz atjaunošanas darbu uzsākšanai tika atļauta ēkas ekspluatācija cirka administrācijas izvietošanai un priekšnesumu sagatavošanai.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu